mondzorg kinderen-2d59ce7f-b6eb-4232-82ec-8d9d0affaf29.jpg
Mondzorg 24-07-2020

Menzis stuurt ouders brief over mondzorg kinderen

Menzis gaat de ouders van enkele duizenden kinderen in de regio's Arnhem en Groningen een brief sturen om ze aan te moedigen het gebit van hun zoon of dochter te laten checken bij de tandarts of mondhygiënist. Menzis stuurt de brief naar ouders van kinderen die 5 jaar zijn geworden en bij wie nog geen bezoek aan de tandarts of mondhygiënist geregistreerd staat.

In de brief legt Menzis uit hoe belangrijk periodieke controles zijn en dat er voor ouders - met uitzondering van orthodontie - geen kosten verbonden zijn aan mondzorg van hun kind tot de leeftijd van 18 jaar. Enkele weken na verzending van de brief belt de zorgverzekeraar de ouders om te inventariseren of zij het advies opvolgen.

Verheugd
De KNMT (de beroepsorganisatie van onder meer de tandartsen) is positief en onderschrijft de actie van Menzis. Voorzitter Wolter Brands: "We zijn verheugd dat Menzis deze stap zet. In het bijzonder hopen we dat kinderen in achterstandssituaties beter bereikt worden met de boodschap dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed uit de basisverzekering. Vaker dan kinderen uit kansrijkere gezinnen komen ze nu niet regelmatig bij de tandarts, wat tot onnodige gebitsproblemen kan leiden."

Inspanningen zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars vinden goede mondzorg voor hun (jonge) verzekerden van groot belang. Daarom informeren zij hun verzekerden al op verschillende manieren over de vergoeding van mondzorg, specifiek als het gaat om kinderen. Zorgverzekeraars hadden de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in september vorig jaar gevraagd welke ruimte er binnen wet- en regelgeving bestaat om verzekerden persoonlijk te informeren over de vergoeding van mondzorg. Begin dit jaar liet de AP per brief aan Zorgverzekeraars Nederland weten dat zorgverzekeraars (onder strikte voorwaarden) hun verzekerden (gericht mogen informeren). Uit onderzoek door Nivel bleek al dat acht van de tien ouders zouden het op prijs stellen als hun zorgverzekeraar ze laat weten dat tandartsbezoek van hun kinderen wordt vergoed. De actie van Menzis is een concreet voorbeeld van hoe zorgverzekeraars er invulling aan geven.

Bronnen: Menzis
Terug naar overzicht nieuwsberichten