Medisch specialistische zorg

Zorgverzekeraars: samen zoeken naar oplossingen seh’s en ziekenhuiszorg

Door het tekort aan arbeidskrachten, de toenemende zorgvraag door vergrijzing en de hoge(re) kwaliteitseisen komen in diverse regio’s de medisch specialistische zorg en spoedeisende hulp (seh’s) van ziekenhuizen in de regio onder ernstige druk te staan. In sommige regio’s, zoals Limburg en Friesland, zijn deze ontwikkelingen actueel. In alle regio’s zijn ziekenhuizen, zorgverleners, gemeenten en zorgverzekeraars in gesprek om de zorg anders te organiseren.

Ziekenhuisgang waarin een ziekenhuisbed wordt geduwd door een verpleegkundige.

Petra van Holst, directeur Zorgverzekeraars Nederland: ‘’Samen met de zorgpartijen hebben we in het Integraal Zorgakkoord goede afspraken gemaakt over een passende inrichting en de toegankelijkheid van de zorg. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars willen allebei dat goede zorg ook in de toekomst beschikbaar blijft voor alle inwoners in de regio. Dat is waarom alle partijen met elkaar samenwerken in de regio. We zijn goed op weg, laten we ons daar op blijven focussen en samen met de lokale en landelijke bestuurders zoeken naar de juiste oplossingen.’’

In lokale en landelijke politiek in Den Haag zijn er voorstellen om met meer geld, bijvoorbeeld door een beschikbaarheidstoeslag toe te kennen, ziekenhuizen te ondersteunen, maar er zijn onvoldoende verpleegkundigen, artsen en ander personeel om de bewuste afdelingen of ziekenhuizen in stand te houden. De personeelsproblemen bij de ziekenhuizen zorgen ervoor dat ze dienstroosters moeilijk rond krijgen. De hogere volumenormen die bepalend zijn voor de kwaliteit van de zorg maken bepaalde ingrepen of behandelingen onmogelijk in (te) kleine ziekenhuizen.

Om deze ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden, kiest een aantal ziekenhuizen voor fusies of concentratie van zorg, zodat ze de zorg effectiever en beter organiseren. Zorgverzekeraars in de regio zijn daarbij intensief betrokken, zij nemen hun zorgplicht voor de verzekerden zeer serieus.

Het gezamenlijke doel is dat alle patiënten in de regio verzekerd zijn van goede zorg, nu en in de toekomst.

 

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Vrouw aan het werk in de apotheek
Medicijntekorten

Zorgverzekeraars doen dringende oproep voor een meldpunt medicijntekorten  

Zorgverzekeraars pleiten bij het ministerie van VWS voor een onafhankelijk en verplicht meldpunt voor medicijntekorten. Nederland is een van de weinige landen in Europa zonder een centraal meldpunt voor geneesmiddelentekorten.  Herhaalde oproepen aan ketenpartijen om informatie te delen met zorgverzekeraars hebben tot nog toe tot niets geleid.

Medisch specialistische zorg

Nieuwe subsidieregeling voor opleiding ziekenhuispersoneel (SO MSZ-regeling)

Vanaf 2025 ondersteunt ZN namens de zorgverzekeraars de nieuwe SO MSZ-regeling voor strategisch opleiden in de medisch-specialistische zorg, waarbij zorgaanbieders via co-financiering subsidie kunnen aanvragen en ZN de helft van het bedrag in vier termijnen uitbetaalt via een standaardovereenkomst op VECOZO.

ouderenzorg: oudere man met een verpleegkundige
Langdurige zorg

Zorgverzekeraars Nederland staat achter Hoofdlijnenakkoord Ouderen (HLO)

De ouderenzorg in Nederland staat onder druk. Er komen meer ouderen en minder personeel. Vanuit het belang van hun verzekerden hebben zorgverzekeraars en zorgkantoren, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland, intensief meegepraat en meegedacht bij de totstandkoming van het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO). Afgelopen dinsdag maakte demissionair staatssecretaris Vicky Maeijer het overeenkomen van het HLO bekend. Iedereen moet toegang houden tot ouderenzorg. Het uitgangspunt is dat ouderen nu en in de toekomst zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven, met toegang tot ondersteuning en zorg wanneer nodig. Dit akkoord is een goede basis voor verdere uitwerking.

Bekijk alle berichten