Geld en stethoscoop-a46422de-1118-4da7-8ea4-d89b76d34bad.jpg
Zorgverzekering

Grumpy..

“Jullie Nederlanders zijn grumpy (brompotten). Het beste zorgstelsel, en toch blijven jullie mopperen”.

Dat stelde Arne Björnberg, eigenaar van het Zweedse onderzoeksbureau dat jaarlijks een ranglijst maakt van Europese zorgstelsels. De uitkomst van het onderzoek begint onderhand voor pers en publiek een beetje saai te worden. Sinds 2008 heeft Nederland het beste zorgstelsel van Europa. En voor 2015? “You guys, you have won again”, zo meldde Björnberg afgelopen dinsdag (24 november) aan de Tweede Kamer.

De conclusies die Arne Björnberg ieder jaar trekt over het Nederlandse stelsel, doen menig Kamerlid verbazen. Het beste stelsel? Dat kan toch helemaal niet? Zorgverzekeraars zitten op de stoel van de dokter, bepalen voor patiënten naar welk ziekenhuis zij moeten gaan, zorgen voor een papierwinkel aan administratie. Een publiek stelsel is toch veel beter? Nee, juist niet, stelt Björnberg. Publieke stelsels zijn “far worse. Bovendien: zorgverzekeraars doen er goed aan patiënten te sturen naar ziekenhuizen waar een behandeling veel wordt afgenomen. Goed voor de kwaliteit, en ook nog eens tegen een scherpe prijs, zo concludeert Björnberg.

De boodschap van Arne Björnberg sluit aan bij de oproep van prof. dr. Wynand van der Ven: “Nederland heeft, onder de sluier van onwetendheid, het beste zorgstelsel”. Onder die sluier schuilt een fraai en solidair zorgstelsel waarin elke Nederlander – ongeacht leeftijd en gezondheidsstatus – verzekerd is van kwalitatief goede zorg.

Zullen we eens minder grumpy worden?

Chris van Dam, beleidsadviseur Bestuursondersteuning