Medisch specialistische zorg

Reactie berichtgeving CAO-overleg ziekenhuizen

Alle zorgverzekeraars in Nederland zijn voorstander van een passende beloning voor zorgmedewerkers. We vinden het belangrijk dat hierover zo snel mogelijk duidelijkheid komt, ook in het belang van patiënten en verzekerden. Uiteindelijk is niemand erbij gebaat als, door ziekteverzuim of stakingen, zorg wordt uitgesteld. Maar we vinden ook dat het aan de ziekenhuizen zelf is om met hun medewerkers en de vakbonden tot goede afspraken te komen.

Samen met zorgaanbieders zorgen zorgverzekeraars ervoor dat er voldoende, goede zorg beschikbaar is voor alle Nederlanders. Daar zijn en voelen we ons verantwoordelijk voor. Maar het is óók onze taak om op de portemonnee van verzekerden te passen, zeker in deze dure tijden. Door de inflatie, stijgende lonen, stijgende energieprijzen en toenemende zorgkosten is dat dit jaar een extra grote uitdaging. Al het geld dat wij uitgeven, is immers premiegeld van ons allemaal.

In de gesprekken met ziekenhuizen zijn de uitdagende (economische) omstandigheden, hoge energiekosten en inflatie, maar ook de onzekerheid over de CAO onderwerp van gesprek. Waar tijdens de gesprekken over de contracten voor 2023 bleek dat er extra geld nodig was; is dat ook beschikbaar gesteld. Het leidde in het afgelopen jaar tot een forse stijging van de zorgpremies.

Ook dit jaar kijken wij per ziekenhuis naar de specifieke situatie en maken wij graag samen afspraken over voldoende passende zorg. Als er financiële problemen bij ziekenhuizen ontstaan is er ruimte voor maatwerk en zijn zorgverzekeraars altijd bereid tot een gesprek. De toegankelijkheid van de zorg én de hoogte van de zorgpremie blijven daarin altijd een aspect waar we als zorgverzekeraars rekening mee houden.

Wij hopen dat het de werkgevers en de bonden lukt om alsnog tot overstemming te komen en dat stakingen worden voorkomen.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Medewerker en klant bij de balie in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars blijven bezorgd over medicijntekorten ondanks daling in 2024

Zorgverzekeraars zijn bezorgd over medicijntekorten. Ook andere partijen blijven hierover zorgen houden, ook al blijken de tekorten in de laatste cijfers van de KNMP over 2024 wel te zijn gedaald. Medicijntekorten hebben een grote impact op patiënten en zorgaanbieders. Zorgverzekeraars nemen hun verantwoordelijkheid. Ze hebben al maatregelen genomen door hun inkoopbeleid (preferentiebeleid) aan te passen en werken aan extra maatregelen.

Medewerkers in een callcenter

Voorlopig overstapcijfer 2025 bekend: 6,7% wisselt van zorgverzekeraar

Van alle verzekerden is eind vorig jaar 6,7 procent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. In totaal gaat het om 1,2 miljoen overstappers. Vektis komt met dit nog voorlopig overstapcijfer op basis van de cijfers die door de zorgverzekeraars zijn aangeleverd.

Twee vrouwen in gesprek
Geestelijke gezondheids­zorg

Reactie ZN op onduidelijkheid GGZ-declaraties met dsm-code

Zorgverzekeraars vinden de onduidelijkheid rond de GGZ-declaraties en de vermelding van de zogeheten dsm-classificatie op de factuur onwenselijk voor de zorgaanbieders en hun patiënten. In een vroeg stadium hebben wij de overheid gewaarschuwd voor deze onduidelijkheid en aangedrongen op een tijdige oplossing.

Bekijk alle berichten