Europese ziektekostenverzekeraars steunen onderzoek naar ‘fair pricing’ dure geneesmiddelen
De Europese koepel van ziektekostenverzekeraars (AIM) doet mee met een belangrijk onderzoeksproject naar ‘fair pricing’ van dure geneesmiddelen.
Het Europese onderzoekstraject dat onder leiding staat van de Erasmus Universiteit Rotterdam, richt zich op het verbeteren van methoden om eerlijke prijzen van (dure) geneesmiddelen vast te stellen. Het project moet een flinke bijdrage leveren aan het verbeteren van de toegankelijkheid van nieuwe, dure middelen voor patiënten.
Het zogenoemde ASCERTAIN-project richt zich met name op nieuwe, dure geneesmiddelen en behandeltherapieën, bijvoorbeeld gen- en celtherapie en precisiegeneesmiddelen tegen kanker. Onderzoeks- en ontwikkelingskosten zijn elementen die onder meer worden meegenomen in het project. ASCERTAIN is een samenwerkingsverband van negen Europese partners, waaronder AIM. Het project gaat in december 2022 van start.
AIM is de Europese koepel van ziektekostenverzekeraars, waarvan ook Zorgverzekeraars Nederland lid is. Deze organisatie is sinds 2019 actief op het gebied van transparantie van geneesmiddelenprijzen. De organisatie lanceerde toen een rekenwijze voor eerlijke prijzen van geneesmiddelen in Europa. AIM is een van de initiatiefnemers van het ASCERTAIN-project. Voorzitter AIM Loek Caubo: “De lancering van ASCERTAIN is een zeer belangrijke stap. Wij doen graag mee met dit project waar we ons werk rond het onderwerp betaalbaarheid van geneesmiddelen kunnen voortzetten.”
Kijk voor meer informatie op de site van de AIM of bij de Erasmus Universiteit.
Uitgelichte artikelen
Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd
Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.
De fax is eindelijk uit de zorg verdwenen
Het faxgebruik in de zorg behoort tot het verleden. Dat is goed nieuws, want naast ouderwets is het gebruik van een fax in de zorg onveilig en kostbaar. De missie van het programma Faexit: een Nederlandse gezondheidszorg zonder fax, is eind 2024 gerealiseerd. Met het verdwijnen van de fax uit de zorg is een belangrijk en concreet IZA-resultaat behaald in het onderdeel digitalisering en gegevensuitwisseling.
Zorgverzekeraars blijven noodzakelijke medicatie uit buitenland vergoeden
Zorgverzekeraars blijven de medicijnen vergoeden die vanwege een tijdelijk tekort uit het buitenland worden gehaald. Dit maken de zorgverzekeraars bekend nadat de minister van volksgezondheid een aanwijzing heeft gegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze aanwijzing voorkomt dat de IGJ handhavend optreedt tegen handelingen die nodig zijn om het in het buitenland geregistreerde vergelijkbare alternatieve geneesmiddelen naar Nederland te halen omdat hier een tekort is.