Medisch specialistische zorg

Zorgverzekeraars: samen zoeken naar oplossingen seh’s en ziekenhuiszorg

Door het tekort aan arbeidskrachten, de toenemende zorgvraag door vergrijzing en de hoge(re) kwaliteitseisen komen in diverse regio’s de medisch specialistische zorg en spoedeisende hulp (seh’s) van ziekenhuizen in de regio onder ernstige druk te staan. In sommige regio’s, zoals Limburg en Friesland, zijn deze ontwikkelingen actueel. In alle regio’s zijn ziekenhuizen, zorgverleners, gemeenten en zorgverzekeraars in gesprek om de zorg anders te organiseren.

Ziekenhuisgang waarin een ziekenhuisbed wordt geduwd door een verpleegkundige.

Petra van Holst, directeur Zorgverzekeraars Nederland: ‘’Samen met de zorgpartijen hebben we in het Integraal Zorgakkoord goede afspraken gemaakt over een passende inrichting en de toegankelijkheid van de zorg. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars willen allebei dat goede zorg ook in de toekomst beschikbaar blijft voor alle inwoners in de regio. Dat is waarom alle partijen met elkaar samenwerken in de regio. We zijn goed op weg, laten we ons daar op blijven focussen en samen met de lokale en landelijke bestuurders zoeken naar de juiste oplossingen.’’

In lokale en landelijke politiek in Den Haag zijn er voorstellen om met meer geld, bijvoorbeeld door een beschikbaarheidstoeslag toe te kennen, ziekenhuizen te ondersteunen, maar er zijn onvoldoende verpleegkundigen, artsen en ander personeel om de bewuste afdelingen of ziekenhuizen in stand te houden. De personeelsproblemen bij de ziekenhuizen zorgen ervoor dat ze dienstroosters moeilijk rond krijgen. De hogere volumenormen die bepalend zijn voor de kwaliteit van de zorg maken bepaalde ingrepen of behandelingen onmogelijk in (te) kleine ziekenhuizen.

Om deze ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden, kiest een aantal ziekenhuizen voor fusies of concentratie van zorg, zodat ze de zorg effectiever en beter organiseren. Zorgverzekeraars in de regio zijn daarbij intensief betrokken, zij nemen hun zorgplicht voor de verzekerden zeer serieus.

Het gezamenlijke doel is dat alle patiënten in de regio verzekerd zijn van goede zorg, nu en in de toekomst.

 

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Medewerkster in een apotheek bereidt bestelling

Verzekeraars in hoger beroep over inkoopprocedure CDK4/6 remmers grotendeels in gelijk gesteld

Op 24 juni 2025 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in de zaak over de inkoopprocedure bij CDK 4/6 remmers (het betreft palbociclib, ribociclib en abemaciclib). CDK 4/6 remmers zijn zeer dure medicijnen voor de behandeling van uitgezaaide borstkanker. Zorgverzekeraars zijn door het hof, op één punt na, volledig in het gelijk gesteld.

Duurzaamheid

Geen CSRD data-uitvraag aan zorgaanbieders in 2026

Zorgverzekeraars en zorgkantoren zijn wettelijk verplicht jaarlijkse over ecologische en sociale duurzaamheid te rapporteren, de zogenaamde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Om de administratieve lasten voor zorgaanbieders niet onnodig te laten toenemen, vragen zorgverzekeraars en zorgkantoren in 2026 geen gegevens bij individuele zorgaanbieders ten aanzien van de duurzaamheidsrapportages over 2025 en 2026. In plaats daarvan maken zij zoveel mogelijk gebruik van bestaande en openbare gegevens.

Wout Adema, directeur zorg bij Zorgverzekeraars Nederland

Wout Adema Regiodirecteur Leger des Heils Goodwillcentra regio Amsterdam

Deze week heeft onze directeur zorg Wout Adema laten weten een nieuwe stap in zijn carrière te gaan maken. Per 1 oktober 2025 wordt Wout Regiodirecteur van het Leger des Heils Goodwillcentra in de regio Amsterdam.

Bekijk alle berichten