Langdurige zorg

Voorschrift zorgtoewijzing 2024 langdurige zorg is gepubliceerd

Het Voorschrift zorgtoewijzing voor 2024 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.

Oudere vrouw aan tafel met een man die wat opschrijft

Het voorschrift maakt onderdeel uit van de Wlz-overeenkomst 2024 tussen zorgaanbieders en zorgkantoren en sluit aan bij het zorginkoopbeleid van de zorgkantoren. Het is van toepassing op alle cliënten met een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voor zorg die valt binnen de Wet langdurige zorg (Wlz). Het doel van het voorschrift is om de uitvoering van de Wlz transparant en op een uniforme manier te garanderen. Cliënten hebben hierdoor overal in Nederland een gelijk recht op zorg.

Er is voor 2024 een nieuw voorschrift opgesteld onder andere om het voorschrift beter te laten aansluiten op de ontwikkeling naar langer thuis wonen en op de nieuwe visie op cliëntondersteuning. Ook is de tekst rondom het begrip Passende zorg geactualiseerd en sluit het aan op het nieuwe Indicatieregister van het CIZ.

Het Voorschrift zorgtoewijzing staat in het dossier Langdurige zorg én is te vinden bij de publicaties op deze website.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Den Haag, 02-09-2024, Ondertekening van het convenant Medisch Generalistiche Zorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en langer thuiswonen.
Langdurige zorg

Convenant: betere toegang Medisch Generalistische Zorg

Op 2 september 2024 is het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) ondertekend op het ministerie van VWS. Met dit Convenant borgen ActiZ, InEen, LHV, NVAVG, Verenso, VGN en Zorgverzekeraars Nederland de beschikbaarheid en toegankelijkheid van MGZ voor mensen met een indicatie voor langdurige zorg (Wlz). Het initiatief voor dit convenant is genomen tegen de achtergrond van ontwikkelingen als toenemende vergrijzing, groeiende zorgvraag, tekorten aan artsen en andere professionals in de zorg- en welzijnssector.

Molen met medicijnen in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars verlagen de administratieve lasten voor bijlage 2-middelen.

Zorgverzekeraars hebben besloten om per 1 september 2024 de ZN-formulieren te laten vervallen voor de SGLT2-remmers canagliflozine, dapagliflozine, empagliflozine en ertugliflozine én voor de DPP4-remmers linagliptine, saxagliptine, sitagliptine, vildagliptine. De afschaffing geldt voor alle patiënten die deze geneesmiddelen op of na 1 september 2024 met een recept komen afhalen in de apotheek.

Ziekenhuisgang waarin een ziekenhuisbed wordt geduwd door een verpleegkundige.
Medisch specialistische zorg

Zorgverzekeraars: samen zoeken naar oplossingen seh’s en ziekenhuiszorg

Door het tekort aan arbeidskrachten, de toenemende zorgvraag door vergrijzing en de hoge(re) kwaliteitseisen komen in diverse regio’s de medisch specialistische zorg en spoedeisende hulp (seh’s) van ziekenhuizen in de regio onder ernstige druk te staan. In sommige regio’s, zoals Limburg en Friesland, zijn deze ontwikkelingen actueel. In alle regio’s zijn ziekenhuizen, zorgverleners, gemeenten en zorgverzekeraars in gesprek om de zorg anders te organiseren.

Bekijk alle berichten