Langdurige zorg

De langdurige zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden. Daar werken zorgkantoren en ZN aan.

Uitdagingen

De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een beperking en mensen met een psychische aandoening. Zorgkantoren zorgen ervoor dat iedereen met een indicatie voor de Wlz de zorg krijgt die nodig is.

Samenwerking in de regio

De zorg in Nederland kent flinke uitdagingen, zoals vergrijzing, personeelstekorten en stijgende kosten. Ook de langdurige zorg heeft met deze uitdagingen te maken. Om deze zorg in de toekomst, goed, betaalbaar en toegankelijk te houden, is samenwerking in de regio nodig. Iedere regio heeft namelijk zijn specifieke opgave, bijvoorbeeld door de bevolkingssamenstelling en het beschikbare zorgaanbod. Zorgkantoren en ZN versterken de onderlinge samenwerking op regionaal niveau en stimuleren innovatie en goede initiatieven.

Extra informatie

Meer informatie over zorgkantoren, bijvoorbeeld over het inkoopbeleid, wachtlijsten verpleeghuiszorg en capaciteitsplannen staat op deze website bij zorgkantoren.

 

Gerelateerde publicatie

Langdurige zorg PDF

Voorschrift zorgtoewijzing 2024

Langdurige zorg PDF

Nota van Wijziging – Zorginkoop Wlz

Download publicatie Nota van Wijziging – Zorginkoop Wlz
Langdurige zorg PDF

Visie op duurzame toegang tot langdurige zorg

Download publicatie Visie op duurzame toegang tot langdurige zorg
Langdurige zorg PDF

Aangepast inkoopkader langdurige zorg 2023

Langdurige zorg PDF

Brochure inkopen op kwaliteit in de langdurige zorg

Download publicatie Brochure inkopen op kwaliteit in de langdurige zorg

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Gehandicapte vrouw maakt muziek
Langdurige zorg

NZa, ZN en VGN onderzoeken differentiatie in bekostiging van VG7-prestaties

De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking die behoefte hebben aan zeer intensieve begeleiding, behandeling en verzorging vanwege ernstige psychische en/of gedragsproblemen (zorgprofiel VG7) staat al enkele jaren onder druk. De tarieven voor deze zorg sluiten niet goed aan bij de zorg die deze mensen nodig hebben. Daarom onderzoeken de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gezamenlijk twee sporen op weg naar een passende oplossing.

Verpleegkundige en oudere wandelen buiten
Langdurige zorg

Regiomonitor capaciteitsplannen verpleegzorg 2023 gepubliceerd

Welke capaciteitsplannen er voor alle zorgkantoorregio’s voor de komende jaren liggen, is in beeld gebracht in de Regiomonitor Verpleegzorg 2023. Zorgkantoren hebben in oktober 2023 bij zorgaanbieders opgevraagd wat (vooralsnog) de capaciteitsplannen zijn voor de komende jaren. De input van de zorgaanbieders is verwerkt in de Regiomonitor 2023. Hierin staan de capaciteitsplannen tot en met 2027. De monitor vormt het uitgangspunt voor regionale en individuele gesprekken die zorgaanbieders en zorgkantoren met elkaar voeren over passende zorg voor ouderen.

Langdurige zorg

De Gesprekstafette: Wout Adema in gesprek over de ouder wordende samenleving

De ouder wordende samenleving is een groot maatschappelijk vraagstuk. Het aantal 65-plussers stijgt de komende twintig jaar met meer dan de helft tot bijna vijf miljoen. Het aantal 90-plussers stijgt zelfs met 200 procent, tot circa 340.000 in 2040. Deze demografische ontwikkelingen in combinatie met onder andere een groeiend personeelstekort en een voortdurend toenemende zorgzwaarte dwingen de samenleving tot nieuwe, fundamentele keuzes.

Bekijk alle berichten