Langdurige zorg

Het PGB Portaal wordt nu in heel Nederland gebruikt

In alle zorgkantoorregio’s wordt vanaf 12 oktober het PGB Portaal ingezet.

Zorgkantoren Menzis en VGZ zijn nu ook volledig over. Met het PGB Portaal kunnen budgethouders of hun vertegenwoordigers snel, makkelijk, overzichtelijk en veilig afspraken maken met hun zorgverleners. Zoals het regelen van zorgovereenkomsten, betalingen en ziekmeldingen. Het geeft budgethouders met een pgb vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg) meer regie en zorgt voor een kortere wachttijd bij het goedkeuren van zorgovereenkomsten en het uitbetalen van zorgverleners.

 

“Ik ben superblij met het PGB Portaal. Voor mij is het ideaal.”
Mariam Aliregelt de zorg voor haar dochter via een persoonsgebonden budget (pgb)

 

Het persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft zelf (of met hulp van een vertegenwoordiger) de zorgverleners kan inhuren. De hoeveelheid administratie die bij een pgb komt kijken is groot. Eerder gebeurde dat allemaal op papier. Door het nieuwe digitale PGB Portaal regelt de budgethouder de pgb-administratie voortaan sneller, makkelijker en veiliger.

Goed overzicht

De budgethouder en de zorgverlener hebben allebei toegang tot het PGB Portaal. De budgethouder krijgt via het PGB Portaal een goed overzicht van het budget dat beschikbaar is, de ingestuurde en lopende zorgovereenkomsten en alle declaraties. Ook voor zorgverleners geeft het extra inzicht. Zij kunnen de zorgovereenkomst(en) en hun declaraties bekijken.

 

“Het verbaast me eigenlijk hoe eenvoudig het werkt. Ik zou niet weten hoe het zonder het PGB Portaal zou moeten. Alles op papier doen lijkt mij echt een drama.”
Annette van Doorn – heeft een pgb voor haar broer aangevraagd

Snel en makkelijk

Omdat de budgethouder en zorgverlener allebei in het PGB Portaal kunnen, verloopt het invullen en insturen van de zorgovereenkomsten snel en makkelijk. De budgethouder en zorgverlener vullen de zorgovereenkomst digitaal in kunnen via het PGB Portaal hun handtekening zetten. Ook het doorvoeren van wijzigingen en regelen van declaraties gaat sneller. Doordat het systeem automatische controles uitvoert, bijvoorbeeld op de hoogte van het tarief, is de kans op fouten kleiner.

 

“Het gaat allemaal veel sneller. Voorheen duurden trajecten voor het opstellen van een zorgovereenkomst veel langer. Dat kon zomaar 3 maanden duren. Papier, pen, printen en opsturen. Het is allemaal niet meer nodig”
Jeroen Leenknecht – bestuurder van zorgverlener Stichting ’t Huus

Oude manier

Nog niet iedereen kan gebruikmaken van het nieuwe PGB Portaal. Een kleine groep budgethouders kan vanwege een beperking in het systeem dit jaar nog niet over naar het PGB Portaal. Voorlopig moeten zij nog even gebruik maken van de ‘oude’ manier: zorgovereenkomsten en zorgbeschrijvingen sturen zij naar het zorgkantoor. En het regelen van declaraties loopt via het pgb-systeem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daar is ook het budgetoverzicht te vinden.

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Langdurige zorg

Nu ook informatie over zorgaanbieders te vinden op www.zorgkantoor.nl

De juiste informatie over langdurige zorg in Nederland staat op www.zorgkantoor.nl. Op dit platform kunnen mensen die op zoek zijn naar eenduidige en begrijpelijke informatie over langdurige zorg terecht. Nieuw op www.zorgkantoor.nl is dat er nu ook gezocht kan worden naar zorgaanbieders van langdurige zorg. Deze zorgaanbieders staan in de ZorgAtlas.

Gehandicapte vrouw maakt muziek
Langdurige zorg

NZa, ZN en VGN onderzoeken differentiatie in bekostiging van VG7-prestaties

De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking die behoefte hebben aan zeer intensieve begeleiding, behandeling en verzorging vanwege ernstige psychische en/of gedragsproblemen (zorgprofiel VG7) staat al enkele jaren onder druk. De tarieven voor deze zorg sluiten niet goed aan bij de zorg die deze mensen nodig hebben. Daarom onderzoeken de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gezamenlijk twee sporen op weg naar een passende oplossing.

Mensen houden elkaars handen vast
Geestelijke gezondheids­zorg

Zorgverzekeraars vragen stevige maatregelen om wachttijden gespecialiseerde ggz te verminderen

Zorgverzekeraars Nederland vraagt in een brief aan de Tweede Kamer om stevige maatregelen die helpen om de gespecialiseerde ggz beter toegankelijk te maken. Zorgverzekeraars werken al jaren intensief samen met de ggz-sector om de wachttijden voor gespecialiseerde ggz te verkorten. De huidige maatregelen zijn niet voldoende; veel mensen met ernstige mentale klachten moeten nog steeds te lang wachten (langer dan de Treeknorm) op diagnostiek en een gespecialiseerde behandeling.

Bekijk alle berichten