Langdurige zorg

Vanaf 22 mei wijzigt het beheer van een pgb voor nieuwe budgethouders

De gewaarborgde hulp voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Wet langdurige zorg (Wlz) wordt afgeschaft. Door een aanpassing in de wet- en regelgeving is het voor nieuwe budgethouders vanaf 22 mei niet mogelijk om het pgb te laten beheren door een gewaarborgde hulp. Een budgethouder die zijn eigen budget niet kan of wil beheren, kan een pgb-beheerder aanstellen om het pgb te beheren.

Man duwt rolstoel

Gewaarborgde hulp wordt pgb-beheerder

Het verwerken van een nieuwe aanvraag voor een pgb vraagt tijd. Vanwege de duur van dit proces wordt bij aanvragen vanaf 22 mei 2024 de gewaarborgde hulp niet meer als mogelijkheid aangeboden. * Een budgethouder die zijn eigen budget niet kan of wil beheren, kan een pgb-beheerder aanstellen om het pgb te beheren

Huidige budgethouders met een gewaarborgde hulp

Mensen die al een pgb met een gewaarborgde hulp hebben, worden door hun zorgkantoor geïnformeerd over de wijziging. De afschaffing gaat officieel in op 1 juli 2024 en huidige budgethouders met een gewaarborgde hulp kunnen deze tot 1 juli 2028 gebruiken. Wel moet het ‘Machtigingsformulier pgb-beheerder’ ingevuld worden. De afschaffing van de gewaarborgde hulp heeft geen invloed op de hoogte van het persoonsgebonden budget.

Budgethouders beheert eigen pgb

Voor budgethouders die zelf hun pgb beheren, verandert er niks.

Het beheer van het pgb

Met een pgb kunnen mensen hun eigen zorg inkopen. Een budgethouder mag zelf het pgb beheren als deze persoon handelingsbevoegd is (dus geen wettelijk vertegenwoordiger heeft) en pgb-vaardig is. Bij het beheren van een pgb komt veel kijken. Voor een groot deel van de budgethouders is het zelf beheren van het pgb niet eenvoudig. Daarom regelt een pgb-beheerder dit voor hen. Met het ‘machtigingsformulier pgb-beheerder’ wordt een pgb-beheerder geregeld.

Voor vragen over het (beheer van) het pgb kunnen (toekomstige) budgethouders terecht bij hun zorgkantoor. Op Zorgkantoor.nl staat welk zorgkantoor in welke regio actief is.

Zorgkantoren voeren de wijziging door op verzoek van het ministerie van VWS. Meer over de wijziging staat in een eerder nieuwsbericht dat is gepubliceerd.

*Bij CZ zorgkantoor is het tot 1 juni mogelijk om een gewaarborgde hulp aan te wijzen.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Langdurige zorg

Oproep ZN aan Tweede Kamer ouderenzorg debat

Op woensdag 16 oktober debatteert de Tweede Kamer over de ouderenzorg en -huisvesting in ons land. Het aantal ouderen dat afhankelijk is van zorg neemt snel toe, terwijl het aantal zorgprofessionals simpelweg niet kan toenemen.

Molen met medicijnen in de apotheek

Zorgverzekeraars nemen aanvullende maatregelen in de strijd tegen medicijntekorten  

Zorgverzekeraars maken zich zorgen over medicijntekorten. Om beter inzicht te krijgen in de aard en omvang ervan heeft Zorgverzekeraars Nederland onderzoek laten doen door onderzoeksbureau Gupta Strategists (oktober 2024) over de data van 2022 en 2023. Dit onderzoek laat onder andere zien dat de medicijntekorten groter worden. Ook de door zorgverzekeraars ingekochte, preferente middelen laten tekorten zien. Elk tekort is er een te veel en daarom nemen zorgverzekeraars per direct een aantal maatregelen in het preferentiebeleid. Daarnaast wordt een beroep gedaan op anderen zoals het ministerie en de apothekers om dit probleem gezamenlijk aan te pakken. Daarbij is het zo snel mogelijk creëren en uitwisselen van transparante data over tekorten, bijvoorbeeld bij een onafhankelijke derde partij, essentieel. Alleen zo krijgen we een compleet beeld van de tekorten en kunnen we samenwerken aan structurele oplossingen in het belang van de patiënten.

Visie op een toekomstbestendig woon(zorg)landschap voor ouderen

Zorgkantoren en zorgverzekeraars hebben samen hun visie op een toekomstbestendig woon(zorg)landschap voor ouderen opgesteld, als uitwerking van het thema wonen in de visie 'Ouderenzorg van de toekomst'.

Bekijk alle berichten