Transformatieplannen

Oproep ZN aan informateurs: ga door met transformeren van de zorg

Onze gezondheidszorg staat onder druk. Daarom heeft Zorgverzekeraars Nederland informateurs Dijkgraaf en Van Zwol middels een brief gewezen op noodzakelijke keuzes die de zorg toegankelijk én betaalbaar houden voor alle Nederlanders, nu en in de toekomst. Daarvoor is het noodzakelijk om de transformatie van de zorg via zorgakkoorden voort te zetten, instroom in de zorg te beperken en de samenleving voor te bereiden op vergrijzing.

Wandelen in het bos

Om de groeiende vraag naar zorg op te vangen, moeten we de zorg met veel meer samenhang in de regio en wijk organiseren en daarbij gebruik durven maken van (digitale) innovaties. Onze oproep aan een nieuw kabinet is om door te gaan met de verbeterplannen voor de zorg zoals is opgenomen in de zorgakkoorden zoals het IZA. Zorg dat de volledige transformatiemiddelen (in totaal 2,8 miljard euro tot 2026) beschikbaar blijven zodat zorgaanbieders in de regio’s hun slagkracht houden en de transformatie uit de regioplannen succesvol kunnen realiseren en deze middelen ook worden ingezet voor landelijke opschaling van transformatieplannen. Op tal van plekken wordt hard samengewerkt aan het verbeteren van de zorg. Stilstand van deze samenwerking in de regio is slecht nieuws voor het verbeteren van de toegankelijkheid van de zorg voor onze verzekerden. We vragen het kabinet te kiezen voor digitale zorg, samenhangend aanbod en passende zorg.

De instroom in de zorg kan verminderd worden door betere aanpak van maatschappelijke problemen. De gezondheidszorg heeft grote behoefte aan politieke oplossingen voor maatschappelijke problemen zoals onvoldoende bestaanszekerheid, woonzekerheid en een gezonde leefomgeving. Een nieuw kabinet kan de gezondheid van Nederlanders verbeteren als het kiest voor een fundamentele verbetering van de bestaanszekerheid. Daarbij maken wij ons zorgen over de rol van gemeenten.

De samenleving dient te worden voorbereid op vergrijzing, waarbij niet alle zorg voor ouderen op de schouders van zorgverleners komt. Daarvoor is het nodig om z.s.m. woonvormen voor ouderen te bouwen, het werken in de zorg aantrekkelijk te houden en voldoende intramurale verpleeghuisplekken beschikbaar te houden voor de meest kwetsbare ouderen. Zorg voor voldoende basisvoorzieningen in de buurt, zoals openbaar vervoer, winkels en ontmoetingsplekken.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Langdurige zorg

Zorgverzekeraars Nederland tekent Hoofdlijnenakkoord Ouderen (HLO)

Op donderdag 10 juli hebben 16 partijen uit het zorgveld het Hoofdlijnenakkoord Ouderen (HLO) ondertekend. Het uitgangspunt in dit akkoord is dat ouderen nu en in de toekomst zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven, met toegang tot ondersteuning en zorg wanneer nodig. Dit akkoord is een goede basis voor verdere uitwerking.

Arts meet bloeddruk bij een patient
Eerstelijns­zorg

Monitor MTVP: Meer werkplezier huisartsen en tevreden patiënten

Twee jaar na de start van Meer tijd voor de patiënt (MTVP) zijn huisartsenpraktijken positiever over hun werk en waarderen patiënten de zorg hoog. Ook de samenwerking in de zorg is verbeterd. Wel is er nog extra inzet nodig voor vermindering consulten en diagnostiek. Dat blijkt uit de nieuwste effectmeting MTVP van LHV, InEen en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Zorgverzekeraars sluiten onderhandelaarsakkoord Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA)

Op woensdag 2 juli hebben de IZA-partijen een onderhandelaarsakkoord over het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) bereikt. In het AZWA staat hoe we de zorg in de toekomst goed, betaalbaar en toegankelijk houden voor wie dat nodig heeft.

Bekijk alle berichten