ts_20150304_299_znbeeldbank-53f68fdb-5396-4653-a900-94a2efca47e4.jpg
Controle & Fraudebeheersing 30-11-2016

Zorgverzekeraars gaan fraudeonderzoek meer gezamenlijk uitvoeren

Zorgverzekeraars werken al nauw met elkaar samen in onderzoek naar fraude in de zorg, maar vanaf 1 januari volgend jaar gaan ze dat nog meer intensiveren. Dan start een pilot met een onderzoeksteam dat namens en voor alle zorgverzekeraars onderzoek doet.

Begin 2015 spraken alle zorgverzekeraars op een visiebijeenkomst over fraudebeheersing de wens uit intensiever te gaan samenwerken. Dat gaat nu gebeuren. Vanaf 1 januari 2017 gaan vijf fraudeonderzoekers en één manager circa een dag per week in een gezamenlijke onderzoeksunit aan de slag met twee onderzoeken. Marleen Relouw, beleidsadviseur Verzekeringen & Uitvoering bij ZN, gaf in een korte pitch informatie over de nieuwe fraudeonderzoeksunit tijdens het congres Rechtmatige Zorg op 29 november. “Door een onderzoek gezamenlijk uit te voeren, wordt de doorlooptijd van het onderzoek verkort, is het makkelijker eensluidende conclusies te trekken en kunnen we samenwerking met ketenpartners verder stroomlijnen.”

Natuurlijk blijven de zorgverzekeraars ook individueel fraudezaken afhandelen. Relouw: “Dan gaat het om fraude die alleen die ene zorgverzekeraar raakt. Bijvoorbeeld een verzekerde die nota’s heeft vervalst.” Maar stel dat er sprake is van fraude door een zorgaanbieder waar meerdere verzekeraars door worden geraakt, dan komt de gezamenlijke onderzoeksunit, onder bepaalde voorwaarden, in beeld.

Slechts eenmaal bezoek aan zorgaanbieder
Relouw ziet niet alleen voordelen voor zorgverzekeraars. “De samenwerking van zorgverzekeraars richt zich op signalen met een vermoeden van opzet. Daarom zullen de meeste zorgaanbieders niets merken van de fraudeonderzoeksunit. Die komt niet in beeld als er niets aan de hand is of als er sprake is van fouten. En mocht er reden zijn voor fraudeonderzoek, dan krijgt de zorgaanbieder straks alleen de onderzoeksunit op bezoek en niet alle verzekeraars die geraakt zijn.” Als de pilot succesvol is, wordt bekeken of de fraudeonderzoeksunit structureel vorm kan krijgen.