Geestelijke gezondheids­zorg

Versnellers helpen bij verminderen wachttijden in de ggz

ZonMw start een nieuw programma om de inzet van zogenoemde versnellers in de ggz voort te zetten en uit te bereiden.

Een ‘versneller’ is iemand die helpt met het opzetten van een samenwerkingsverband in de regio tussen partners die een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de wachttijden. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is blij dat dit initiatief van de Stuurgroep Wachttijden GGZ een vervolg krijgt na de eerste inzet van versnellers in 2020. ZN is een van de leden van deze stuurgroep.

Naast het terugdringen van de wachttijden kijken de versnellers bovendien naar de mogelijkheden om geslaagde samenwerkingen in de toekomst te behouden. Daarnaast zijn ze bezig betere grip te krijgen op de in- door- en uitstroom van mensen die een behandeling nodig hebben of hadden. De versneller is onafhankelijk en werkt niet voor één van de partijen in de regio.

Evaluatie versnellers blijkt positief

In 2020 zijn al versnellers ingezet in een aantal regio’s. Na een evaluatie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de inzet van regionale versnellers een positieve uitwerking heeft. Daarom wil het ministerie van VWS de inzet van versnellers voort zetten. In meerdere regio’s  wordt nu gestart met een versneller.

ZonMw organiseert de voortzetting en uitbreiding van de inzet van versnellers

Het nieuwe ZonMw-programma “Versnellers binnen de Geestelijke Gezondheidszorg” staat volledig in het teken van het inzetten van versnellers om een samenwerkingsverband op te zetten of voort te zetten. Er zijn met dat doel twee subsidieoproepen opengesteld: een voor een startsubsidie en een voor een uitvoeringssubsidie:

  • Startsubsidie: deze subsidieoproep is gericht op regio’s die met behulp van een versneller een nieuwe samenwerking willen opzetten.
  • Uitvoeringssubsidie: deze subsidieoproep is gericht op regio’s die met behulp van een versneller een bestaand samenwerkingsverband willen voortzetten of uitbreiden.

Het indienen van een subsidieaanvraag voor beide subsidieoproepen is alleen mogelijk als de aanvrager vóór 15 augustus 2022 een vooraanmelding heeft gedaan. Kijk voor meer informatie op de site van ZonMw.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Langdurige zorg

Oproep ZN aan Tweede Kamer ouderenzorg debat

Op woensdag 16 oktober debatteert de Tweede Kamer over de ouderenzorg en -huisvesting in ons land. Het aantal ouderen dat afhankelijk is van zorg neemt snel toe, terwijl het aantal zorgprofessionals simpelweg niet kan toenemen.

Molen met medicijnen in de apotheek

Zorgverzekeraars nemen aanvullende maatregelen in de strijd tegen medicijntekorten  

Zorgverzekeraars maken zich zorgen over medicijntekorten. Om beter inzicht te krijgen in de aard en omvang ervan heeft Zorgverzekeraars Nederland onderzoek laten doen door onderzoeksbureau Gupta Strategists (oktober 2024) over de data van 2022 en 2023. Dit onderzoek laat onder andere zien dat de medicijntekorten groter worden. Ook de door zorgverzekeraars ingekochte, preferente middelen laten tekorten zien. Elk tekort is er een te veel en daarom nemen zorgverzekeraars per direct een aantal maatregelen in het preferentiebeleid. Daarnaast wordt een beroep gedaan op anderen zoals het ministerie en de apothekers om dit probleem gezamenlijk aan te pakken. Daarbij is het zo snel mogelijk creëren en uitwisselen van transparante data over tekorten, bijvoorbeeld bij een onafhankelijke derde partij, essentieel. Alleen zo krijgen we een compleet beeld van de tekorten en kunnen we samenwerken aan structurele oplossingen in het belang van de patiënten.

Visie op een toekomstbestendig woon(zorg)landschap voor ouderen

Zorgkantoren en zorgverzekeraars hebben samen hun visie op een toekomstbestendig woon(zorg)landschap voor ouderen opgesteld, als uitwerking van het thema wonen in de visie 'Ouderenzorg van de toekomst'.

Bekijk alle berichten