wanbetalers-6f243032-1d6e-456b-b4cd-a0078fcad408.jpg
28-05-2020

Menzis en Arnhem helpen bijstandsgerechtigden met zorgschulden

Verzekerden van Menzis uit Arnhem, die leven in de bijstand en hun zorgpremie niet kunnen betalen, kunnen gebruik maken van een speciale regeling. Daardoor krijgen ze geen boetes meer voor hun zorgschuld en kunnen ze worden geholpen naar een schuldenvrij bestaan. Deze aanpak, die nu 3 jaar in werking is, blijkt succesvol: van de 361 verzekerden die het traject beëindigd hebben zijn er nu 196 schuldenvrij*.

De gemeente Arnhem en Menzis kennen sinds mei 2017 de Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden (RUB). Deze alternatieve betalingsregeling geeft verzekerden met premieschulden weer perspectief. De Arnhemse wethouder Martien Louwers (schuldhulpverlening) noemt het succesvol afsluiten van de eerste drie jaar een mooi resultaat: “Honderden Arnhemmers hebben op deze wijze sneller hun schuld bij Menzis kunnen aflossen en zijn verzekerd gebleven. Deze werkwijze past heel goed bij onze ambitie om alle Arnhemmers schuldenvrij te maken.”

Voorheen te fors gestraft
Volgens Marieke Fieten (directeur Klant & Operations bij Menzis) werden verzekerden die meer dan een half jaar hun premie niet betaalden, vóórdat de RUB bestond te fors gestraft. Voordat de RUB bestond hadden ze alleen nog recht op een basisverzekering, moesten ze hun achterstand terugbetalen én kregen ze daarbovenop maandelijks € 35 boete.

Minder stress, betere gezondheid
Vanaf mei 2017 konden inwoners in de bijstand, die een betalingsachterstand van meer dan een half jaar hadden, hun schuld boetevrij aflossen. Er is toen met zo’n 250 deelnemers gestart. Elke maand betaalden ze € 25,00, dat de gemeente samen met de zorgpremie van hun uitkering afhaalde. Daarnaast mochten de deelnemers een aanvullende verzekering afsluiten. Dat is een groot verschil met de situatie vóór de RUB-regeling.

Schone lei motiveert
Op dit moment zijn er 196 inwoners uit het project gestroomd. Ze hebben nu 3 jaar lang afgelost en daarmee hun oorspronkelijke betalingsachterstand deels weggewerkt. Er hoeft geen boete meer voor de schuld te worden betaald. De verzekerden kunnen zo met een schone lei beginnen. De praktijk wijst uit dat deze nieuwe start motiveert om vanaf nu wél te betalen. “En van zo’n gedragsverbetering profiteren zowel verzekerden als de samenleving”, aldus Fieten.

10.000 minder wanbetalers
Enschede was de eerste gemeente waarmee Menzis in 2016 de RUB startte. Arnhem volgde niet lang daarna. Inmiddels hebben meer gemeenten een soortgelijke regeling getroffen: Almelo, Almere, Appingedam, Borne, Delfzijl, Den Haag, Dinkelland, Drentsche Aa, Ede, Enschede, Groningen, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Loppersum, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden. Het aantal wanbetalers is mede hierdoor met 10.000 verminderd; een kwart van het totaal.

(*248 reeds beëindigd, eind mei 2020 stromen er nog eens 113 uit voor een totaal van 361)