Eerstelijns­zorg

Veel belangstelling voor IZA-fonds Wijkverpleging

Ruim vijfhonderd zorgaanbieders in de wijkverpleging hebben een aanvraag ingediend voor financiële steun uit het IZA-fonds Wijkverpleging, dat brancheorganisaties ActiZ en Zorgthuisnl en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in maart hebben opgericht om de wijkverpleging een ‘’boost’’ te geven. Met de ingediende aanvragen is een totaalbedrag van ruim 50 miljoen euro gemoeid. In het fonds zit in totaal 75 miljoen euro.

Het fonds vloeit voort uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) en is bedoeld om de toegankelijkheid van de wijkverpleging te verbeteren. De drie brancheorganisaties hebben samen de voorwaarden bepaald. Zorgaanbieders konden vanaf 20 maart aanvragen indienen op de speciale website www.izafondswijkverpleging.nl. Dat kon tot 1 juni.

De extra financiering gaat naar grote en kleine zorgaanbieders, met of zonder contract met zorgverzekeraar(s), met eenvoudige projecten en innovatieve programma’s. Met het geld, dat door premiebetalers via de zorgverzekeraars wordt opgebracht, kunnen zorgaanbieders eenmalig de projecten financieren. Het geld uit het IZA-fonds Wijkverpleging is niet bedoeld voor financiering van reguliere zorgverlening. Daarvoor bestaat de reguliere bekostiging vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Toekenning aanvragen binnen twee maanden
ActiZ, Zorgthuisnl en ZN zijn tevreden over de respons op het fonds. Ze zijn ook blij dat de aanvragen divers zijn, zodat de projecten de hele sector een brede impuls geven. Grote onderdelen van aanvragen betreffen: passende zorg, werkplezier, regeldruk verminderen en  het trainen van professionals op vaardigheden die passen bij de IZA-doelstellingen, zoals het bevorderen van de zelfredzaamheid van ouderen en de inzet op positieve gezondheid.

De komende anderhalve maand staan de beoordelingen van de aanvragen gepland. Zorgaanbieders krijgen vanaf half juli te horen of hun aanvraag wordt toegekend. Daarna is ook precies bekend wat het totale aangevraagde bedrag is en bepalen de drie brancheorganisaties wat met het restant van het fonds gebeurt. Mogelijk stellen zij het fonds voor een tweede keer open voor nieuwe aanvragen.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
De Glazen Koets tijdens Prinsjesdag

ZN: gebrek aan bestaanszekerheid grote bedreiging gezondheid Nederlanders

Zorgverzekeraars maken zich zorgen over de groeiende groep Nederlanders die onvoldoende bestaanszekerheid hebben. Steeds meer volwassenen en kinderen lopen gezondheidsschade op omdat ze door geldgebrek geen toegang hebben tot bijvoorbeeld goede voeding, een geschikte woning, sport en lichamelijke verzorging. Door onvoldoende hulp bij maatschappelijke problemen is de gezondheidszorg het vangnet voor veel mensen. De zorg raakt hierdoor overbelast en door de toegenomen vergrijzing dreigt de toegang tot zorg in gevaar te komen.

Oudere krijgt hulp van wijkverpleegkundige
Eerstelijns­zorg

Nieuwe aanvragen IZA-fonds Wijkverpleging weer mogelijk

Van 4 oktober tot en met 8 november 2023 kunnen zorgaanbieders in de wijkverpleging opnieuw aanvragen bij het IZA-fonds Wijkverpleging indienen voor financiering van projecten die passende zorg in de wijkverpleging versterken. Na een succesvolle eerste ronde in het voorjaar is er nog ruim voldoende budget beschikbaar voor een tweede aanvraagronde in het najaar. Het streven is nog voor het nieuwe jaar aanvragers te berichten of hun project wordt gefinancierd vanuit het fonds.

Gehandicapte man krijgt hulp bij het eten
Langdurige zorg

Zorgkantoren passen richttariefpercentages voor 2024 aan

Zorgkantoren hebben besloten om de zogeheten richttariefpercentages voor 2024 te verhogen. Deze richttariefpercentages zijn het vertrekpunt voor de inkoopafspraken die zorgkantoren en zorgaanbieders regionaal met elkaar maken. Aanleiding voor de verhoging van de percentages is een analyse van de beschikbare jaarrekeningen van zorgaanbieders over 2022. Hieruit komt naar voren dat de vastgestelde richttariefpercentages voor 2024 niet voldoen aan de uitgangspunten van de tariefsystematiek die de zorgkantoren gebruiken. Zorgkantoren beoordelen de wijziging als substantieel en hebben besloten de wijziging niet pas in 2025, maar al in 2024 te laten ingaan.

Bekijk alle berichten