eigen risico1-e25374de-903a-4d2a-b919-c923fb0ecd12.jpg
Zorgverzekering 14-10-2020

Menzis in gelijk gesteld in rechtszaak tegen farmaceut AstraZeneca

De rechtbank Den Haag stelt dat farmaceut AstraZeneca met de verkoop van het geneesmiddel Seroquel ten onrechte voordeel heeft behaald. Het bedrijf moet daarom een schadevergoeding betalen aan zorgverzekeraar Menzis. Dit heeft de octrooikamer van de rechtbank vandaag besloten. Het is de eerste keer dat een zorgverzekeraar in Nederland een farmaceut heeft aangeklaagd.

AstraZeneca kon door een octrooi jarenlang als enige farmaceut het medicijn, voor behandeling van schizofrenie en bipolaire stoornis, op de Nederlandse markt aanbieden. Het bedrijf voorkwam, volgens de rechtbank, ten onrechte dat concurrenten een merkloos, vergelijkbaar middel, op de markt konden brengen. Menzis kon hierdoor geen preferentiebeleid voeren. “Als die alternatieven er namelijk wel waren geweest, had Menzis één of meer van de goedkopere varianten kunnen kiezen en zouden de te vergoeden bedragen aan haar verzekerden aanzienlijk lager zijn geweest”, stelt de rechtbank. AstraZeneca moet daarom het verschil in prijs vergoeden. De hoogte van die vergoeding wordt nog vastgesteld.

Oproep
Ruben Wenselaar, voorzitter Raad van Bestuur van Menzis, zegt in een reactie blij te zijn dat Menzis door de rechter in het gelijk is gesteld, maar het jammer te vinden dat het op deze manier moest. “Er zijn immers pogingen gedaan door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de farmaceutische branche om over dit soort situatie duidelijke afspraken te maken in het maatschappelijk belang.” Hij roept daarom alsnog de farmaceutische branche op “om met de zorgverzekeraars aan tafel te gaan om dit probleem op de lossen”. Zorgverzekeraars Nederland benadrukt dat alle verzekerden recht hebben om medicijnen voor een eerlijke prijs en sluit zich aan bij de oproep van Menzis. ZN gaat het vonnis van de rechter nader bestuderen.