Zorgkantoren: Gerechtshof spreekt zich niet uit over motiveringsplicht toekomstige tarieven langdurige zorg
De betrokken zorgkantoren* hebben op 31 maart 2021 kennisgenomen van de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in het hoger beroep over het inkoopkader voor de Wet langdurige zorg. Zij gaan de uitspraak en de toelichting daarop bestuderen
De zorgkantoren zijn in hoger beroep gegaan omdat zij verduidelijking wilden van het eerdere vonnis over het inkoopkader, met oog op hun werkwijze voor de komende jaren. Het Hof oordeelt dat het vonnis van de voorzieningenrechter uitsluitend van toepassing is op 2021, en niet op 2022, 2023 en verder. De zorgkantoren bekijken nu hoe zij op basis van deze uitspraak het inkoopkader voor 2022 gaan vormgeven.
Zorgkantoren willen werken met reële en goed onderbouwde tarieven voor de langdurige zorg, maar zij kunnen niet voldoen aan de eerder door de rechter gestelde eisen voor de onderbouwing van die tarieven. Het Hof stelt nu dat deze eisen alleen van toepassing zijn voor 2021. Zorgkantoren beraden zich nu op het arrest van het Hof en de consequenties daarvan op het inkoopkader voor 2022. De komende maanden blijven zij daarover overleggen met brancheverenigingen van zorgaanbieders en met de vertegenwoordigers van cliënten. Zij hopen zo te komen tot een zo breed mogelijk gedragen inkoopkader. Zorgkantoren moeten het inkoopkader 2022 voor 1 juni publiceren.
Hoger beroep
In oktober 2020 verklaarde de rechter het beleid van de zorgkantoren voor de inkoop van langdurige zorg onrechtmatig. Zorgkantoren mogen werken met een basistarief met een opslag. De rechter stelde wel dat zij de gehanteerde tarieven voor 2021 uitgebreider moesten onderbouwen. Zorgkantoren vonden dit niet werkbaar. Zij zijn daarom tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan en hebben aan het Hof een voorstel gedaan voor een werkbare motiveringsplicht. Zorgkantoren bestuderen nu de toelichting van het Gerechtshof op hun verzoek.
Inkoopkader
Zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor het inkopen van langdurige zorg binnen het budget dat door het ministerie van VWS beschikbaar is gesteld. In het inkoopkader stellen zij de tarieven vast en wijze waarop zij daarmee werken. Zij zoeken daarbij steeds naar een balans tussen het bieden van zekerheid en continuïteit voor zorgaanbieders en het belonen van het werken aan vernieuwing en passende zorg. Het inkoopkader is voor de zorgkantoren een belangrijk instrument om, samen met zorgaanbieders, vorm te geven aan de transitie naar een toekomstgerichte, toegankelijke, langdurige zorg voor ouderen, gehandicapten en mensen met psychische problematiek.
* van CZ, Eno, VGZ, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid
Uitgelichte artikelen
Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd
Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.
De fax is eindelijk uit de zorg verdwenen
Het faxgebruik in de zorg behoort tot het verleden. Dat is goed nieuws, want naast ouderwets is het gebruik van een fax in de zorg onveilig en kostbaar. De missie van het programma Faexit: een Nederlandse gezondheidszorg zonder fax, is eind 2024 gerealiseerd. Met het verdwijnen van de fax uit de zorg is een belangrijk en concreet IZA-resultaat behaald in het onderdeel digitalisering en gegevensuitwisseling.
Zorgverzekeraars blijven noodzakelijke medicatie uit buitenland vergoeden
Zorgverzekeraars blijven de medicijnen vergoeden die vanwege een tijdelijk tekort uit het buitenland worden gehaald. Dit maken de zorgverzekeraars bekend nadat de minister van volksgezondheid een aanwijzing heeft gegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze aanwijzing voorkomt dat de IGJ handhavend optreedt tegen handelingen die nodig zijn om het in het buitenland geregistreerde vergelijkbare alternatieve geneesmiddelen naar Nederland te halen omdat hier een tekort is.