infuus ziekenhuis2-b258d2f0-1ff4-4d62-adc8-a3dc2c30d832.jpg
Medisch specialistische zorg 07-03-2019

Onderzoek naar gebruik duur weesgeneesmiddel leidt tot besparing van 17 miljoen euro

Het afwijken van de behandelrichtlijn van het weesgeneesmiddel eculizumab voor patiënten met de zeldzame ernstige nierziekte aHUS heeft 17 miljoen euro aan zorgkosten bespaard. Dit blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Kioa Wijnsma van het Radboudumc waarmee zij op 8 maart promoveert. De resultaten van haar onderzoek maken de weg vrij voor meer onderzoek naar kostenbesparingen bij dure geneesmiddelen voor zeldzame ziekten. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft het onderzoek gefinancierd.

Eculizumab is een zeer effectief geneesmiddel, maar ook een van de duurste ter wereld. Volgens de producent moet het middel levenslang elke twee weken worden gegeven, waardoor de kosten oplopen tot 500.000 euro per patiënt per jaar. Wijnsma ontdekte bij patiënten die volgens het voorschrift van de fabrikant behandeld werden met eculizumab, dat de spiegels in het bloed zeven keer zo hoog waren als nodig. De dosis kon dus omlaag. Drastisch omlaag zelfs, zo bleek uit een kleinschalig onderzoek onder 20 patiënten. Bij 17 van hen kon de behandeling helemaal gestopt worden. De andere 3 patiënten kregen een lagere dosis. Bij 5 patiënten kwam de aHUS na verloop van tijd weer terug, waarna de behandeling weer opgepakt en daarna opnieuw gestaakt kon worden. Na het aanpassen van de Nederlandse richtlijn in 2016 volgens de inzichten van Wijnsma, is ruim 17 miljoen euro aan zorgkosten bespaard.

Ook gebruik andere weesgeneesmiddelen onderzoeken
De resultaten van het onderzoek beperken zich niet alleen tot eculizumab. Volgens Wijnsma kan haar onderzoek als voorbeeld dienen voor onderzoek naar een beter gebruik van meer weesgeneesmiddelen, onafhankelijk van de farmaceutische industrie: “Samenwerking tussen patiëntenorganisaties en medisch specialisten maakt het mogelijk om een uniek en aangepast behandelschema op te stellen en samen te evalueren aan de hand van een landelijke studie.”

Dure medicijnen beschikbaar houden voor de mensen die het nodig hebben
ZN is positief over aangetoonde besparing. Ab Klink is lid van de Raad van Bestuur bij Coöperatie VGZ en in die hoedanigheid ook lid van het ZN-bestuur. Binnen het ZN-bestuur heeft hij het belang benadrukt van het onderzoek van Wijnsma. “Wat me het belangrijkste lijkt, is dat met een optimale dosering veel leed bespaard kan worden. Dit medicijn heeft -soms zelfs ingrijpende- bijwerkingen. Dit onderzoek laat zien dat we de zorg beter kunnen maken voor de patiënt, de kosten kunnen verminderen en dus ‘dure medicijnen’ beschikbaar houden voor de mensen die het nodig hebben.”