Eerstelijns­zorg

Zorgaanbieder Mijzo werkt aan toekomst wijkverpleging en ouderenzorg

Ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen woning laten functioneren. Dat is een belangrijk speerpunt van Mijzo. Deze zorgaanbieder in de ouderenzorg en wijkverpleging ontwikkelde het programma Langer Actief Thuis (LAT). Mijzo houdt zich al geruime tijd bezig met het voorbereiden op de toekomst van de wijkzorg. Daarom is ZN op bezoek gegaan bij Mijzo om te leren hoe zij met deze materie omgaan.

Er zijn meer dan een half miljoen mensen afhankelijk van thuiszorg en wijkverpleging. Helaas is er een groeiend tekort aan zorgpersoneel dat dit werk kan verrichten. Wijkverpleging is een essentieel onderdeel van de zorg. Door de vergrijzing en het feit dat mensen steeds langer thuis blijven wonen, neemt de vraag naar wijkzorg toe. Dit legt echter druk op de sector vanwege het tekort aan beschikbaar zorgpersoneel.

“Bij Langer Actief Thuis vragen we aan de cliënt wat hij wil bereiken. Wat is je doel? Dat kan bijvoorbeeld zijn zelfstandig een boodschap doen. Binnen de twaalf weken die het programma duurt, zien we dat ongeveer de helft van de cliënten uit zorg is. Zo kunnen meer mensen door hetzelfde aantal medewerkers geholpen worden” vertelt Titus van den Eijnden, Clustermanager bij Mijzo. De ZN-medewerkers die deelnamen aan het werkbezoek waren “onder de indruk van de wijze waarop Mijzo haar cliënten ondersteunt in het zo zelfstandig mogelijk blijven”, zegt Wout Adema, directeur zorg bij ZN.

Zorgverzekeraars proberen vernieuwing te stimuleren om de uitdagingen in de thuiszorg en wijkverpleging aan te gaan. Het IZA-fonds Wijkverpleging is daar een voorbeeld van. “Zorgverzekeraars hebben dit fonds samen met brancheorganisaties van de aanbieders van deze zorg opgericht. Bij dit fonds kunnen zorgaanbieders in de wijkverpleging een aanvraag doen om te werken aan passende zorg, werkplezier en arbeid besparende technologie”, licht Adema toe.

Bekijk onderstaand het filmpje van dit werkbezoek.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten

Zorgbemiddeling helpt de juiste zorg te vinden

Zorg gaat over mensen. Iedereen die zorg nodig heeft, heeft recht op de juiste zorg. Het vinden van deze zorg is soms best ingewikkeld. Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten. Elke dag zitten er mensen aan de telefoon om verzekerden te helpen, bijvoorbeeld bij het zoeken van de juiste zorgverlener of als je op een wachtlijst staat. Ook geven ze informatie over mantelzorg en een second opinion. De afdeling zorgbemiddeling van je eigen zorgverzekeraar helpt je daar graag bij.

Geestelijke gezondheids­zorg

Werkbezoek van ZN aan Terwille Verslavingszorg Groningen: Housing First

Onlangs brachten wij een bezoek aan Terwille Verslavingszorg in Gronigen. Dit bezoek gaf ons waardevolle inzichten in de cruciale zorg die zij, bieden aan kwetsbare doelgroepen.

Patiënt in de stoel bij de tandarts
Langdurige zorg

Vergoeding van aparte declaraties reiskosten Mondzorg Wlz stopt per 01-01-’25

Reiskosten die vanaf 01-01-2025 gemaakt worden voor de levering van mondzorg ten laste van de Wlz kunnen mondzorgprofessionals niet meer apart declareren bij het zorgkantoor.

Bekijk alle berichten