koffertje-2792b99b-6fc5-4fed-a847-9bff26bf7260.jpg
Zorgverzekering 15-09-2015

ZN: Positief dat kabinet deel van bezuinigingen op zorg terugdraait

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is positief over de plannen van het kabinet met Prinsjesdag om een aantal bezuinigingen op de langdurige zorg terug te draaien. ‘Het is goed dat het kabinet extra investeert in de langdurige zorg voor kwetsbare mensen. Maar de bezuinigingen op de wijkverpleging houdt het kabinet gewoon overeind. Daarnaast maken zorgverzekeraars zich zorgen over het stijgende eigen risico.’ Dat zegt André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland in reactie op de Miljoenennota 2016.

Het afgelopen jaar hebben patiënten en zorgverleners te maken gehad met grote en ingrijpende veranderingen in de zorg. Die veranderingen zijn nodig om de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden in de toekomst. Maar de keuze van het kabinet om gelijktijdig  met alle veranderingen in de langdurige zorg ook fors te bezuinigen, zet goede zorgverlening extra onder druk. Een deel van de bezuinigingen draait het kabinet nu terug.
Maar dit is niet genoeg. ZN maakte een paar weken geleden bekend dat ook de bezuinigingen op de wijkverpleging in 2016 te fors zijn. Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht voor hun verzekerden. Iedere verzekerde die aanspraak maakt op wijkverpleegkundige zorg, krijgt zijn of haar zorg gewoon vergoed. ZN verwacht daarom dat er meer geld nodig is voor wijkverpleging. ZN denkt dat de ingeboekte bezuinigingen van het kabinet op de wijkverpleging niet worden gehaald en het kabinet daarom een aanzienlijke tegenvaller kan verwachten.

 

Eigen risico stijgt wel
Zorgverzekeraars zijn niet blij dat hun verzekerden volgend jaar weer geconfronteerd worden met een stijging van het wettelijk verplicht eigen risico. In 2016 gaat het verplicht eigen risico van 375 naar 385 euro. Daarmee stijgt het zelfs harder dan de inflatie. Begin dit jaar hebben zorgverzekeraars al hun zorgen geuit over het alsmaar stijgende verplicht eigen risico. Zorgverzekeraars vinden dat het verplicht eigen risico juist omlaag moet. De voortdurende stijging van het verplicht eigen risico ondermijnt de solidariteit in het zorgstelsel. Verzekerden die chronisch ziek zijn, zullen in 2016 sowieso 385 euro kwijt zijn aan het verplichte eigen risico. Ook zien zorgverzekeraars dat mensen met lage inkomens steeds vaker moeite hebben met het betalen van het verplicht eigen risico.