laptop werken-83901dcb-55ec-4716-8c6a-9f82105c09bb.jpg
Zorgverzekering

Wie vergelijkt de vergelijkers?

Zoals elk jaar besteden de media ook aan het eind van 2015 weer veel aandacht aan de stress die het kiezen van een nieuwe zorgverzekering met zich brengt. Na wat rekenwerk hebben sommigen het over maar liefst 1400 keuzemogelijkheden waar verzekerden een weg in moeten vinden. Dat is natuurlijk een puur theoretische en daarom flauwe benadering, maar ik moet toegeven: het is best ingewikkeld om je in het polisaanbod en alle bijbehorende randvoorwaarden te moeten verdiepen.

Gelukkig hebben we daarvoor de vergelijkingssites: Zorgwijzer, Independer, Consumentenbond, Pricewise, Zorgkeus, Overstappen.nl, Geld.nl, Zekere zorg, Zorgkiezer, Hoyhoy…… Die kunnen allemaal helpen, maar… wie doet dat het beste? En wat verdienen die daaraan? Veel van hen doen er alles aan om een ingewikkeld beeld van de zorgverzekeringsmarkt op te roepen, want daarmee trekken ze klanten.

Enkele vergelijkingssites hebben in november samen het ‘Keurmerk objectief vergelijken’ gelanceerd: een belangrijke stap, maar zeker nog niet de ultieme duidelijkheid voor de klant. Je zou bijna wensen dat er een vergelijker van vergelijkingssites bestond! Maar ja, voor je het weet zijn er daar dan ook weer meer van en dan….

Het wordt weer de tijd van de goede voornemens, laat ik er twee noemen voor 2016:

  1. Zorgverzekeraars gaan door op de ingeslagen weg van het actieplan Kern-gezond met het vergroten de transparantie van het polisaanbod (met dank aan NPCF en Consumentenbond voor hun voorzet!). En ze kijken ook in 2016 kritisch of elke polis wel zoveel toegevoegde waarde heeft voor de verzekerden.

  2. Zorgverzekeraars gaan er samen met andere partijen voor zorgen dat verzekerden eind volgend jaar weten welke vergelijksingssite écht objectieve informatie bevat.

Namens directie en medewerkers van ZN wens ik u mooie feestdagen en een gezond en voorspoedig 2016.

Loek Caubo, hoofd Communicatie en Bestuursondersteuning bij ZN