Ons laatste nieuws

Filter op dossier
Filter op periode

Lijst van alle artikelen

Mensen houden elkaars handen vast
Langdurige zorg

Inkoop langdurige zorg vanaf 2024: meerjarig inkoopbeleid per regio op basis van landelijke visie

Zorgkantoren publiceren op 1 juni hun meerjarig inkoopbeleid. In dit inkoopbeleid heeft elk zorgkantoor voor hun regio uitgewerkt hoe de uitdagingen waarmee de langdurige zorg te maken heeft regionaal worden aangegaan. Daarin ligt de nadruk op het toegankelijk en betaalbaar houden van langdurige zorg voor iedereen die deze zorg nodig heeft. De gezamenlijke landelijke visie op duurzame toegang tot langdurige zorg vormt het uitgangspunt voor het meerjarig inkoopbeleid per zorgkantoorregio. Het inkoopbeleid gaat in op 1 januari 2024.

Oudere vrouw en man zitten aan tafel
Langdurige zorg

Inkoopbeleid onafhankelijke cliëntondersteuning 2024 en 2025 is gereed

Steeds meer mensen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) doen een beroep op cliëntondersteuning. Voor de inkoop van onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO) hebben de zorgkantoren een landelijke inkoopbeleid voor 2024 en 2025 opgesteld. Dit inkoopbeleid beschrijft de doelen en uitgangspunten van onafhankelijke cliëntondersteuning.

John Rijsdijk wint Jan Taco te Gusselinklo Prijs
Digitalisering

ZN-beleidsadviseur John Rijsdijk wint zorginnovatieprijs

John Rijsdijk, beleidsadviseur bij Zorgverzekeraars Nederland, heeft de Jan Taco te Gussinklo Prijs gewonnen als baanbrekende persoon in de zorg. De prijs werd aan hem toegekend voor zijn initiatiefrijke karakter en voor het vele grondwerk in zijn rol als kwartiermaker van het Kenniscentrum Digitale Zorg. De Jan Taco te Gussinklo prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt ter nagedachtenis aan deze in 2021 overleden internist, innovator, schrijver en onderzoeksjournalist.

Twee vrouwen in gesprek
Langdurige zorg

In de regio gezamenlijk aan de slag voor passende langdurige ggz

Mensen die langdurig en intensieve geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, moeten nu en in de toekomst passende zorg en ondersteuning krijgen. Dat vraagt om goede samenwerking en inzet van alle betrokken partijen. Zorgverzekeraars Nederland en de zorgkantoren zijn blij met de afspraken die Valente, de Nederlandse GGZ, MIND, VNG, ZN en VWS hebben gemaakt. “Deze afspraken zijn het vertrekpunt om met elkaar passende zorg en ondersteuning te bieden”, aldus Ingrid Schouw, clustermanager bij van zorgkantoor Midden IJssel (Salland Zorgkantoor).

Aan het werk op de laptop

Vacature adviseur business control kwaliteitsregistraties

Zorgverzekeraars Nederland zoekt een ervaren adviseur business control die samen met een ervaren collega verantwoordelijk wordt voor het ontwikkelen van beleid, het adviseren van diverse stakeholders en het uitvoering geven aan de financiering van kwaliteitsregistraties.

Handen bij elkaar
Geestelijke gezondheids­zorg

Zorgverzekeraars: mentale gezondheidscentra in de strijd tegen toename mentale klachten

Zorgverzekeraars maken zich grote zorgen over de toename van mentale klachten, dit staat in een brief van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan de Tweede kamer voor het debat over de geestelijke gezondheidszorg.

Man duwt rolstoel

Toekenning PGB’s voor deel budgethouders met chronische zorg naar maximaal 5 jaar

Voor een deel van de chronische patiënten die hun zorg betalen met een persoonsgebonden budget (PGB) uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) is het vanaf half mei niet meer nodig om elke twee jaar opnieuw een indicatie te krijgen voor een nieuwe toekenning van het zorgbudget.

Vrouw achter de computer met telefoon in haar hand
Digitalisering

Nationale visie op gezondheidsinformatiestelsel naar de Tweede Kamer

De nationale visie op het gezondheidsinformatiestelsel is klaar. Op 6 april stuurde minister Kuipers de visie naar de Tweede Kamer. De nationale visie is opgesteld onder regie van het ministerie van VWS, samen met Nictiz, VZVZ en ZN. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is trots op het gezamenlijk bereikte resultaat. Er ligt nu een visie die voor de korte en langere termijn richting kan geven aan de ontwikkeling van het gezondheidsinformatiestelsel. Een belangrijke stap voor het inrichten van het toekomstige gezondheidsinformatiestelsel.

Duurzame toegang tot zorg voor iedereen

Zorgverzekeraars zetten zich in voor duurzame toegang tot zorg voor alle Nederlanders. Samen met alle zorgverleners, verzekerden én de politiek willen we nu de keuzes maken die noodzakelijk zijn voor goede en solidaire zorg morgen. Bekijk in deze animatie waarom duurzame toegang ons speerpunt is.

Een man in de gang van een ziekenhuis
Medisch specialistische zorg

Rapport landelijke inrichting zorgcoördinatie aangeboden aan minister Kuipers

Om de toenemende druk op de acute zorg het hoofd te bieden, is het essentieel dat niet-levensbedreigende zorgvragen domeinoverstijgend en regionaal worden georganiseerd. Dit staat in het rapport ‘Advies landelijke inrichting zorgcoördinatie’ dat ActiZ, Ambulancezorg Nederland (AZN), InEen, Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op 28 maart hebben aangeboden aan minister Kuipers.

Verpleegkundige en oudere wandelen buiten
Langdurige zorg

Inkoopvisie langdurige zorg voor 2024 en verder krijgt steeds meer vorm

Om de uitdagingen in de langdurige zorg aan te gaan en deze zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, werken zorgkantoren aan een nieuw meerjarig inkoopbeleid. Om te komen tot dit inkoopbeleid zijn een gezamenlijke visie, een uniform contracteerproces, een landelijke onderbouwing van de richttariefpercentages en aanvullende inkoopvoorwaarden opgesteld.

Online gesprek tussen arts en patient

Reactie ZN brief NVB/NBA over financiële situatie in de zorg

Op 27 maart hebben wij een afschrift van de brief aan minister Kuipers en minister Helder ontvangen,waarin de besturen NVB en NBA hun zorgen uiten over de financiële situatie in de zorgsector in het algemeen en de GGZ in het bijzonder. ZN heeft op 4 april een reactie op deze brief aan de NVB en NBA gestuurd.

Man en vrouw fietsen in het bos

Opiniestuk Het Financieele Dagblad: Wen er maar aan, onze zorg zal flink veranderen

Door Dirk Jan van den Berg, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland

Een man in de gang van een ziekenhuis
Medisch specialistische zorg

Reactie ZN CAO-akkoord ziekenhuizen

Zorgverzekeraars vinden het belangrijk dat er nu duidelijkheid is over de cao voor de ziekenhuizen.

Met de rollator door de gang lopen
Langdurige zorg

ZN doet beroep op Zorginstituut om Kwaliteitskompas goed fundament te geven

Het nieuwe Generiek kompas 'Samen werken aan kwaliteit van bestaan' is door een brede groep partijen, ingediend bij het Zorginstituut. Ook ZN is betrokken bij het opstellen en uitwerken van het kwaliteitskompas. ZN steunt de beweging die is ingezet, maar heeft meer houvast nodig op het vervolgproces en de tijdlijn. Daarom heeft ZN op dit moment nog niet definitief ingestemd met het kwaliteitskompas en een 'ja, mits' afgegeven.

Oudere dames aan tafel
Langdurige zorg

Op weg naar passende ondersteuning en zorg voor ouderen

De ondersteuning en zorg aan ouderen kent – net als andere zorgsectoren – veel uitdagingen. Door de landelijke programma’s WOZO en Wonen en Zorg voor Ouderen is een beweging ingezet om deze uitdagingen met alle betrokken partijen gezamenlijk het hoofd te bieden. De Tweede Kamer debatteert op 23 maart over de woon- en zorgplannen die er voor de ouderenzorg liggen.

Oudere krijgt medicijn
Eerstelijns­zorg

ZN, Zorgthuisnl en ActiZ starten samen IZA-fonds wijkverpleging

Om de toegankelijkheid van de wijkverpleging te versterken, hebben ActiZ, Zorgthuisnl en Zorgverzekeraars Nederland (ZN), aanvullend aan de afspraken in het Integraal Zorgakkoord, afgesproken om in 2023 een IZA-fonds Wijkverpleging op te zetten van 75 miljoen euro. De drie brancheverenigingen hebben dit fonds gezamenlijk opgericht.

Vrouw achter de computer met telefoon in haar hand
Medisch specialistische zorg

Reactie berichtgeving CAO-overleg ziekenhuizen

Alle zorgverzekeraars in Nederland zijn voorstander van een passende beloning voor zorgmedewerkers. We vinden het belangrijk dat hierover zo snel mogelijk duidelijkheid komt, ook in het belang van patiënten en verzekerden. Uiteindelijk is niemand erbij gebaat als, door ziekteverzuim of stakingen, zorg wordt uitgesteld. Maar we vinden ook dat het aan de ziekenhuizen zelf is om met hun medewerkers en de vakbonden tot goede afspraken te komen.

Man in rolstoel in het ziekenhuis

Zorgcontractering 2023

Zorgverzekeraars kopen elk jaar voor miljarden aan zorg in voor hun verzekerden. Daarbij is het uitgangspunt voor verzekeraars om de betaalbaarheid van de zorgpremie en de toegankelijkheid van zorg voor verzekerden te kunnen waarborgen.

Op 1 april maken zorgverzekeraars hun inkoopbeleid voor het komende jaar bekend. Zorgaanbieders leveren normaal gesproken de offerte begin september aan bij de zorgverzekeraar.

Mensen gaan een gebouw uit en komen binnen

Reactie zorgverzekeraars op uitzending Op1 d.d. 15 februari 2023

Het programma Op1 heeft op 15 februari in de uitzending aandacht besteed aan een item over o.a. bureaucratie in de zorg en regelgeving rondom hulpmiddelen. Zorgverzekeraars Nederland was niet uitgenodigd om aan tafel te zitten en is gevraagd om een schriftelijke reactie, die niet in de uitzending is gebruikt.

Vrouw werkt op laptop
Controle en fraudebeheersing

Wet verbetert strijd tegen ‘domeinoverstijgende’ zorgfraude

De Tweede Kamer debatteert op 14 februari over de Wet bevorderen samenwerken en rechtmatige zorg. Deze nieuwe wet stelt gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren in staat om zorgvuldig en gecontroleerd fraudesignalen met elkaar te delen. Hierdoor kunnen zij beter samenwerken bij de bestrijding van ‘domeinoverstijgende’ zorgfraude.

Ondertekenaars van het Gezond en Actief Leven Akkoord
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars tekenen integraal akkoord preventie

Zorgverzekeraars hebben hun handtekening gezet onder het Gezond & Actief Leven Akkoord (GALA), waarmee het rijk, gemeenten en belangrijke partijen in de zorg gaan samenwerken op het gebied van preventie. Georgette Fijneman, directievoorzitter Zilveren Kruis en bestuurslid van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), deed dit namens de zorgverzekeraars.

Verpleegkundige en oudere wandelen buiten
Langdurige zorg

Caro Verlaan: De zorg en ondersteuning voor ouderen zo goed mogelijk regelen vraagt om verandering

De toegang tot zorg staat steeds meer onder druk. Verhalen over de gevolgen van wachtlijsten, personeelstekorten en stijgende kosten zijn aan de orde van de dag. Het groeiend aantal ouderen is voor de ouderenzorg nog een extra uitdaging. Zorgkantoren werken eraan om de langdurige zorg nu en in de toekomst toegankelijk, van goede kwaliteit en betaalbaar te houden.

Arts meet de bloeddruk bij een patient
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars zijn verheugd met handtekening huisartsen voor Integraal Zorgakkoord

Zorgverzekeraars zijn verheugd dat de huisartsen het Integraal Zorgakkoord ondertekenen. Samen met hen en met de andere partijen in de zorg willen zorgverzekeraars werken aan toekomstbestendige zorg. Meer tijd voor de Patiënt is daarbij een belangrijk onderdeel, waarmee een belangrijke stap richting de toekomst wordt gezet. Samen met de huisartsen- en regio-organisaties gaan zorgverzekeraars verder uitvoering geven aan de gemaakte afspraken.

Vrouw aan het werk in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars vergoeden medisch noodzakelijke mineralen-geneesmiddelen toch

Een bepaalde groep geneesmiddelen, namelijk kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat (zogeheten mineralen) wordt sinds 1 januari 2023 onterecht niet meer vergoed uit de basisverzekering.
Zorgverzekeraars gaan dit herstellen. Verzekerden die deze geneesmiddelen in januari of februari hebben moeten betalen of nog moeten betalen en die op basis van de voorwaarden voor vergoeding in aanmerking komen, kunnen hun nota indienen bij hun verzekeraar.

Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars vergoeden medisch noodzakelijke mineralen-geneesmiddelen toch

Een bepaalde groep geneesmiddelen, namelijk kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat (zogeheten mineralen) wordt sinds 1 januari 2023 onterecht niet meer vergoed uit de basisverzekering. 
Zorgverzekeraars gaan dit herstellen. Verzekerden die deze geneesmiddelen in januari of februari hebben moeten betalen of nog moeten betalen en die op basis van de voorwaarden voor vergoeding in aanmerking komen, kunnen hun nota indienen bij hun verzekeraar.

Meisje met handicap snijdt groente
Langdurige zorg

Inkoop langdurige zorg vanaf 2024: landelijke koers, regionale invulling

Zorgkantoren werken aan een nieuw meerjarig inkoopbeleid. Dat doen zij om zorgaanbieders voor een langere periode duidelijkheid te geven over de gezamenlijke koers en om de inkoop van zorg nog beter te laten aansluiten op de situatie in de regio. Het nieuwe inkoopbeleid gaat in op 1 januari 2024 en vervangt het huidige landelijke inkoopkader dat eind 2023 afloopt.

Arts voert online gesprek met patient

2023 wordt het jaar van stevige keuzes in de zorg!

2022 is een veel bewogen jaar geweest. De oorlog in de Oekraïne brak uit, gepaard gaande met onbegrensde wreedheden en groot menselijk lijden. De oorlog liet ook Nederland niet onberoerd door de opvang van Oekraïners die hier geborgenheid zochten en vonden. De onzekerheid over onze energievoorziening en de energieprijsontwikkeling als gevolg daarvan hebben veel mensen ongerust gemaakt.

Gezin samen met opa aan tafel

Aantal overstappers hoger dan voorgaande jaren

Het aantal verzekerden dat voor een andere zorgverzekeraar heeft gekozen, is groter dan in voorgaande jaren. In het najaar van 2022 heeft 8,0% van de verzekerden gekozen voor een andere zorgverzekeraar, zo blijkt uit een voorlopige analyse door Vektis, gebaseerd op de cijfers van alle zorgverzekeraars. In totaal gaat het tot nu toe om 1,4 miljoen verzekerden.

Levering medicijnen niet in gevaar door faillissement InnoGenerics B.V.

Zorgverzekeraars hebben kennis genomen van het faillissement van InnoGenerics B.V. en hebben daarover contact gehad met het ministerie van VWS en de curator.

Mensen gaan een gebouw uit en komen binnen
Geestelijke gezondheids­zorg

Regiomonitor tweede helft 2022 aangeboden aan Minister Helder

Elk half jaar brengt de Stuurgroep Toegankelijkheid en wachttijden ggz de Regiomonitor uit. De monitor laat de wachttijdcijfers zien per regio (openbare databron Nederlandse Zorgautoriteit) en de voortgang op het instellen van ‘mechanismen’ die door de stuurgroep als randvoorwaardelijk worden beschouwd voor het bijdragen aan de toegankelijkheid van de ggz.

Hulp bij steunkousen aantrekken
Langdurige zorg

Plannen voor extra verpleegzorg blijven achter op de vraag

Om aan de groeiende zorgvraag te blijven voldoen, is uitbreiding van de capaciteit van de verpleegzorg nodig.

Handen bij elkaar

Zorgverzekeraars blijven komende tijd extra inzetten op transgenderzorg

De Kwartiermaker Transgenderzorg die door Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van VWS is aangesteld om de transgenderzorg in Nederland te verbeteren, rondt na ruim vier jaar per 1 januari 2023 zijn werkzaamheden af.

Mensen houden elkaars handen vast

Kabinet sluit met Zorgverzekeraars Nederland zorgconvenant arbeidsmigranten af

Arbeidsmigranten krijgen niet altijd de zorg die zij nodig hebben.

Man in rolstoel in het ziekenhuis
Medisch specialistische zorg

Ziekenhuizen moeten nu constructief bijdragen aan blijvende toegankelijke zorg

Vandaag publiceerde het Financieele Dagblad onderstaand opinieartikel door Dirk Jan van den Berg in reactie op het artikel in het Financieele Dagblad van 25 november over de financiële situatie van ziekenhuizen.

Ideeën en ervaringen delen over transitie van de gehandicaptenzorg
Langdurige zorg

Samen aan de slag voor passende en betekenisvolle gehandicaptenzorg

Cliënten, cliëntvertegenwoordigers, zorgaanbieders en medewerkers van zorgkantoren kwamen op vrijdag 2 december bijeen om hun ideeën en ervaringen over de transitie van de gehandicaptenzorg met elkaar te delen.

Jongeren, medewerkers van inloophuis TEJO en bestuurder Petra van Holst van ZN gingen tijdens het werkbezoek van ZN aan MIND Us met elkaar in gesprek in Breda.
Geestelijke gezondheids­zorg

ZN steunt MIND Us om de mentale gezondheid van jongeren te bevorderen

ZN ondersteunt sinds kort MIND Us zowel financieel als inhoudelijk. Dit platform voor en door jongeren richt zich op het bevorderen van de mentale gezondheid van de jeugd.

Verpleegkundige werkt op een tablet. Op de achtergrond een patient aan het infuus.
Dure geneesmiddelen

Europese ziektekosten­verzekeraars steunen onderzoek naar ‘fair pricing’ dure geneesmiddelen

De Europese koepel van ziektekostenverzekeraars (AIM) doet mee met een belangrijk onderzoeksproject naar ‘fair pricing’ van dure geneesmiddelen.

Medewerkers in een callcenter

ZN spreekt Aidsfonds na campagne nep-verzekeraar Selectivia Zorg

Petra van Holst, algemeen directeur van ZN, sprak vandaag met Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds over de Aidsfonds-campagne waarin een nep-zorgverzekeraar Selectivia werd geïntroduceerd in de landelijke media.

Oudere dame arriveert in verpleeghuis
Langdurige zorg

ZN werkt mee aan het realiseren van passende woonruimte voor ouderen

Passende woonruimte creëren voor ouderen door woningbouw te versnellen, ouderen beter te informeren en te ontzorgen in hun verhuizing en de leefomgeving te verbeteren.

Gehandicapte man krijgt hulp bij het eten
Langdurige zorg

Zorgkantoren werken aan nieuw meerjarig inkoopbeleid voor langdurige zorg

De zorg in Nederland kent flinke uitdagingen, zoals vergrijzing, personeelsschaarste en stijgende kosten. Om de zorg in de toekomst goed, betaalbaar en toegankelijk te houden, is betere samenwerking in de regio nodig. Daarom gaan de zorgkantoren voor de langdurige zorg met betrokken partners nog meer de regio in.

ZN-voorzitter Dirk Jan van den Berg ondertekent de Green Deal Duurzame Zorg
Duurzaamheid

Ook zorgverzekeraars en zorgkantoren zetten extra stappen voor verduurzaming zorg

Zorgverzekeraars Nederland heeft de nieuwe Green Deal Duurzame Zorg ondertekend, net als verschillende andere partijen uit de zorgsector en minister van VWS Ernst Kuipers.

Detail van een ambulance met opschrift 1-1-2
Medisch specialistische zorg

ZN: Acute zorg anders organiseren, is van levensbelang

Het is van levensbelang dat we de acute zorg anders organiseren, dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

Man legt zijn arm om de schouder van zijn vrouw
Langdurige zorg

De cliëntondersteuner helpt de juiste weg te vinden

Een cliëntondersteuner helpt en adviseert mensen die zorg zoeken die bij hen past.

Oudere vrouw en man zitten aan tafel

Zorgverzekeraars: verzekerden in schuldregeling kunnen op ons rekenen

Zorgverzekeraars Nederland heeft de intentie uitgesproken om mensen in of op weg naar een schuldregeling zo goed mogelijk te ondersteunen.

Arts voert online gesprek met patient
Medisch specialistische zorg

Ziekenhuizen, umc’s en zorgverzekeraars maken financiële afspraken voor pandemische crisissituatie

Koepels van zorgverzekeraars (ZN) en ziekenhuizen (NVZ en NFU) hebben afspraken gemaakt voor het geval corona opnieuw leidt tot een pandemische crisis in de medisch specialistische zorg.

Oudere vrouw werkt op tablet
Langdurige zorg

Het PGB Portaal wordt nu in heel Nederland gebruikt

In alle zorgkantoorregio’s wordt vanaf 12 oktober het PGB Portaal ingezet.

Vrouw achter de computer met telefoon in haar hand
Controle en fraudebeheersing

Zorgverzekeraars: meer zicht op fraude door samenwerking

Zorgverzekeraars hebben in 2021 ruim duizend fraudeonderzoeken afgerond.

Een man in de gang van een ziekenhuis
Medisch specialistische zorg

Zorgverzekeraars reageren op onderzoek NZa over wachttijden MSZ

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft onderzocht in welke mate zorgverzekeraars op dit moment sturen op het verkorten van de wachtlijsten en wachttijden in de medisch specialistische zorg.

Opa wandelt met kleinkinderen

ZN: Integraal Zorgakkoord is belangrijke werkagenda, succes hangt af van kabinetsbrede inzet

De vergrijzing en personeelskrapte betekenen dat er in vrijwel alle sectoren van de zorg lastige en acute knelpunten ontstaan. Met het Integraal Zorgakkoord (IZA) gaan zorgpartijen, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS deze knelpunten oplossen. Verzekerden moeten ook in de toekomst kunnen blijven rekenen op toegang tot goede en betaalbare zorg.

Minister Helder sprak tijdens een bezoek aan ZN met de commissie Langdurige Zorg over hoe de zorgkantoren eraan werken om de zorg toegankelijk, van goede kwaliteit en betaalbaar te houden.
Langdurige zorg

Zorgkantoren ontvangen minister Helder

Minister Helder bracht maandagavond een bezoek aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Zij sprak met de commissie Langdurige Zorg over hoe de zorgkantoren eraan werken om de zorg toegankelijk, van goede kwaliteit en betaalbaar te houden.

Medewerkers in een callcenter
Medisch specialistische zorg

Sector verkent coördinatie van acute zorg

ActiZ, Ambulancezorg Nederland, InEen, Landelijk Netwerk Acute Zorg en Zorgverzekeraars Nederland gaan mogelijkheden uitwerken voor coördinatie van acute zorg.

Gehandicapte man krijgt hulp bij het eten

Zorgverzekeraars verkennen langere indicatiestelling voor pgb-houders

Zorgverzekeraars Nederland onderzoekt samen met vertegenwoordigers van cliënten en wijkverpleeg-kundigen of een persoonsgebonden budget (PGB) voor langer dan twee jaar kan worden afgegeven voor chronisch zieken of gehandicapten in de Zorgverzekeringswet. In de richtlijnen van en voor zorgverzekeraars staat nu dat binnen twee jaar het volgende budget wordt vastgesteld aan de hand van een nieuwe indicatiestelling.

De Glazen Koets tijdens Prinsjesdag

Zorgverzekeraars: betaalbaarheid van zorg blijft belangrijke randvoorwaarde, juist in de deze tijd

De presentatie van de Haagse miljoenennota staat in het teken van de stijgende prijzen.

Gezin wandelt in de natuur

Zorgverzekeraars Nederland ondertekent Integraal Zorgakkoord

Vertegenwoordigers van de hele sector hebben met het Integraal Zorgakkoord (IZA) vooruitgekeken naar de zorg voor de komende vier jaar.

Vrouw met laptop op de bank
Digitalisering

NVZ, NFU en ZN pleiten voor ‘geen bezwaar’-systeem bij gegevensuitwisseling in de zorg

Op 15 september spreekt de Tweede kamer over de gegevensuitwisseling in de zorg.

Verpleegkundige werkt op een tablet
Digitalisering

Belangrijke rol voor ZN bij einde faxgebruik in de zorg

In 2025 moet het definitief afgelopen zijn met het faxgebruik in de zorg.

Jonge vrouwen lopen hard door woonwijk
Geestelijke gezondheids­zorg

Versnellers helpen bij verminderen wachttijden in de ggz

ZonMw start een nieuw programma om de inzet van zogenoemde versnellers in de ggz voort te zetten en uit te bereiden.

Oudere dame arriveert in verpleeghuis
Langdurige zorg

Aanvulling landelijk inkoopkader 2022 en 2023 voor transitiemiddelen Wlz

VWS stelt voor 2022-2026 transitiemiddelen beschikbaar voor de Wlz om een aantal veranderingen in de langdurige zorg mogelijk te maken.

Medicijnen innemen met een glas water
Dure geneesmiddelen

Immuuntherapie vergoed voor kankerpatiënten zonder andere behandelopties

Het kankermedicijn nivolumab wordt voortaan uit het basispakket vergoed voor volwassen patiënten die een tumor met een zeldzame afwijking (dMMR of MSI) hebben en voor wie geen andere behandeling meer beschikbaar is.

Twee vrouwen in gesprek
Geestelijke gezondheids­zorg

Brief ZN aan Tweede Kamer over ggz

Naar aanleiding van diverse berichten over sluitende afdelingen van ggz-instellingen en een persbericht van De Nederlandse GGZ (dNggz) over dreigende financiële verliezen in de ggzsector, debatteert de vaste Kamercommissie VWS woensdag 11 mei over de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Twee vrouwen in gesprek
Geestelijke gezondheids­zorg

Regionale Doorzettingsmacht: minder wachtenden ggz tussen wal en schip

Vanaf 1 mei moet iedereen met psychische klachten voor wie er geen passend zorgaanbod is, hulp kunnen inroepen om te zorgen dat die zorg er wél komt.

Wachtruimte
Geestelijke gezondheids­zorg

Appèl op meer preventie om ggz toegankelijk te houden en wachttijden te bekorten

Om de veel te lange wachttijden in de ggz te bekorten is een maatschappelijke omslag nodig.

Oudere meneer steekt zijn duim op
Langdurige zorg

Zorgkantoren lanceren landelijke website met informatie over langdurige zorg

Zorgkantoren, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland, hebben vandaag een nieuwe landelijke website gelanceerd met publieksinformatie over de langdurige zorg: www.zorgkantoor.nl. Zij willen daarmee mensen tijdig voorzien van begrijpelijke informatie. Voor veel mensen is het een zoektocht om alle relevante informatie te vinden. Zeker als zij nog aan het begin staan van het zorgtraject en zich willen oriënteren op langdurige zorg. Daarom is het initiatief genomen voor deze nieuwe landelijke website. De site leidt mensen ook door naar het zorgkantoor van hun regio zodat zij daar vervolgens verder geholpen kunnen worden.

Man legt zijn arm om de schouder van zijn vrouw
Langdurige zorg

Zorgkantoren: kader voor inkoop langdurige zorg geactualiseerd

De zorgkantoren hebben hun meerjarige inkoopkader voor de langdurige zorg geactualiseerd. In dit kader staat hoe de zorgkantoren inkoopafspraken maken voor 2021-2023. Jaarlijks passen de zorgkantoren dit kader aan op de ontwikkelingen en uitdagingen in de langdurige zorg. Vanaf volgend jaar werken de zorgkantoren* voor alle sectoren en voor alle regio’s met één richttariefpercentage voor de vergoeding van langdurige zorg. Zorgkantoren gaan daarbij in hun regio aanvullende afspraken maken met zorgaanbieders over de zorg en de exacte financiering daarvan. 

Voorpagina van 'Zo werkt de geestelijke gezondheidszorg'
Geestelijke gezondheids­zorg

Nieuw boek: Zó werkt de geestelijke gezondheidszorg

Vier op de tien Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Welke vormen van zorg en ondersteuning kunnen zij krijgen? Welke wetten regelen dit en wie betaalt wat? Dit en nog veel meer staat in het nieuwe boek Zó werkt de geestelijke gezondheidszorg.

Vrouw werkt op laptop
Geestelijke gezondheids­zorg

Openbaar maken van cliëntervaringen maakt kwaliteit ggz-zorg inzichtelijker

Cliënten die hun ervaringen in de ambulante geestelijke gezondheidszorg (ggz) en verslavingszorg (vz) invullen via een vragenlijst, geven op die manier andere cliënten inzicht hun ervaringen met de zorgaanbieder.

Met de rollator door de gang lopen
Langdurige zorg

Zorgkantoren: Gerechtshof spreekt zich niet uit over motiveringsplicht toekomstige tarieven langdurige zorg

De betrokken zorgkantoren* hebben op 31 maart 2021 kennisgenomen van de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in het hoger beroep over het inkoopkader voor de Wet langdurige zorg. Zij gaan de uitspraak en de toelichting daarop bestuderen

Een vrouw zit in de wachtkamer
Geestelijke gezondheids­zorg

Meer inzicht in wachtlijsten voor ggz-behandelingen

Meer zicht op het aantal wachtenden, minder lange wachttijden en snellere verwijzing naar waar nog wel plek is voor behandeling in de ggz: voor dat doel hebben aanbieders van geestelijke gezondheidszorg en sociaal werk, gemeenten, huisartsen, patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars hun krachten gebundeld.

Handen bij elkaar
Geestelijke gezondheids­zorg

Gezamenlijke visie zorgverzekeraars op de ggz in 2025

Zorgverzekeraars geven in 'De ggz in 2025. Vergezicht op de geestelijke gezondheidszorg' hun gezamenlijke visie op de toekomst van onze geestelijke gezondheidszorg.

Een vrouw zit in de wachtkamer
Geestelijke gezondheids­zorg

Eigenaarschap en commitment in de regio sleutels tot terugdringen GGZ-wachttijden

Eigenaarschap en commitment in de regio zijn sleutels om wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) terug te dringen. Omdat er in steeds meer regio’s eigenaarschap en commitment is, lukt het ook om tot concrete en gezamenlijke plannen te komen.

Helaas, we hebben geen artikelen gevonden.

Verwijder jouw geselecteerde filters en zoek opnieuw!