Verminderen van ongewenste mijding van mondzorg vanwege financiële redenen
Eindverslag en aanvullende analyse over mijding van mondzorg om financiële redenen zijn beschikbaar.
Vanuit ZN, VWS, SZW, VNG, Divosa, Patiëntenfederatie Nederland en de Mondzorgalliantie (samenwerkingsverband van KNMT, NVM-mondhygiënisten en ONT) is begin 2023 in projectvorm gestart met een verkenning van de problematiek ‘mijding van mondzorg om financiële redenen’ en de oplossingsrichtingen. De partijen hebben hierover reeds twee voortgangsrapportages uitgebracht en brengen nu hun eindverslag uit, dat inmiddels aan de Kamer is aangeboden via deze Kamerbrief.
Ter ondersteuning van deze verkenning voerde onderzoeksbureau Gupta in opdracht van ZN een aanvullende analyse uit; de resultaten daarvan zijn meegenomen in het eindverslag dat nu is opgeleverd.
Uitgelichte artikelen
Convenant: betere toegang Medisch Generalistische Zorg
Op 2 september 2024 is het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) ondertekend op het ministerie van VWS. Met dit Convenant borgen ActiZ, InEen, LHV, NVAVG, Verenso, VGN en Zorgverzekeraars Nederland de beschikbaarheid en toegankelijkheid van MGZ voor mensen met een indicatie voor langdurige zorg (Wlz). Het initiatief voor dit convenant is genomen tegen de achtergrond van ontwikkelingen als toenemende vergrijzing, groeiende zorgvraag, tekorten aan artsen en andere professionals in de zorg- en welzijnssector.
Zorgverzekeraars verlagen de administratieve lasten voor bijlage 2-middelen.
Zorgverzekeraars hebben besloten om per 1 september 2024 de ZN-formulieren te laten vervallen voor de SGLT2-remmers canagliflozine, dapagliflozine, empagliflozine en ertugliflozine én voor de DPP4-remmers linagliptine, saxagliptine, sitagliptine, vildagliptine. De afschaffing geldt voor alle patiënten die deze geneesmiddelen op of na 1 september 2024 met een recept komen afhalen in de apotheek.
Zorgverzekeraars: samen zoeken naar oplossingen seh’s en ziekenhuiszorg
Door het tekort aan arbeidskrachten, de toenemende zorgvraag door vergrijzing en de hoge(re) kwaliteitseisen komen in diverse regio’s de medisch specialistische zorg en spoedeisende hulp (seh’s) van ziekenhuizen in de regio onder ernstige druk te staan. In sommige regio’s, zoals Limburg en Friesland, zijn deze ontwikkelingen actueel. In alle regio’s zijn ziekenhuizen, zorgverleners, gemeenten en zorgverzekeraars in gesprek om de zorg anders te organiseren.