Cursisten  Zorg en Verzekeraars2016 internetformaat-3bcc308f-6082-40af-be7e-c66305403483.jpg
Zorgverzekering 11-04-2016

Cursus Zorg en Verzekeringen eindigt met een klap

De ZN-cursus Zorg en Verzekeringen, jaargang 2015-16, is op 8 april traditiegetrouw afgesloten met een bezoek aan Brussel, het hart van de Europese parlementaire democratie.

Tom Joos, de secretaris van de landsbond Christelijke Mutualiteiten, vertelde beeldend over het Belgische zorgstelsel. Een ander stelsel dan het Nederlandse, maar wel met vergelijkbare problemen. Menno Aarnout van de wereldwijde koepel voor zorgverzekeraars AIM nam de deelnemers mee in de lobbypraktijken van de farmaceutische industrie en hoe de AIM daar weerwerk aan probeert te bieden. Na een gesprek met Jeroen Lenaers, Europarlementariër voor het CDA, kreeg de groep een rondleiding door het Europarlement. ZN-voorzitter André Rouvoet vatte de cursus en de problemen en issues waar de Nederlandse gezondheidszorg voor staat nog eens samen, waarna de deelnemers hun certificaten in ontvangst namen.

De cursisten gaven in de evaluatie de hele cursus een ruime voldoende en verschillende suggesties om de cursus nog beter en krachtiger te maken.

De terugreis uit Brussel zorgde nog voor een verrassing. “De bus kreeg op de thuisreis midden op de snelweg een klapband, maar werd vakkundig door de chauffeur aan de kant gezet”, vertelt cursusbegeleider Martien Bouwmans van Zorgverzekeraars Nederland. “Een traditioneel Belgisch café ving de cursisten moeiteloos op. We leerden ook nog een nieuw woord: bandenwisselwachten”, grapt Bouwmans.

Al 38 jaar verzorgt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) de cursus Zorg en Verzekeringen. De cursus is bedoeld voor beslissers en beleidsbepalers werkzaam bij zorgverzekeraars, zorgaanbieders, overheden, brancheorganisaties en adviesorganen. Doel is om de deelnemers inzicht te geven in het zorg- en zorgverzekeringsstelsel in Nederland. Kijk voor meer informatie op de site van ZN.