MSZ arts en patient-3eef3a42-a732-4a90-b339-e52a55ecc5de.jpg
Zorgverzekering 14-06-2018

Nieuwe keuzehulpen op ZorgkaartNederland

Elk jaar worden er in Nederland zo’n 160.000 staaroperaties gedaan en elke week krijgen 1200 mensen te horen dat zij diabetes hebben. Maar hoe vinden deze mensen het ziekenhuis dat het beste bij hun wensen past? Om op die vraag een antwoord te geven hebben patiëntenverenigingen en Patiëntenfederatie Nederland de handen ineen geslagen en keuzehulpen ontwikkeld. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is blij met het initiatief. ZN benadrukt dat het belangrijk is dat door gebruikers van de keuzehulpen wordt nagegaan of/in hoeverre de gekozen zorginstelling vergoed wordt. Dit kan door de zorgverzekeraar te bellen of de Zorgverzekeringskaart te raadplegen.

De nieuwe keuzehulpen staan op ZorgkaartNederland en passen in de aandacht voor Value Based Healthcare, waarin de patiënt zelf een actieve rol heeft. De keuzehulpen vragen wat patiënten belangrijk vinden en selecteert de ziekenhuizen en klinieken die daar bij passen. Deze selectie kunnen patiënten gebruiken om te bepalen welke zorginstelling het beste bij hun wensen past en hierover te praten met hun arts. De keuzehulpen halen informatie uit de database van Zorginstituut Nederland waar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken jaarlijks informatie over hun zorg aanleveren. Denk aan informatie over behandelmethodes, gespecialiseerde verpleegkundigen of de contactmogelijkheden die ziekenhuizen aanbieden. De keuzehulpen vullen dit aan met andere informatie die patiënten belangrijk vinden. Zoals waarderingen van anderen over de zorg in dat ziekenhuis.

De eerste keuzehulpen zijn nu beschikbaar. Het gaat hierbij om keuzehulpen voor liesbreuk, eczeem, knievervanging, heupvervanging, staar, Crohn en colitis ulcerosa, osteoporose, blaaskanker, coeliakie, diabetes kinderen en volwassen, het carpaletunnelsyndroom en ernstige hoofdpijn. In de tweede helft van dit jaar volgt een tweede serie keuzehulpen, zodat aan het eind van dit jaar 30 keuzehulpen voor veel voorkomende aandoeningen beschikbaar zijn.