Kantoorruimte-fb7f18f1-5be5-45df-990b-f3b396c70063.jpg
Zorgverzekering 15-11-2017

ZN: Consumentenbond geeft ongenuanceerd beeld van contractering

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) constateert dat de Consumentenbond ook dit jaar weer onrust creëert met ongenuanceerde berichtgeving over contracteringsafspraken. Al jaren vergelijkt en verkoopt de Consumentenbond zorgverzekeringen. Volgens ZN zou de Consumentenbond juist daarom beter moeten weten hoe het contracteringsproces verloopt. Bij het sluiten van een zorgovereenkomst zijn immers twee partijen betrokken: de zorgverzekeraar én de zorgverlener. Contracteren is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

De afgelopen jaren is het contracteren van zorg altijd voor 1 januari afgerond. Dat zorgverzekeraars nog niet alle contracten hebben gesloten, wijkt niet af van voorgaande jaren, omdat de contracten soms wachten op ondertekening door de zorgverlener of zorginstelling. Naar verwachting zullen de komende weken de resterende contracten worden ondertekend, zodat uiterlijk 1 januari 2018 alle contracten binnen zijn. Verzekerden kunnen tot 1 januari 2018 hun huidige zorgverzekering opzeggen en moeten dan vóór 1 februari 2018 een nieuwe afsluiten.

Contracten worden steeds sneller gesloten
Jaarlijks sluiten zorgverzekeraars contracten met tienduizenden zorgverleners en zorginstellingen. Elk jaar slagen zij erin om de contractering sneller af te ronden en daarmee verzekerden op tijd duidelijkheid te geven. Dit is in het belang van verzekerden én zorgverleners.

Commercieel belang Consumentenbond
ZN benadrukt dat de Consumentenbond zelf een groot commercieel belang heeft bij de door hen gecreëerde publieke onrust. Hoe meer reuring, hoe meer mensen op internet gaan onderzoeken of ze misschien beter kunnen overstappen op een andere verzekeraar. Bijvoorbeeld via de Zorgvergelijker van de Consumentenbond. Elke overstapper levert de Consumentenbond daar geld op, geld dat bovendien wordt betaald door de zorgverzekeraars. De Consumentenbond heeft er daarom baat bij om tegen het eind van het jaar te laten zien dat er iets te kiezen valt.