Operatie-2-3965c7b3-8f65-4344-858c-a8af65391b86.jpg
Medisch specialistische zorg 19-01-2016

Met zorgpolis-checker meteen duidelijkheid over vergoeding behandeling

Met de nieuwe zorgpolis-checker kunnen medisch specialisten sinds 1 januari hun patiënten vooraf vertellen of een bepaalde behandeling door hun zorgverzekering wordt gedekt.

De zorgverzekeraars hebben samen met de ziekenhuisorganisaties NVZ en NFU de zorgpolis-checker laten ontwikkelen door VECOZO, de organisatie die onder meer het declaratieverkeer in de zorgsector regelt.

De zorgpolis-checker – officieel Inkijkvoorziening Polis (IVP) – kan worden geraadpleegd door medewerkers van algemene en academische ziekenhuizen. De informatie van de zorgpolis-checker stelt zorgaanbieders in staat om de patiënt zo goed mogelijk vooraf in te lichten over de te verwachten kosten, zonder dat er over concrete bedragen gesproken wordt. In de toekomst kunnen ook huisartsen en andere medisch specialisten van de zorgpolis-checker gebruikmaken.

Niet alle zorgaanbieders zijn gecontracteerd
Aan het nieuwe online-instrumentarium is een jaar gewerkt, nadat Zorgverzekeraars Nederland eind vorig jaar al besloot tot het ontwikkelen ervan. Dat was nodig omdat bij sommige zorgpolissen (met name polissen met een selectief gecontracteerd zorgaanbod) niet alle zorgaanbieders door de zorgverzekeraar zijn gecontracteerd. De patiënt die toch kiest voor die zorgaanbieder moet dan een eigen bijdrage betalen. Dat moet een patiënt dan wel van tevoren weten, zonder dat daar extra telefoontjes naar de zorgverzekeraar of een ingewikkelde zoektocht op het internet voor nodig is.

Kijk voor meer informatie op de site van VECOZO.