Zorgkantoren in gesprek met minister Helder over de verandering van de langdurige zorg
Demissionair minister Helder bracht maandagavond 11 december een bezoek aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Daar sprak zij met de managers en verantwoordelijken van zorgkantoren en medewerkers van ZN onder meer over de toekomst van de langdurige zorg en de rol van de zorgkantoren daarin. Ook werd aandacht besteed aan de regionale samenwerking in het zorgdomein en aan de inhoudelijke afspraken die via de zorginkoop met aanbieders worden gemaakt over innovatie.

Zorgkantoren en andere betrokken partijen staan voor een grote opgave om de langdurige zorg toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden. In dit jaarlijkse gesprek met de minister benadrukten de zorgkantoren dat zij voor zichzelf een belangrijke rol zien weggelegd in de verandering van de langdurige zorg. Zij kunnen regionaal het verschil maken. Het inkoopbeleid is een drijvende kracht achter in de regionale opgave. Ook cliëntondersteuning, een modern berichtenverkeer en resultaatgericht sturen dragen hieraan bij. Om die rol goed uit te voeren, hebben de zorgkantoren de landelijke overheid én partijen als zorgverzekeraars, zorgaanbieders, gemeenten en woningcorporaties nodig. Bijvoorbeeld voor realisatie van de bouwopgave voor ouderen en domein-overstijgende samenwerking.
Gehandicaptenzorg en ggz
Zorgkantoren hebben benadrukt dat zij onderdeel uitmaken van de brede transformatieagenda die voortkomt uit het Integraal zorgakkoord (IZA), het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) en het Gezond en Actief Leven Akkoord. Een aandachtspunt dat zij de minister hierbij meegaven is om de gehandicaptenzorg en de langdurige ggz niet te vergeten in de transformatie die nodig is. Voor deze sectoren is in de media en de politiek minder aandacht ten opzichte van ouderenzorg.
Samenwerking in de regio
De minister gaf de zorgkantoren mee dat het gesprek vooral moet gaan over hoe we in de regio met ouderen willen gaan samenwonen. “Bij de transformatie die nodig is, moet je goed aansluiten bij de cultuur en de gemeenschap zoals die in de regio bestaat”. Aan de hand van praktijkervaringen van de zorgkantoren bespraken de minister en zorgkantoren hoe de samenwerking op regionaal niveau vorm krijgt.
Uitgelichte artikelen

Zorgverzekeraars doen dringende oproep voor een meldpunt medicijntekorten
Zorgverzekeraars pleiten bij het ministerie van VWS voor een onafhankelijk en verplicht meldpunt voor medicijntekorten. Nederland is een van de weinige landen in Europa zonder een centraal meldpunt voor geneesmiddelentekorten. Herhaalde oproepen aan ketenpartijen om informatie te delen met zorgverzekeraars hebben tot nog toe tot niets geleid.

Nieuwe subsidieregeling voor opleiding ziekenhuispersoneel (SO MSZ-regeling)
Vanaf 2025 ondersteunt ZN namens de zorgverzekeraars de nieuwe SO MSZ-regeling voor strategisch opleiden in de medisch-specialistische zorg, waarbij zorgaanbieders via co-financiering subsidie kunnen aanvragen en ZN de helft van het bedrag in vier termijnen uitbetaalt via een standaardovereenkomst op VECOZO.

Zorgverzekeraars Nederland staat achter Hoofdlijnenakkoord Ouderen (HLO)
De ouderenzorg in Nederland staat onder druk. Er komen meer ouderen en minder personeel. Vanuit het belang van hun verzekerden hebben zorgverzekeraars en zorgkantoren, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland, intensief meegepraat en meegedacht bij de totstandkoming van het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO). Afgelopen dinsdag maakte demissionair staatssecretaris Vicky Maeijer het overeenkomen van het HLO bekend. Iedereen moet toegang houden tot ouderenzorg. Het uitgangspunt is dat ouderen nu en in de toekomst zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven, met toegang tot ondersteuning en zorg wanneer nodig. Dit akkoord is een goede basis voor verdere uitwerking.