Zorgverzekeraars zijn verheugd met handtekening huisartsen voor Integraal Zorgakkoord
Zorgverzekeraars zijn verheugd dat de huisartsen het Integraal Zorgakkoord ondertekenen. Samen met hen en met de andere partijen in de zorg willen zorgverzekeraars werken aan toekomstbestendige zorg. Meer tijd voor de Patiënt is daarbij een belangrijk onderdeel, waarmee een belangrijke stap richting de toekomst wordt gezet. Samen met de huisartsen- en regio-organisaties gaan zorgverzekeraars verder uitvoering geven aan de gemaakte afspraken.
Huisartsen hebben een belangrijke rol in de zorg. Ze hebben een hoge werkdruk, waardoor ook elders de zorg kan vastlopen, bijvoorbeeld in de ggz en het sociaal domein. Het is in het belang van alle verzekerden dat de huisartsenzorg structureel verbetert. En het is ook in het belang van de huisarts en zijn of haar medewerkers.
Structurele verbetering huisartsenzorg
De afgelopen maanden zijn de zorgverzekeraars daarom constructief in overleg met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen geweest om de afspraken uit het IZA ook daadwerkelijk concreet te maken. Zorgverzekeraars willen dit zorgvuldig doen om de zorg ook structureel te verbeteren. Dit betekent dat er ook in de organisatie van de huisartsenzorg het nodige moet gebeuren.
Afgesproken is dat huisartsen meer tijd krijgen voor de patiënten die dat nodig hebben. En de huisartsenzorg in de avond-, nacht- en weekeinde-uren verbetert. Huisartsen krijgen meer regie op de wijze van het draaien van diensten en een betere verdeling van diensten. Daarbij houden zorgverzekeraars oog voor het op peil houden van de huisartsenzorg overdag.
Belangrijke randvoorwaarden
Zorgverzekeraars zijn verheugd dat het met deze gezamenlijke afspraken is gelukt om belangrijke randvoorwaarden overeen te komen over de tarieven, een goede dekking en een gezamenlijk tijdpad. Zorgverzekeraars zullen zich vol blijven inzetten om samen met alle bij het IZA betrokken partijen de zorg in Nederland, inclusief de eerste lijn, te verbeteren en klaar te maken voor de toekomst.
Uitgelichte artikelen
Oproep ZN aan Tweede Kamer ouderenzorg debat
Op woensdag 16 oktober debatteert de Tweede Kamer over de ouderenzorg en -huisvesting in ons land. Het aantal ouderen dat afhankelijk is van zorg neemt snel toe, terwijl het aantal zorgprofessionals simpelweg niet kan toenemen.
Zorgverzekeraars nemen aanvullende maatregelen in de strijd tegen medicijntekorten
Zorgverzekeraars maken zich zorgen over medicijntekorten. Om beter inzicht te krijgen in de aard en omvang ervan heeft Zorgverzekeraars Nederland onderzoek laten doen door onderzoeksbureau Gupta Strategists (oktober 2024) over de data van 2022 en 2023. Dit onderzoek laat onder andere zien dat de medicijntekorten groter worden. Ook de door zorgverzekeraars ingekochte, preferente middelen laten tekorten zien. Elk tekort is er een te veel en daarom nemen zorgverzekeraars per direct een aantal maatregelen in het preferentiebeleid. Daarnaast wordt een beroep gedaan op anderen zoals het ministerie en de apothekers om dit probleem gezamenlijk aan te pakken. Daarbij is het zo snel mogelijk creëren en uitwisselen van transparante data over tekorten, bijvoorbeeld bij een onafhankelijke derde partij, essentieel. Alleen zo krijgen we een compleet beeld van de tekorten en kunnen we samenwerken aan structurele oplossingen in het belang van de patiënten.
Visie op een toekomstbestendig woon(zorg)landschap voor ouderen
Zorgkantoren en zorgverzekeraars hebben samen hun visie op een toekomstbestendig woon(zorg)landschap voor ouderen opgesteld, als uitwerking van het thema wonen in de visie 'Ouderenzorg van de toekomst'.