Gewaarborgde hulp voor pgb is per 1 juli afgeschaft
De gewaarborgde hulp voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) uit de Wet langdurige zorg (Wlz) is per 1 juli 2024 afgeschaft. Het zorgkantoor neemt hierover contact op met bestaande budgethouders die nu een gewaarborgde hulp hebben. Voor 1 juli 2028 moet het beheer van het pgb zijn aangepast. Een budgethouder die het eigen pgb niet kan of wil beheren, kan - in plaats van een gewaarborgde hulp - een pgb-beheerder aanwijzen.

Als een gewaarborgde hulp het pgb beheert, kan diegene dit blijven doen. Wel is daarvoor een administratieve aanpassing nodig. Het zorgkantoor neemt contact op met de budgethouders voor wie een aanpassing nodig is.
Pgb-beheerder aanmelden
Met een pgb kunnen mensen hun eigen zorg inkopen. Als iemand het pgb niet zelf beheert, doet een pgb-beheerder dit namens de budgethouder. De wettelijk vertegenwoordiger van de budgethouder kan het pgb beheren of iemand die gemachtigd wordt via het machtigingsformulier van het zorgkantoor.
Burgerlijk Wetboek
Zorgkantoren hebben deze wijziging doorgevoerd vanwege gewijzigde wet- en regelgeving.
Uitgelichte artikelen

Zorgverzekeraars doen dringende oproep voor een meldpunt medicijntekorten
Zorgverzekeraars pleiten bij het ministerie van VWS voor een onafhankelijk en verplicht meldpunt voor medicijntekorten. Nederland is een van de weinige landen in Europa zonder een centraal meldpunt voor geneesmiddelentekorten. Herhaalde oproepen aan ketenpartijen om informatie te delen met zorgverzekeraars hebben tot nog toe tot niets geleid.

Nieuwe subsidieregeling voor opleiding ziekenhuispersoneel (SO MSZ-regeling)
Vanaf 2025 ondersteunt ZN namens de zorgverzekeraars de nieuwe SO MSZ-regeling voor strategisch opleiden in de medisch-specialistische zorg, waarbij zorgaanbieders via co-financiering subsidie kunnen aanvragen en ZN de helft van het bedrag in vier termijnen uitbetaalt via een standaardovereenkomst op VECOZO.

Zorgverzekeraars Nederland staat achter Hoofdlijnenakkoord Ouderen (HLO)
De ouderenzorg in Nederland staat onder druk. Er komen meer ouderen en minder personeel. Vanuit het belang van hun verzekerden hebben zorgverzekeraars en zorgkantoren, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland, intensief meegepraat en meegedacht bij de totstandkoming van het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO). Afgelopen dinsdag maakte demissionair staatssecretaris Vicky Maeijer het overeenkomen van het HLO bekend. Iedereen moet toegang houden tot ouderenzorg. Het uitgangspunt is dat ouderen nu en in de toekomst zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven, met toegang tot ondersteuning en zorg wanneer nodig. Dit akkoord is een goede basis voor verdere uitwerking.