ehealth huisarts, internetformaat-f9818ac4-48a2-4fb3-bb76-6c8d8faf2bc9.jpg
Zorgverzekering 20-04-2020

Zorgverzekeraars helpen bij versnelling digitale transformatie zorg

De coronacrisis versnelt de digitale transformatie van de zorg. Er is veel bereidheid om sa­men te komen tot doeltreffende oplos­singen voor nu, die ook levensvatbaar zijn in de toekomst. Zorgverzekeraars spelen daarbij een belangrijke rol. “Maak als zorgaanbieder gebruik van de kennis en ervaring van zorgverzekeraars. Zorgprofes­sionals willen zich, logischerwijs, bezighou­den met het verlenen van zorg. Het versneld oppakken van innovaties kan daarbij helpen. Zorgverzekeraars hebben mensen om daadwerkelijk de zorg te helpen; zij staan klaar om te helpen bij bijvoorbeeld implementatie- of financieringsvraagstukken”, zegt Menno Jansen, innovatiemanager bij CZ. Hij doet de uitspraak in een artikel dat vandaag verschijnt in het tijdschrift ICT&Health.

Jan Tebbens, projectmanager digitale zorg bij Menzis, ondersteunt de stelling van Jansen. “Zorgprofessionals weten in deze tijden van crisis zelf meestal vrij goed hoe ze digitaal kunnen innoveren. Maar wij kunnen ze als zorgverzekeraar net die extra stap verder helpen door de innovatie goed in de regionale en landelijke context te plaatsen. We denken mee over de beste digitale oplossing, de beste plaats om dit te implementeren én over de meest geschikte financieringsvorm. Dit is wat ons betreft een financieringsvorm waarin innovatie en digitalisering aangemoedigd en beloond worden.”

Leren van de versnelde ervaringen
Het is ook van groot belang is dat er verder wordt gekeken dan naar de huidige situatie. Jan Christiaan Huijsman, strategisch Adviseur Zorg ICT bij Zilveren Kruis zegt daarover: “Het is verstandig om in deze crisis­periode heel goed te kijken naar positieve en negatieve effecten van ingezette digitale zorg. Als we dat niet doen missen we een unieke kans om te leren van de versnelde ervaringen die we nu opdoen. Die ervaring is straks goud waard, om de juiste keuzes te maken voor inzet van digitale zorg als vervanging van bestaande fysieke contacten en consulten.”

Lees hier het volledige artikel in ICT&Health.