Langdurige zorg

ZN in Gesprek met Teun Toebes: Verkenning van Dementiezorg in Nederland

Teun Toebes en Petra van Holst (ZN) gingen in gesprek over de toekomst van de ouderenzorg. Teun heeft samen Jonathan de Jong de documentaire Human Forever (2023) gemaakt. In de documentaire is te zien hoe Teun de wereld over reist om in beeld te krijgen hoe verschillende culturen omgaan met dementie. In gesprek met Teun kwamen de complexe uitdagingen ter sprake waarmee de dementiezorg in Nederland wordt geconfronteerd.

Teun, die zelf drie jaar in een gesloten verpleeghuisafdeling heeft gewoond, deelt nu zijn ervaringen en inzichten over het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met dementie. In de video is het gesprek tussen Teun en Petra te zien. Samen werpen ze een blik op de actuele problematiek in de dementiezorg in Nederland. Tegelijkertijd verkennen we wegen naar een meer inclusieve, zorgzame en toegankelijke toekomst.

#dementiezorg #Duurzametoegangtotzorg #humanforever

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Hulp bij steunkousen aantrekken

Toegang van zorg hangt af van duidelijke keuzes en stabiele begroting nieuw kabinet

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor duidelijke keuzes van het nieuwe kabinet. Er moet geïnvesteerd worden in een gezonde samenleving zodat de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft. Zorgverzekeraars benadrukken dat hun zorgplicht niet ‘stand-alone’ staat; de zorgplicht is steeds meer afhankelijk van de keuzes, informatie-uitwisseling en medewerking van de overheid en de zorgsector; of het gebrek hieraan. Zorgverzekeraars vragen al geruime tijd om actuele informatie over hun verzekerden op wachtlijsten van zorgaanbieders. Deze informatie is belangrijk voor de zorginkoop en zorgbemiddeling.

Oudere krijgt hulp van wijkverpleegkundige
Langdurige zorg

Nieuwe fase KIK-V: zorgaanbieders verpleeghuiszorg gezocht die ervaring willen opdoen met gegevensuitwisseling

Zorgkantoren zetten zich in om met het programma KIK-V automatische uitwisseling van kerngegevens over kwaliteit en bedrijfsvoering van zorgaanbieders te realiseren. Technisch zijn de zorgkantoren er klaar voor. Zij zoeken nu zorgaanbieders die samen met hun zorgkantoor ervaring willen opdoen met gegevensuitwisseling. Geïnteresseerde zorgaanbieders kunnen zich melden bij hun zorgkantoor.

Werkbezoek aan Archipel: Innovatie en digitalisering in Ouderenzorg

Op donderdag 30 mei brachten wij een werkbezoek aan zorggroep Archipel in Eindhoven. Gelegen in het hart van de stad, biedt Archipel haar bewoners een waardevol en comfortabel leven, waarbij zij streven naar zoveel mogelijk eigen regie voor de bewoners. Dit wordt gerealiseerd door gepassioneerde medewerkers en de inzet van verschillende technologische innovaties.

Bekijk alle berichten