pillen-d4a4cc88-188c-46c8-ab70-e32484fedefd.jpg
Medisch specialistische zorg 02-12-2020

Europese zorgverzekeraars blij met farma-strategie Europese Commissie

Zorgverzekeraars staan positief tegenover de onlangs gepubliceerde Pharmaceutical strategy for Europe van de Europese Commissie. Het is belangrijk dat de Europese Commissie met initiatieven komt om de toegang tot medicijnen voor alle verzekerden te verbeteren, aldus AIM, de internationale koepel van zorgverzekeraars en ziekenfondsen, waarbij Zorgverzekeraars Nederland is aangesloten.

Betaalbaarheid en toegankelijkheid van geneesmiddelen zijn voor AIM en haar leden de kern van deze Europese farmaceutische strategie. Dat is van groot belang om de gezondheidszorg in alle Europese landen betaalbaar te houden en solidariteit te waarborgen. AIM roept de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie op om hierbij zoveel mogelijk samen te werken met relevante belanghebbenden, waaronder zorgverzekeraars.

De koepelorganisatie merkt op dat de diverse onderdelen van de Europese farmaceutische strategie hooggespannen ambities laten zien. Die zijn erop gericht van een farmaceutische strategie over te gaan naar een gezondheidsstrategie, waarbij de patiënt centraal staat. ‘Dit heeft de potentie om de manier waarop farmaceutische markten en gezondheidssystemen werken echt te verbeteren. De Europese Commissie moet gaandeweg zorgen voor politieke wil, expertise, helderheid en vastberadenheid van diagnose tot actie. AIM staat klaar om daaraan mee te werken’, zo meldt de organisatie in een persbericht.