Nederland heeft beste gezondheidszorg van Europa
Zorgverzekering 28-01-2015

Nederland heeft beste gezondheidszorg van Europa

Net als de afgelopen jaren blijkt dat Nederland de beste gezondheidszorg heeft van Europa. Dat blijkt uit de Euro Health Consumer Index, ofwel EHCI 2014, die de denktank Health Consumer Powerhouse (HCP) 27 januari publiceerde. Sinds 2008 staat Nederland in de hoogste top van de EHCI-rangschikking, meldt HCP. “Eerst zijn daar de Nederlanders, dan niets en daarna pas Zwitserland en zeven andere landen die boven de 800 punten scoren”, zegt onderzoeksleider Arne Bjornberg.

Sinds de grote hervorming in het zorgverzekeringsstelsel in 2006 blijven de Nederlandse prestaties zich ieder jaar verbeteren. Iedere overheid zou zich in het Nederlandse succesverhaal moeten verdiepen en de kunst van verbetering moeten afkijken, vindt HCP. Dit betekent allerminst dat we achterover kunnen leunen, vindt ZN-voorzitter André Rouvoet. “Het Nederlands zorgstelsel scoort al jarenlang goed als het gaat om kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. We hebben een robuust zorgstelsel waarbij deze factoren in Europees verband goed scoren, maar de uitdagingen zijn er niet minder om. We moeten het debat blijven voeren en blijven streven naar verbetering en waar nodig verandering. Ons stelsel biedt daar de ruimte voor. Kijk maar eens naar de hervorming van de langdurige zorg die in deze fase volop zijn beslag krijgt.” 

Verbeterpunten
Ook HCP ziet nog punten voor verbetering in Nederland. “Kankerbehandeling is een gebied dat niet tipt aan de anders zo hoge Nederlandse norm. De te lange wachtlijsten lijken de overlevingskansen te beïnvloeden”, verklaart Bjornberg. Een ander zwak punt is de preventie, met een vrij rookbeleid en te weinig lichaamsbeweging op de scholen.