Langdurige zorg

Zorgkantoren: Gerechtshof spreekt zich niet uit over motiveringsplicht toekomstige tarieven langdurige zorg

De betrokken zorgkantoren* hebben op 31 maart 2021 kennisgenomen van de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag in het hoger beroep over het inkoopkader voor de Wet langdurige zorg. Zij gaan de uitspraak en de toelichting daarop bestuderen

De zorgkantoren zijn in hoger beroep gegaan omdat zij verduidelijking wilden van het eerdere vonnis over het inkoopkader, met oog op hun werkwijze voor de komende jaren. Het Hof oordeelt dat het vonnis van de voorzieningenrechter uitsluitend van toepassing is op 2021, en niet op 2022, 2023 en verder. De zorgkantoren bekijken nu hoe zij op basis van deze uitspraak het inkoopkader voor 2022 gaan vormgeven.

Zorgkantoren willen werken met reële en goed onderbouwde tarieven voor de langdurige zorg, maar zij kunnen niet voldoen aan de eerder door de rechter gestelde eisen voor de onderbouwing van die tarieven. Het Hof stelt nu dat deze eisen alleen van toepassing zijn voor 2021. Zorgkantoren beraden zich nu op het arrest van het Hof en de consequenties daarvan op het inkoopkader voor 2022. De komende maanden blijven zij daarover overleggen met brancheverenigingen van zorgaanbieders en met de vertegenwoordigers van cliënten. Zij hopen zo te komen tot een zo breed mogelijk gedragen inkoopkader. Zorgkantoren moeten het inkoopkader 2022 voor 1 juni publiceren.

Hoger beroep

In oktober 2020 verklaarde de rechter het beleid van de zorgkantoren voor de inkoop van langdurige zorg onrechtmatig. Zorgkantoren mogen werken met een basistarief met een opslag. De rechter stelde wel dat zij de gehanteerde tarieven voor 2021 uitgebreider moesten onderbouwen. Zorgkantoren vonden dit niet werkbaar. Zij zijn daarom tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan en hebben aan het Hof een voorstel gedaan voor een werkbare motiveringsplicht. Zorgkantoren bestuderen nu de toelichting van het Gerechtshof op hun verzoek.

Inkoopkader

Zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor het inkopen van langdurige zorg binnen het budget dat door het ministerie van VWS beschikbaar is gesteld. In het inkoopkader stellen zij de tarieven vast en wijze waarop zij daarmee werken. Zij zoeken daarbij steeds naar een balans tussen het bieden van zekerheid en continuïteit voor zorgaanbieders en het belonen van het werken aan vernieuwing en passende zorg. Het inkoopkader is voor de zorgkantoren een belangrijk instrument om, samen met zorgaanbieders, vorm te geven aan de transitie naar een toekomstgerichte, toegankelijke, langdurige zorg voor ouderen, gehandicapten en mensen met psychische problematiek.

* van CZ, Eno, VGZ, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten

Zorgverzekeraars: samen zoeken naar oplossingen seh’s en ziekenhuiszorg

Door het tekort aan arbeidskrachten, de toenemende zorgvraag door vergrijzing en de hoge(re) kwaliteitseisen komen in diverse regio’s de medisch specialistische zorg en spoedeisende hulp (seh’s) van ziekenhuizen in de regio onder ernstige druk te staan. In sommige regio’s, zoals Limburg en Friesland, zijn deze ontwikkelingen actueel. In alle regio’s zijn ziekenhuizen, zorgverleners, gemeenten en zorgverzekeraars in gesprek om de zorg anders te organiseren.

Arts meet bloeddruk bij een patient

Bestuursverslag 2023: samenwerken, verbinden en vertrouwen

In 2023 heeft Zorgverzekeraars Nederland een belangrijke bijdrage geleverd op onderwerpen voortkomend uit de afgesloten Zorgakkoorden, zoals huisartsenzorg, wijkverpleging, visie eerste lijn, digitalisering en transformatiemiddelen. Allemaal belangrijke bouwstenen om de zorg ander te organiseren vanuit onze maatschappelijke opgave: duurzame toegang tot zorg en een gezonder leven voor iedereen. Het Bestuursverslag 2023 laat zien welke resultaten er zijn gehaald en welke uitdagingen zijn opgepakt.

Duurzaamheid

Terugkijken webinar CSRD van 1 juli 2024

Enkele honderden zorgaanbieders en andere geïnteresseerden namen op 1 juli 2024 deel aan het webinar van ZN over de impact van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) op zorgaanbieders. De belangrijkste boodschap in het webinar was dat zorgverzekeraars en zorgkantoren voor hun wettelijk verplichte rapportages over ecologische en sociale duurzaamheid over het jaar 2024 geen aanvullende gegevens bij zorgaanbieders gaan uitvragen.

Bekijk alle berichten