Medisch specialistische zorg

Zorgverzekeraars: samen zoeken naar oplossingen seh’s en ziekenhuiszorg

Door het tekort aan arbeidskrachten, de toenemende zorgvraag door vergrijzing en de hoge(re) kwaliteitseisen komen in diverse regio’s de medisch specialistische zorg en spoedeisende hulp (seh’s) van ziekenhuizen in de regio onder ernstige druk te staan. In sommige regio’s, zoals Limburg en Friesland, zijn deze ontwikkelingen actueel. In alle regio’s zijn ziekenhuizen, zorgverleners, gemeenten en zorgverzekeraars in gesprek om de zorg anders te organiseren.

Ziekenhuisgang waarin een ziekenhuisbed wordt geduwd door een verpleegkundige.

Petra van Holst, directeur Zorgverzekeraars Nederland: ‘’Samen met de zorgpartijen hebben we in het Integraal Zorgakkoord goede afspraken gemaakt over een passende inrichting en de toegankelijkheid van de zorg. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars willen allebei dat goede zorg ook in de toekomst beschikbaar blijft voor alle inwoners in de regio. Dat is waarom alle partijen met elkaar samenwerken in de regio. We zijn goed op weg, laten we ons daar op blijven focussen en samen met de lokale en landelijke bestuurders zoeken naar de juiste oplossingen.’’

In lokale en landelijke politiek in Den Haag zijn er voorstellen om met meer geld, bijvoorbeeld door een beschikbaarheidstoeslag toe te kennen, ziekenhuizen te ondersteunen, maar er zijn onvoldoende verpleegkundigen, artsen en ander personeel om de bewuste afdelingen of ziekenhuizen in stand te houden. De personeelsproblemen bij de ziekenhuizen zorgen ervoor dat ze dienstroosters moeilijk rond krijgen. De hogere volumenormen die bepalend zijn voor de kwaliteit van de zorg maken bepaalde ingrepen of behandelingen onmogelijk in (te) kleine ziekenhuizen.

Om deze ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden, kiest een aantal ziekenhuizen voor fusies of concentratie van zorg, zodat ze de zorg effectiever en beter organiseren. Zorgverzekeraars in de regio zijn daarbij intensief betrokken, zij nemen hun zorgplicht voor de verzekerden zeer serieus.

Het gezamenlijke doel is dat alle patiënten in de regio verzekerd zijn van goede zorg, nu en in de toekomst.

 

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Digitalisering

Subsidie voor aanvullend onderzoek naar digitale zelfzorg

Wat maakt hybride en digitale zorg succesvol? En welke knelpunten staan implementatie en bredere opschaling in de weg? Met de subsidie Praktijkonderzoek naar opschaling van digitale zorg van ZonMw kan dit worden onderzocht. ZN ondersteunt sinds dit jaar het project Digitale Gezondheidsapps (DiGA) en moedigt onderzoeksorganisaties aan om subsidie aan te vragen voor aanvullend onderzoek naar digitale zelfzorg met gezondheidsapps. Aanmelden voor de subsidie kan vanaf nu tot begin oktober.

Langdurige zorg

Zorgverzekeraars Nederland tekent Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO)

Op donderdag 10 juli hebben 16 partijen uit het zorgveld het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) ondertekend. Het uitgangspunt in dit akkoord is dat ouderen nu en in de toekomst zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven, met toegang tot ondersteuning en zorg wanneer nodig. Dit akkoord is een goede basis voor verdere uitwerking.

Arts meet bloeddruk bij een patient
Eerstelijns­zorg

Monitor MTVP: Meer werkplezier huisartsen en tevreden patiënten

Twee jaar na de start van Meer tijd voor de patiënt (MTVP) zijn huisartsenpraktijken positiever over hun werk en waarderen patiënten de zorg hoog. Ook de samenwerking in de zorg is verbeterd. Wel is er nog extra inzet nodig voor vermindering consulten en diagnostiek. Dat blijkt uit de nieuwste effectmeting MTVP van LHV, InEen en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Bekijk alle berichten