Zorgverzekeraars: verzekerden in schuldregeling kunnen op ons rekenen
Zorgverzekeraars Nederland heeft de intentie uitgesproken om mensen in of op weg naar een schuldregeling zo goed mogelijk te ondersteunen.
Veel mensen worden nu hard getroffen door de grote prijsstijgingen voor energie en levensonderhoud. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de NVVK, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en grote schuldeisers, waaronder zorgverzekeraars, hebben een verklaring ondertekend waarin ze uitspreken deze groep niet in de steek te zullen laten.
Met hun handtekening geven de partijen invulling aan een belofte die het kabinet op Prinsjesdag deed in een brief aan de Kamer. Het kabinet schrijft daarin: “Inwoners met problematische schulden moeten altijd terecht kunnen bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Hulp aan mensen die al in de schuldhulpverlening zitten mag niet worden beëindigd. Daarover bestaat géén discussie”, aldus het kabinet in de brief.
“Het is belangrijk dat inwoners de weg naar schuldhulp vinden. Daarom laten we het niet gebeuren dat hulpvragers uit een regeling vallen of er niet in komen. Daar is niemand bij gebaat, ook de schuldeiser niet. Ik ben blij dat we die belangrijke afspraak vastleggen met gemeenten, de NVVK en schuldeisers”, aldus minister Schouten.
Rol zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars spannen zich altijd al in om te voorkomen dat verzekerden in de wettelijke betalingsregeling van het CAK terecht komen. Zij werken daarbij veel samen met schuldhulpverleners van gemeenten. In goed overleg wordt gezocht naar de beste oplossing voor verzekerden met betalingsachterstanden. Voorzitter Zorgverzekeraars Nederland Dirk Jan van den Berg: “Zorgverzekeraars weten dat de impact van schulden op de gezondheid enorm kan zijn. Natuurlijk willen we het liefst voorkomen dat verzekerden hun rekeningen niet meer kunnen betalen, maar dat ligt niet altijd binnen onze macht. Daarom doen we wat we kunnen om verzekerden in een schuldenregeling te helpen een moeilijke periode te overbruggen en hun financiën weer op de rit te krijgen.”
Uitgelichte artikelen

ZN: gebrek aan bestaanszekerheid grote bedreiging gezondheid Nederlanders
Zorgverzekeraars maken zich zorgen over de groeiende groep Nederlanders die onvoldoende bestaanszekerheid hebben. Steeds meer volwassenen en kinderen lopen gezondheidsschade op omdat ze door geldgebrek geen toegang hebben tot bijvoorbeeld goede voeding, een geschikte woning, sport en lichamelijke verzorging. Door onvoldoende hulp bij maatschappelijke problemen is de gezondheidszorg het vangnet voor veel mensen. De zorg raakt hierdoor overbelast en door de toegenomen vergrijzing dreigt de toegang tot zorg in gevaar te komen.

Nieuwe aanvragen IZA-fonds Wijkverpleging weer mogelijk
Van 4 oktober tot en met 8 november 2023 kunnen zorgaanbieders in de wijkverpleging opnieuw aanvragen bij het IZA-fonds Wijkverpleging indienen voor financiering van projecten die passende zorg in de wijkverpleging versterken. Na een succesvolle eerste ronde in het voorjaar is er nog ruim voldoende budget beschikbaar voor een tweede aanvraagronde in het najaar. Het streven is nog voor het nieuwe jaar aanvragers te berichten of hun project wordt gefinancierd vanuit het fonds.

Zorgkantoren passen richttariefpercentages voor 2024 aan
Zorgkantoren hebben besloten om de zogeheten richttariefpercentages voor 2024 te verhogen. Deze richttariefpercentages zijn het vertrekpunt voor de inkoopafspraken die zorgkantoren en zorgaanbieders regionaal met elkaar maken. Aanleiding voor de verhoging van de percentages is een analyse van de beschikbare jaarrekeningen van zorgaanbieders over 2022. Hieruit komt naar voren dat de vastgestelde richttariefpercentages voor 2024 niet voldoen aan de uitgangspunten van de tariefsystematiek die de zorgkantoren gebruiken. Zorgkantoren beoordelen de wijziging als substantieel en hebben besloten de wijziging niet pas in 2025, maar al in 2024 te laten ingaan.