Immuuntherapie vergoed voor kankerpatiënten zonder andere behandelopties
Het kankermedicijn nivolumab wordt voortaan uit het basispakket vergoed voor volwassen patiënten die een tumor met een zeldzame afwijking (dMMR of MSI) hebben en voor wie geen andere behandeling meer beschikbaar is.
Het Zorginstituut heeft daarover een positief standpunt uitgebracht. Dat is het resultaat van een bijzondere samenwerking van oncologen, zorgverzekeraars, een geneesmiddelenproducent en het Zorginstituut.
Lees verder op de website van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis
Uitgelichte artikelen

Reactie ZN n.a.v. Kassa-uitzending zaterdag 15 maart 2025
Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen succesvol met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten.

Snelle toegang tot veelbelovende geneesmiddelen voor zeldzame ziekten
Dankzij een nieuwe methode, het Orphan Drug Access Protocol (ODAP), is het gelukt om in korte tijd prijsafspraken te maken voor een medicijn tegen een zeldzame ziekte, in dit geval een zeldzame vorm van ALS. Overeenstemming krijgen over de vergoeding van dergelijke (dure) medicatie is vaak lastig, waardoor het lang duurt voordat patiënten toegang krijgen tot een mogelijk effectieve behandeling. Met ODAP kan dit proces veel sneller verlopen.

Zorgverzekeraars zeer bezorgd na uitspraak inkoopprocedure CDK 4/6 remmers
Zorgverzekeraars zijn zeer bezorgd over het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg na de uitspraak in het kort geding over de gevolgde inkoopprocedure bij zogeheten CDK 4/6 remmers, zeer dure medicijnen tegen uitgezaaide borstkanker. De rechtbank in Arnhem stelde vandaag farmaceutisch bedrijf Novartis grotendeels in het gelijk. De zorgverzekeraars overwegen een hoger beroep.