horizontaaltoezicht afbeelding internetformaat-c2cf1a87-8360-4e0b-a469-6d5926ada6fa.jpg
Controle & Fraudebeheersing 06-08-2019

Zorgverzekeraars en GGZ-aanbieders organiseren congres over Horizontaal Toezicht

Samen met GGZ Nederland organiseert Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op 1 oktober het congres In control met Horizontaal Toezicht. Dit evenement vormt de officiële start van Horizontaal Toezicht in de geestelijke gezondheidszorg. Aanmelden voor het congres is vanaf nu mogelijk.

Gedurende het congres maken deelnemers kennis met Horizontaal Toezicht en de bijbehorende producten. Ook komen onder meer praktijkvoorbeelden van GGZ-instellingen en zorgverzekeraars en risicomanagement aan bod. In de ochtend zijn er bijdragen van onder meer André Rouvoet, voorzitter van ZN en Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland. Daarnaast komen diverse bestuurders van zorgverzekeraars en GGZ-aanbieders aan het woord. Tijdens het middagprogramma kunnen deelnemers in diverse workshops kennismaken met de ontwikkelde producten voor Horizontaal Toezicht en worden ervaringen uit de praktijk gedeeld. Verder leren deelnemers over de verschillende rollen en uitdagingen binnen een Horizontaal Toezicht traject. Ten slotte zijn er workshops over (de mogelijkheden van) Horizontaal Toezicht bij ziekenhuizen en in het sociaal domein. Klik hier voor een compleet overzicht van het programma.  

Horizontaal Toezicht: voordelen voor zorgaanbieders en verzekerden
Bij Horizontaal Toezicht nemen zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen de verantwoordelijkheid voor een juiste besteding van de zorguitgaven. In plaats van gegevensgerichte controle achteraf, werken partijen bij Horizontaal Toezicht samen om de rechtmatigheid van declaraties in de processen aan de voorkant te borgen. Duidelijke afspraken vooraf zorgen voor wederzijds vertrouwen.

Horizontaal Toezicht houdt er rekening mee dat elke zorgaanbieder anders is. Het gaat uit van maatwerk, is risicogericht en sluit aan op de processen en systemen van de specifieke organisatie. Met Horizontaal Toezicht zijn instellingen zelf ‘in control’. Ook verzekerden hebben voordeel van Horizontaal Toezicht. Omdat facturen vaker in een keer goed zijn, hebben verzekerden sneller en beter inzicht in de zorguitgaven. Daarbij is er sneller duidelijkheid over de verrekening van het eigen risico.

Aanmelden voor het congres ‘In control met Horizontaal Toezicht’ is mogelijk via de congreswebsite.