Samenwerking in regio blijft urgent om toegankelijkheid zorg te behouden

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) is iets meer dan een jaar geleden gesloten. De afgelopen maanden is door alle partners hard gewerkt om de afspraken om te zetten in concrete plannen. Het IZA geeft zichtbaar een versnelling aan de regionale samenwerking. De urgentie om in de regio samen te werken blijft onverminderd groot. Dit benadrukt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de vaste commissie VWS, die vandaag debatteert over het IZA.

Oudere dame arriveert in verpleeghuis

De urgentie om samen te werken blijft groot omdat de toegankelijkheid van de zorg onder druk staat.  Het succes van de nodige transformatie in de zorg vraagt aandacht leiderschap en tijd, stelt ZN in de brief. We zien dat de samenwerking in de regio niet op dezelfde manier en in hetzelfde tempo gaat. Ook roept ZN zorgaanbieders op om mee te werken aan tijdige afronding van de contractering zodat verzekerden weten welke zorg in 2024 is gecontracteerd.

Lees hier de brief van Zorgverzekeraars Nederland in aanloop naar het debat over IZA.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Verpleegkundige en oudere wandelen buiten
Langdurige zorg

Regiomonitor capaciteitsplannen verschijnt februari 2024

De zorgkantoren en Zorgverzekeraars Nederland publiceren sinds december 2021 jaarlijks de regiomonitor verpleegzorg. De regiomonitor geeft per zorgkantoorregio een compleet beeld van de huidige én benodigde capaciteit van de verpleegzorg in Nederland. De Regiomonitor 2023 verschijnt in februari 2024.

Oudere meneer steekt zijn duim op
Langdurige zorg

Nieuw Generiek Kompas “Samen werken aan kwaliteit van bestaan” bevordert een open gesprek over kwaliteit van bestaan en samenwerking

Een krachtige alliantie van diverse partijen heeft het Generiek Kompas "Samen werken aan kwaliteit van bestaan" ontwikkeld. Dit Kompas voor ouderenzorg is gericht op het optimaliseren van het leven van individuen in verschillende zorgfases. Het Zorginstituut toetst het Kompas. Het is de verwachting dat het Generiek Kompas per 1 januari 2024 in werking kan treden.

Vrouw aan het werk in de apotheek

ZN Formulieren overzichtelijk te vinden op ZN.nl

Alle ZN Formulieren voor onder andere CieBAG en Farmacie zijn nu overzichtelijk te vinden op deze website. Gebruikers kunnen hier eenvoudig zoeken op bijvoorbeeld geneesmiddel of indicatie.

Bekijk alle berichten