Langdurige zorg

De langdurige zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden. Daar werken zorgkantoren en ZN aan.

Uitdagingen

De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een beperking en mensen met een psychische aandoening. Zorgkantoren zorgen ervoor dat iedereen met een indicatie voor de Wlz de zorg krijgt die nodig is.

Samenwerking in de regio

De zorg in Nederland kent flinke uitdagingen, zoals vergrijzing, personeelstekorten en stijgende kosten. Ook de langdurige zorg heeft met deze uitdagingen te maken. Om deze zorg in de toekomst, goed, betaalbaar en toegankelijk te houden, is samenwerking in de regio nodig. Iedere regio heeft namelijk zijn specifieke opgave, bijvoorbeeld door de bevolkingssamenstelling en het beschikbare zorgaanbod. Zorgkantoren en ZN versterken de onderlinge samenwerking op regionaal niveau en stimuleren innovatie en goede initiatieven.

Extra informatie

Meer informatie over zorgkantoren, bijvoorbeeld over het inkoopbeleid, wachtlijsten verpleeghuiszorg en capaciteitsplannen staat op deze website bij zorgkantoren.

 

Gerelateerde publicatie

Langdurige zorg PDF

Voorschrift zorgtoewijzing 2024

Langdurige zorg PDF

Nota van Wijziging – Zorginkoop Wlz

Download publicatie Nota van Wijziging – Zorginkoop Wlz
Langdurige zorg PDF

Visie op duurzame toegang tot langdurige zorg

Download publicatie Visie op duurzame toegang tot langdurige zorg
Langdurige zorg PDF

Aangepast inkoopkader langdurige zorg 2023

Langdurige zorg PDF

Brochure inkopen op kwaliteit in de langdurige zorg

Download publicatie Brochure inkopen op kwaliteit in de langdurige zorg

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Langdurige zorg

Tante Louise deelt innovatieve ervaringen met ZN

Gelukkige cliënten en gelukkige medewerkers. Dat zijn twee van de doelen waar zorgorganisatie Tante Louise aan werkt. Tijdens een werkbezoek dat ZN aan de Brabantse zorgaanbieder bracht, liet Tante Louise zien hoe sociale en technologische innovatie hun daarbij helpt.

Verzorgende houdt hand vast van oude dame
Langdurige zorg

Zorginstituut reageert op Generiek Kompas

Zorginstituut Nederland heeft het Generiek Kompas 'Samen werken aan kwaliteit van bestaan' beoordeeld. In een nieuwsbericht deelt het Zorginstituut hun bevindingen.

Langdurige zorg

Zorgkantoren in gesprek met minister Helder over de verandering van de langdurige zorg

Demissionair minister Helder bracht maandagavond 11 december een bezoek aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Daar sprak zij met de managers en verantwoordelijken van zorgkantoren en medewerkers van ZN onder meer over de toekomst van de langdurige zorg en de rol van de zorgkantoren daarin. Ook werd aandacht besteed aan de regionale samenwerking in het zorgdomein en aan de inhoudelijke afspraken die via de zorginkoop met aanbieders worden gemaakt over innovatie.

Bekijk alle berichten