Dure geneesmiddelen

Europese ziektekosten­verzekeraars steunen onderzoek naar ‘fair pricing’ dure geneesmiddelen

De Europese koepel van ziektekostenverzekeraars (AIM) doet mee met een belangrijk onderzoeksproject naar ‘fair pricing’ van dure geneesmiddelen.

Verpleegkundige werkt op een tablet. Op de achtergrond een patient aan het infuus.

Het Europese onderzoekstraject dat onder leiding staat van de Erasmus Universiteit Rotterdam, richt zich op het verbeteren van methoden om eerlijke prijzen van (dure) geneesmiddelen vast te stellen. Het project moet een flinke bijdrage leveren aan het verbeteren van de toegankelijkheid van nieuwe, dure middelen voor patiënten.

Het zogenoemde ASCERTAIN-project richt zich met name op nieuwe, dure geneesmiddelen en behandeltherapieën, bijvoorbeeld gen- en celtherapie en precisiegeneesmiddelen tegen kanker. Onderzoeks- en ontwikkelingskosten zijn elementen die onder meer worden meegenomen in het project. ASCERTAIN is een samenwerkingsverband van negen Europese partners, waaronder AIM. Het project gaat in december 2022 van start.

AIM is de Europese koepel van ziektekostenverzekeraars, waarvan ook Zorgverzekeraars Nederland lid is. Deze organisatie is sinds 2019 actief op het gebied van transparantie van geneesmiddelenprijzen. De organisatie lanceerde toen een rekenwijze voor eerlijke prijzen van geneesmiddelen in Europa. AIM is een van de initiatiefnemers van het ASCERTAIN-project. Voorzitter AIM Loek Caubo: “De lancering van ASCERTAIN is een zeer belangrijke stap. Wij doen graag mee met dit project waar we ons werk rond het onderwerp betaalbaarheid van geneesmiddelen kunnen voortzetten.”

Kijk voor meer informatie op de site van de AIM of bij de Erasmus Universiteit.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Aan het werk op de laptop

Vacature adviseur business control kwaliteitsregistraties

Zorgverzekeraars Nederland zoekt een ervaren adviseur business control die samen met een ervaren collega verantwoordelijk wordt voor het ontwikkelen van beleid, het adviseren van diverse stakeholders en het uitvoering geven aan de financiering van kwaliteitsregistraties.

Man duwt rolstoel

Toekenning PGB’s voor deel budgethouders met chronische zorg naar maximaal 5 jaar

Voor een deel van de chronische patiënten die hun zorg betalen met een persoonsgebonden budget (PGB) uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) is het vanaf half mei niet meer nodig om elke twee jaar opnieuw een indicatie te krijgen voor een nieuwe toekenning van het zorgbudget.

Duurzame toegang tot zorg voor iedereen

Zorgverzekeraars zetten zich in voor duurzame toegang tot zorg voor alle Nederlanders. Samen met alle zorgverleners, verzekerden én de politiek willen we nu de keuzes maken die noodzakelijk zijn voor goede en solidaire zorg morgen. Bekijk in deze animatie waarom duurzame toegang ons speerpunt is.

Bekijk alle berichten