Langdurige zorg

Zorgkantoren in gesprek met minister Helder over de verandering van de langdurige zorg

Demissionair minister Helder bracht maandagavond 11 december een bezoek aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Daar sprak zij met de managers en verantwoordelijken van zorgkantoren en medewerkers van ZN onder meer over de toekomst van de langdurige zorg en de rol van de zorgkantoren daarin. Ook werd aandacht besteed aan de regionale samenwerking in het zorgdomein en aan de inhoudelijke afspraken die via de zorginkoop met aanbieders worden gemaakt over innovatie.

Zorgkantoren en andere betrokken partijen staan voor een grote opgave om de langdurige zorg toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden. In dit jaarlijkse gesprek met de minister benadrukten de zorgkantoren dat zij voor zichzelf een belangrijke rol zien weggelegd in de verandering van de langdurige zorg. Zij kunnen regionaal het verschil maken. Het inkoopbeleid is een drijvende kracht achter in de regionale opgave. Ook cliëntondersteuning, een modern berichtenverkeer en resultaatgericht sturen dragen hieraan bij. Om die rol goed uit te voeren, hebben de zorgkantoren de landelijke overheid én partijen als zorgverzekeraars, zorgaanbieders, gemeenten en woningcorporaties nodig. Bijvoorbeeld voor realisatie van de bouwopgave voor ouderen en domein-overstijgende samenwerking.

Gehandicaptenzorg en ggz

Zorgkantoren hebben benadrukt dat zij onderdeel uitmaken van de brede transformatieagenda die voortkomt uit het Integraal zorgakkoord (IZA), het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) en het Gezond en Actief Leven Akkoord. Een aandachtspunt dat zij de minister hierbij meegaven is om de gehandicaptenzorg en de langdurige ggz niet te vergeten in de transformatie die nodig is. Voor deze sectoren is in de media en de politiek minder aandacht ten opzichte van ouderenzorg.

Samenwerking in de regio

De minister gaf de zorgkantoren mee dat het gesprek vooral moet gaan over hoe we in de regio met ouderen willen gaan samenwonen. “Bij de transformatie die nodig is, moet je goed aansluiten bij de cultuur en de gemeenschap zoals die in de regio bestaat”. Aan de hand van praktijkervaringen van de zorgkantoren bespraken de minister en zorgkantoren hoe de samenwerking op regionaal niveau vorm krijgt.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten

Zorgverzekeraars: samen zoeken naar oplossingen seh’s en ziekenhuiszorg

Door het tekort aan arbeidskrachten, de toenemende zorgvraag door vergrijzing en de hoge(re) kwaliteitseisen komen in diverse regio’s de medisch specialistische zorg en spoedeisende hulp (seh’s) van ziekenhuizen in de regio onder ernstige druk te staan. In sommige regio’s, zoals Limburg en Friesland, zijn deze ontwikkelingen actueel. In alle regio’s zijn ziekenhuizen, zorgverleners, gemeenten en zorgverzekeraars in gesprek om de zorg anders te organiseren.

Arts meet bloeddruk bij een patient

Bestuursverslag 2023: samenwerken, verbinden en vertrouwen

In 2023 heeft Zorgverzekeraars Nederland een belangrijke bijdrage geleverd op onderwerpen voortkomend uit de afgesloten Zorgakkoorden, zoals huisartsenzorg, wijkverpleging, visie eerste lijn, digitalisering en transformatiemiddelen. Allemaal belangrijke bouwstenen om de zorg ander te organiseren vanuit onze maatschappelijke opgave: duurzame toegang tot zorg en een gezonder leven voor iedereen. Het Bestuursverslag 2023 laat zien welke resultaten er zijn gehaald en welke uitdagingen zijn opgepakt.

Duurzaamheid

Terugkijken webinar CSRD van 1 juli 2024

Enkele honderden zorgaanbieders en andere geïnteresseerden namen op 1 juli 2024 deel aan het webinar van ZN over de impact van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) op zorgaanbieders. De belangrijkste boodschap in het webinar was dat zorgverzekeraars en zorgkantoren voor hun wettelijk verplichte rapportages over ecologische en sociale duurzaamheid over het jaar 2024 geen aanvullende gegevens bij zorgaanbieders gaan uitvragen.

Bekijk alle berichten