Vertraging door val kabinet slecht nieuws voor de zorg

De zorg in Nederland staat de komende jaren voor grote uitdagingen. Zonder scherpe keuzes en gericht beleid loopt het tekort aan personeel in de zorg de komende periode enorm op. Om de zorg toegankelijk te houden hebben partijen in de zorg de afgelopen maanden om de tafel gezeten voor een Aanvullend Zorg en Welzijn Akkoord (AZWA) om stappen te zetten richting de toekomst.

Gesprek tussen arts en patient

In dat proces komt nu vertraging door de val van het kabinet en zorgverzekeraars betreuren dat. Deze vertraging op het proces mag geen vertraging op de inhoud betekenen, want dat is iets dat de zorg niet kan gebruiken. Zorgverzekeraars willen daarom samen met andere betrokken partijen door met de stappen die we samen vooruit moeten zetten om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden voor onze verzekerden. Om die reden zullen we ons in het verlengde van de gesprekken rond het AZWA inzetten voor een werkagenda voor de toekomst van de zorg.

Belangrijke uitgangspunten blijven het dempen van het arbeidsmarkttekort, het beheersen van wachttijden, het kunnen bieden van zorg die nodig is, het halen van belangrijke transitiedoelen en nauwere samenwerking met het sociaal domein. In de loop van deze maand staat een nieuw bestuurlijk overleg gepland waar verder wordt gesproken over wat mogelijk is en blijft binnen de nieuwe omstandigheden. Met de waardevolle afspraken die tot nu toe gemaakt zijn kunnen we daarmee de impact maken die de komende jaren nodig is.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Vrouw aan het werk in de apotheek
Medicijntekorten

Zorgverzekeraars doen dringende oproep voor een meldpunt medicijntekorten  

Zorgverzekeraars pleiten bij het ministerie van VWS voor een onafhankelijk en verplicht meldpunt voor medicijntekorten. Nederland is een van de weinige landen in Europa zonder een centraal meldpunt voor geneesmiddelentekorten.  Herhaalde oproepen aan ketenpartijen om informatie te delen met zorgverzekeraars hebben tot nog toe tot niets geleid.

Medisch specialistische zorg

Nieuwe subsidieregeling voor opleiding ziekenhuispersoneel (SO MSZ-regeling)

Vanaf 2025 ondersteunt ZN namens de zorgverzekeraars de nieuwe SO MSZ-regeling voor strategisch opleiden in de medisch-specialistische zorg, waarbij zorgaanbieders via co-financiering subsidie kunnen aanvragen en ZN de helft van het bedrag in vier termijnen uitbetaalt via een standaardovereenkomst op VECOZO.

ouderenzorg: oudere man met een verpleegkundige
Langdurige zorg

Zorgverzekeraars Nederland staat achter Hoofdlijnenakkoord Ouderen (HLO)

De ouderenzorg in Nederland staat onder druk. Er komen meer ouderen en minder personeel. Vanuit het belang van hun verzekerden hebben zorgverzekeraars en zorgkantoren, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland, intensief meegepraat en meegedacht bij de totstandkoming van het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO). Afgelopen dinsdag maakte demissionair staatssecretaris Vicky Maeijer het overeenkomen van het HLO bekend. Iedereen moet toegang houden tot ouderenzorg. Het uitgangspunt is dat ouderen nu en in de toekomst zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven, met toegang tot ondersteuning en zorg wanneer nodig. Dit akkoord is een goede basis voor verdere uitwerking.

Bekijk alle berichten