Langdurige zorg

Reactie zorgkantoren op uitspraak kort geding inkoop gehandicaptenzorg

Vandaag deed de rechter uitspraak in het kort geding dat de VGN en aanbieders van gehandicaptenzorg aanspanden tegen zorgkantoren*. Het kort geding ging over elementen uit het inkoopbeleid voor langdurige zorg. De rechter bepaalde dat zorgkantoren hun inkoopbeleid niet hoeven aan te passen. De zorgkantoren herkennen zich in de uitspraak van de rechter.

Gehandicapt meisje en moeder

De zorgkantoren begrijpen de zorgen van de aanbieders. Zij zien dat er een moeilijke opgave ligt. De vraag naar zorg neemt toe, net als de personeelstekorten. In de gehandicaptenzorg neemt bovendien de complexiteit van de zorgvraag toe. Er is een landelijke transformatie nodig om de langdurige zorg toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden. Dat maakt de samenwerking tussen zorgaanbieders en zorgkantoren belangrijker dan ooit.
Met zorgaanbieders in de regio zijn de zorgkantoren dan ook continu in gesprek om de transformatie samen tot stand te brengen.

Zorgkantoren organiseren langdurige zorg

Zorgkantoren voeren in opdracht van het ministerie van VWS de Wet langdurige zorg uit. Ze zijn verantwoordelijk voor het organiseren van de langdurige zorg voor cliënten in hun werkgebied bij zorgaanbieders voor verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg en langdurige ggz en doen dat met een door VWS vastgesteld budget dat regionaal wordt verdeeld. Binnen de financiële kaders die VWS opstelt, realiseren zorgkantoren hun regionale doelstellingen.

* CZ, Menzis, Salland, VGZ, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid

**Zorgkantoor Menzis moet van de rechter in hun inkoopbeleid twee aanpassingen aanbrengen. Dit wordt door zorgkantoor Menzis opgepakt.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Vrouw bij de tandarts

Kostprijsonderzoek NZa tarieven tandheelkunde en orthodontische zorg 2026

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 2 juli jongstleden haar kostprijsonderzoek tarieven tandheelkundige en orthodontische zorg 2026 gepubliceerd.

Medewerkster in een apotheek bereidt bestelling

Verzekeraars in hoger beroep over inkoopprocedure CDK4/6 remmers grotendeels in gelijk gesteld

Op 24 juni 2025 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in de zaak over de inkoopprocedure bij CDK 4/6 remmers (het betreft palbociclib, ribociclib en abemaciclib). CDK 4/6 remmers zijn zeer dure medicijnen voor de behandeling van uitgezaaide borstkanker. Zorgverzekeraars zijn door het hof, op één punt na, volledig in het gelijk gesteld.

Duurzaamheid

Geen CSRD data-uitvraag aan zorgaanbieders in 2026

Zorgverzekeraars en zorgkantoren zijn wettelijk verplicht jaarlijkse over ecologische en sociale duurzaamheid te rapporteren, de zogenaamde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Om de administratieve lasten voor zorgaanbieders niet onnodig te laten toenemen, vragen zorgverzekeraars en zorgkantoren in 2026 geen gegevens bij individuele zorgaanbieders ten aanzien van de duurzaamheidsrapportages over 2025 en 2026. In plaats daarvan maken zij zoveel mogelijk gebruik van bestaande en openbare gegevens.

Bekijk alle berichten