Gewijzigde rekenmodule Wlz
In het gesprek met de cliënt over zorg thuis, gebruiken zorgaanbieders de Rekenmodule Wlz als hulpmiddel. Met de rekenmodule beoordelen zorgaanbieders en zorgkantoren of zorg doelmatig en verantwoord wordt ingezet. De afgelopen jaren is de Excel van de rekenmodule complexer geworden en moeilijk te onderhouden. Daarom is vanaf 1 januari 2025 een gebruiksvriendelijkere online rekenmodule beschikbaar.
Waarom een gewijzigde rekenmodule Wlz?
De huidige versie bestaat meer dan 10 jaar en is aan vernieuwing toe. Daarom is in samenwerking met VECOZO en de zorgkantoren een online rekenmodule ontwikkeld die transparanter en duidelijker is voor zorgaanbieders en klanten.
Behalve op de smartphone kan de rekenmodule op alle digitale middelen gebruikt worden via de openbaar toegankelijk website van VECOZO. Zorgaanbieders hoeven niet meer ieder jaar een nieuwe versie te downloaden, de rekenmodule past zelf tarieven aan op basis van de ingevulde startdatum en biedt ruimte voor doorontwikkeling. Bekijk hier de demovideo over de gewijzigde rekenmodule.
Online versie van de rekenmodule
Deze gewijzigde rekenmodule vervangt het Excelbestand en staat op de website van VECOZO. Hier is geen inlog of autorisatie voor nodig. Er verandert inhoudelijk verder niets aan de rekenmodule.
Vragen?
Voor inhoudelijke vragen over de Rekenmodule kunnen zorgaanbieders contact opnemen met het zorgkantoor. Of bekijk de vraag- en antwoordlijst en de handleiding op site van de nieuwe rekenmodule. Bij het gebruik van de Rekenmodule volgen de zorgaanbieders de landelijke afspraken voor beoordeling van doelmatige en verantwoorde zorg: Voorschrift Zorgtoewijzing.
Uitgelichte artikelen
Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd
Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.
De fax is eindelijk uit de zorg verdwenen
Het faxgebruik in de zorg behoort tot het verleden. Dat is goed nieuws, want naast ouderwets is het gebruik van een fax in de zorg onveilig en kostbaar. De missie van het programma Faexit: een Nederlandse gezondheidszorg zonder fax, is eind 2024 gerealiseerd. Met het verdwijnen van de fax uit de zorg is een belangrijk en concreet IZA-resultaat behaald in het onderdeel digitalisering en gegevensuitwisseling.
Zorgverzekeraars blijven noodzakelijke medicatie uit buitenland vergoeden
Zorgverzekeraars blijven de medicijnen vergoeden die vanwege een tijdelijk tekort uit het buitenland worden gehaald. Dit maken de zorgverzekeraars bekend nadat de minister van volksgezondheid een aanwijzing heeft gegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze aanwijzing voorkomt dat de IGJ handhavend optreedt tegen handelingen die nodig zijn om het in het buitenland geregistreerde vergelijkbare alternatieve geneesmiddelen naar Nederland te halen omdat hier een tekort is.