Samenwerking in regio blijft urgent om toegankelijkheid zorg te behouden

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) is iets meer dan een jaar geleden gesloten. De afgelopen maanden is door alle partners hard gewerkt om de afspraken om te zetten in concrete plannen. Het IZA geeft zichtbaar een versnelling aan de regionale samenwerking. De urgentie om in de regio samen te werken blijft onverminderd groot. Dit benadrukt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de vaste commissie VWS, die vandaag debatteert over het IZA.

Oudere dame arriveert in verpleeghuis

De urgentie om samen te werken blijft groot omdat de toegankelijkheid van de zorg onder druk staat.  Het succes van de nodige transformatie in de zorg vraagt aandacht leiderschap en tijd, stelt ZN in de brief. We zien dat de samenwerking in de regio niet op dezelfde manier en in hetzelfde tempo gaat. Ook roept ZN zorgaanbieders op om mee te werken aan tijdige afronding van de contractering zodat verzekerden weten welke zorg in 2024 is gecontracteerd.

Lees hier de brief van Zorgverzekeraars Nederland in aanloop naar het debat over IZA.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Langdurige zorg

Nu ook informatie over zorgaanbieders te vinden op www.zorgkantoor.nl

De juiste informatie over langdurige zorg in Nederland staat op www.zorgkantoor.nl. Op dit platform kunnen mensen die op zoek zijn naar eenduidige en begrijpelijke informatie over langdurige zorg terecht. Nieuw op www.zorgkantoor.nl is dat er nu ook gezocht kan worden naar zorgaanbieders van langdurige zorg. Deze zorgaanbieders staan in de ZorgAtlas.

Gehandicapte vrouw maakt muziek
Langdurige zorg

NZa, ZN en VGN onderzoeken differentiatie in bekostiging van VG7-prestaties

De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking die behoefte hebben aan zeer intensieve begeleiding, behandeling en verzorging vanwege ernstige psychische en/of gedragsproblemen (zorgprofiel VG7) staat al enkele jaren onder druk. De tarieven voor deze zorg sluiten niet goed aan bij de zorg die deze mensen nodig hebben. Daarom onderzoeken de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gezamenlijk twee sporen op weg naar een passende oplossing.

Mensen houden elkaars handen vast
Geestelijke gezondheids­zorg

Zorgverzekeraars vragen stevige maatregelen om wachttijden gespecialiseerde ggz te verminderen

Zorgverzekeraars Nederland vraagt in een brief aan de Tweede Kamer om stevige maatregelen die helpen om de gespecialiseerde ggz beter toegankelijk te maken. Zorgverzekeraars werken al jaren intensief samen met de ggz-sector om de wachttijden voor gespecialiseerde ggz te verkorten. De huidige maatregelen zijn niet voldoende; veel mensen met ernstige mentale klachten moeten nog steeds te lang wachten (langer dan de Treeknorm) op diagnostiek en een gespecialiseerde behandeling.

Bekijk alle berichten