Dure geneesmiddelen

Europese ziektekosten­verzekeraars steunen onderzoek naar ‘fair pricing’ dure geneesmiddelen

De Europese koepel van ziektekostenverzekeraars (AIM) doet mee met een belangrijk onderzoeksproject naar ‘fair pricing’ van dure geneesmiddelen.

Het Europese onderzoekstraject dat onder leiding staat van de Erasmus Universiteit Rotterdam, richt zich op het verbeteren van methoden om eerlijke prijzen van (dure) geneesmiddelen vast te stellen. Het project moet een flinke bijdrage leveren aan het verbeteren van de toegankelijkheid van nieuwe, dure middelen voor patiënten.

Het zogenoemde ASCERTAIN-project richt zich met name op nieuwe, dure geneesmiddelen en behandeltherapieën, bijvoorbeeld gen- en celtherapie en precisiegeneesmiddelen tegen kanker. Onderzoeks- en ontwikkelingskosten zijn elementen die onder meer worden meegenomen in het project. ASCERTAIN is een samenwerkingsverband van negen Europese partners, waaronder AIM. Het project gaat in december 2022 van start.

AIM is de Europese koepel van ziektekostenverzekeraars, waarvan ook Zorgverzekeraars Nederland lid is. Deze organisatie is sinds 2019 actief op het gebied van transparantie van geneesmiddelenprijzen. De organisatie lanceerde toen een rekenwijze voor eerlijke prijzen van geneesmiddelen in Europa. AIM is een van de initiatiefnemers van het ASCERTAIN-project. Voorzitter AIM Loek Caubo: “De lancering van ASCERTAIN is een zeer belangrijke stap. Wij doen graag mee met dit project waar we ons werk rond het onderwerp betaalbaarheid van geneesmiddelen kunnen voortzetten.”

Kijk voor meer informatie op de site van de AIM of bij de Erasmus Universiteit.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Hulp bij steunkousen aantrekken

Toegang van zorg hangt af van duidelijke keuzes en stabiele begroting nieuw kabinet

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor duidelijke keuzes van het nieuwe kabinet. Er moet geïnvesteerd worden in een gezonde samenleving zodat de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft. Zorgverzekeraars benadrukken dat hun zorgplicht niet ‘stand-alone’ staat; de zorgplicht is steeds meer afhankelijk van de keuzes, informatie-uitwisseling en medewerking van de overheid en de zorgsector; of het gebrek hieraan. Zorgverzekeraars vragen al geruime tijd om actuele informatie over hun verzekerden op wachtlijsten van zorgaanbieders. Deze informatie is belangrijk voor de zorginkoop en zorgbemiddeling.

Oudere krijgt hulp van wijkverpleegkundige
Langdurige zorg

Nieuwe fase KIK-V: zorgaanbieders verpleeghuiszorg gezocht die ervaring willen opdoen met gegevensuitwisseling

Zorgkantoren zetten zich in om met het programma KIK-V automatische uitwisseling van kerngegevens over kwaliteit en bedrijfsvoering van zorgaanbieders te realiseren. Technisch zijn de zorgkantoren er klaar voor. Zij zoeken nu zorgaanbieders die samen met hun zorgkantoor ervaring willen opdoen met gegevensuitwisseling. Geïnteresseerde zorgaanbieders kunnen zich melden bij hun zorgkantoor.

Werkbezoek aan Archipel: Innovatie en digitalisering in Ouderenzorg

Op donderdag 30 mei brachten wij een werkbezoek aan zorggroep Archipel in Eindhoven. Gelegen in het hart van de stad, biedt Archipel haar bewoners een waardevol en comfortabel leven, waarbij zij streven naar zoveel mogelijk eigen regie voor de bewoners. Dit wordt gerealiseerd door gepassioneerde medewerkers en de inzet van verschillende technologische innovaties.

Bekijk alle berichten