Geestelijke gezondheids­zorg

Zorgverzekeraars: mentale gezondheidscentra in de strijd tegen toename mentale klachten

Zorgverzekeraars maken zich grote zorgen over de toename van mentale klachten, dit staat in een brief van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan de Tweede kamer voor het debat over de geestelijke gezondheidszorg.

Volgens recent onderzoek kampt de helft van de jongvolwassenen met mentale klachten. Een goede mentale gezondheid tijdens je jeugd is bepalend voor je welzijn en gezondheid in het verdere leven. Zorgverzekeraars roepen daarom minister Helder en staatssecretaris Van Ooijen op om de mentale weerbaarheid van jongeren te verbeteren. Voorkom dat mentale klachten onnodig verergeren en medicaliseren waardoor de wachtlijsten in de ggz nog sneller oplopen. Naast een verbetering van de jeugdzorg pleit ZN in de brief voor een landelijke inzet van mentale gezondheidscentra. Deze centra zorgen ervoor dat mensen sneller worden geholpen in het sociaal domein, bijvoorbeeld door goede schuldhulpverlening; hierdoor hoeven mensen niet zo lang te wachten op hulp waardoor een behandeling in de ggz niet nodig is.

ZN noemt in de brief aan de Kamer nog meer om de wachtlijsten in de ggz te verkleinen: zorgverzekeraars benadrukken het belang de zorgvraagtypering in de bekostiging van de ggz die helpt om de zorg voor mensen met lichte en zware psychische klachten beter te organiseren in de regio. Zorgverzekeraars worden daarnaast belemmerd in het helpen van hun verzekerden die wachten op zorg, bijvoorbeeld via zorgbemiddeling, omdat de informatie-uitwisseling van zorgaanbieders aan zorgverzekeraars over wachtlijsten nog steeds hapert.

De brief van Zorgverzekeraars Nederland aan de Tweede Kamer.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Gehandicapte man krijgt hulp bij het eten
Langdurige zorg

Reactie zorgkantoren op uitspraak hoger beroep inkoop gehandicaptenzorg

De rechter heeft vandaag uitspraak gedaan in het hoger beroep dat de VGN en aanbieders van gehandicaptenzorg aanspanden tegen zorgkantoren*. Dit hoger beroep ging over elementen uit het inkoopbeleid voor langdurige zorg. De rechter geeft aan dat (een aantal onderdelen uit) dit inkoopbeleid van de zorgkantoren moet worden aangepast. Zorgkantoren gaan de komende dagen met de uitspraak en de toelichting aan de slag.

Gesprek tussen arts en patient

Zorgverzekeraars passen machtigingsbeleid voor tertiaire borstreconstructie na borstkanker aan

Zorgverzekeraars hebben besloten om vanaf 2024 het machtigingsbeleid voor een volledige tertiaire borstreconstructie na borstkanker gefaseerd aan te passen. Dit geldt voor de aanvragen binnen de gecontracteerde zorg, die voldoen aan de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar.

Wandelen in het bos

Reactie ZN op NOS berichtgeving foto’s bij borstreconstructie

Wij vinden het pijnlijk voor vrouwen, dat zij na een ernstige ziekte met ongewenste situaties zijn geconfronteerd. Medische foto’s worden door de arts gemaakt en verstuurd via Vecozo. Het beoordelen van medische foto’s wordt op een zorgvuldige en deskundige wijze gedaan door medewerkers die de juiste competenties hiervoor bezitten.

Bekijk alle berichten