Afscheid Andre, internetformaat-0873a10f-86a9-4425-847d-57054fcef31f.jpg
Zorgverzekering 07-02-2020

Afscheid oud-voorzitter André Rouvoet: 'deskundig, betrouwbaar, integer en betrokken’

Onder grote belangstelling namen bestuur, directie, medewerkers en relaties van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op 6 februari afscheid van André Rouvoet, die tot 1 februari voorzitter was van ZN. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS sprak de oud-voorzitter persoonlijk toe en noemde hem ‘deskundig, betrouwbaar, integer en betrokken’.

Rouvoet verlaat de brancheorganisatie naar eigen zeggen met gepaste trots: “Afscheid nemen van de zorg terwijl we aan de top van de zorg staan is niet iedereen gegeven. We hebben alle reden om trots te zijn op de kwaliteit van onze zorg, de mensen die er werken en op ons zorgstelsel. Het stelsel is zeker niet perfect, maar wel heel goed.” Rouvoet gaf aan waar het om gaat: het leveren van goed toegankelijke, goede en betaalbare zorg op basis van solidariteit. Nu en ook voor de komende generaties. Hij stipte ook aan dat zorgverzekeraars niet altijd het vertrouwen krijgen van mensen. Volgens hem komt dat deels voort uit de rol die zorgverzekeraars hebben. “We willen in Nederland van alles in de zorg. Voor de financiering kijkt men dan naar de zorgverzekeraars. Maar als die alles vergoeden wat gewenst is, dan vinden mensen het vervelend dat de premie stijgt.” Het is maar één voorbeeld van de vele ingewikkelde zaken waar de oud-voorzitter van ZN mee te maken kreeg de afgelopen 8 jaar.

Jean-Paul van Haarlem, bestuursvoorzitter van ONVZ en vicevoorzitter van ZN, uitte bij de afscheidsreceptie zijn waardering voor Rouvoet. “André heeft op zijn eigen manier een bijdrage geleverd aan de kwaliteit en kostenbeheersing in de zorg, iets wat hij bij aanvang van zijn periode als voorzitter als een uitdaging zag. Soms door verbinding, soms op een manier die discussie gaf, dan weer door boven de partijen te staan. Altijd zeer bevlogen.”