Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars zijn verheugd met handtekening huisartsen voor Integraal Zorgakkoord

Zorgverzekeraars zijn verheugd dat de huisartsen het Integraal Zorgakkoord ondertekenen. Samen met hen en met de andere partijen in de zorg willen zorgverzekeraars werken aan toekomstbestendige zorg. Meer tijd voor de Patiënt is daarbij een belangrijk onderdeel, waarmee een belangrijke stap richting de toekomst wordt gezet. Samen met de huisartsen- en regio-organisaties gaan zorgverzekeraars verder uitvoering geven aan de gemaakte afspraken.

Huisartsen hebben een belangrijke rol in de zorg. Ze hebben een hoge werkdruk, waardoor ook elders de zorg kan vastlopen, bijvoorbeeld in de ggz en het sociaal domein. Het is in het belang van alle verzekerden dat de huisartsenzorg structureel verbetert. En het is ook in het belang van de huisarts en zijn of haar medewerkers.

Structurele verbetering huisartsenzorg

De afgelopen maanden zijn de zorgverzekeraars daarom constructief in overleg met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen geweest om de afspraken uit het IZA ook daadwerkelijk concreet te maken. Zorgverzekeraars willen dit zorgvuldig doen om de zorg ook structureel te verbeteren. Dit betekent dat er ook in de organisatie van de huisartsenzorg het nodige moet gebeuren.

Afgesproken is dat huisartsen meer tijd krijgen voor de patiënten die dat nodig hebben. En de huisartsenzorg in de avond-, nacht- en weekeinde-uren verbetert. Huisartsen krijgen meer regie op de wijze van het draaien van diensten en een betere verdeling van diensten. Daarbij houden zorgverzekeraars oog voor het op peil houden van de huisartsenzorg overdag.

Belangrijke randvoorwaarden

Zorgverzekeraars zijn verheugd dat het met deze gezamenlijke afspraken is gelukt om belangrijke randvoorwaarden overeen te komen over de tarieven, een goede dekking en een gezamenlijk tijdpad. Zorgverzekeraars zullen zich vol blijven inzetten om samen met alle bij het IZA betrokken partijen de zorg in Nederland, inclusief de eerste lijn, te verbeteren en klaar te maken voor de toekomst.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
De Glazen Koets tijdens Prinsjesdag

ZN: gebrek aan bestaanszekerheid grote bedreiging gezondheid Nederlanders

Zorgverzekeraars maken zich zorgen over de groeiende groep Nederlanders die onvoldoende bestaanszekerheid hebben. Steeds meer volwassenen en kinderen lopen gezondheidsschade op omdat ze door geldgebrek geen toegang hebben tot bijvoorbeeld goede voeding, een geschikte woning, sport en lichamelijke verzorging. Door onvoldoende hulp bij maatschappelijke problemen is de gezondheidszorg het vangnet voor veel mensen. De zorg raakt hierdoor overbelast en door de toegenomen vergrijzing dreigt de toegang tot zorg in gevaar te komen.

Oudere krijgt hulp van wijkverpleegkundige
Eerstelijns­zorg

Nieuwe aanvragen IZA-fonds Wijkverpleging weer mogelijk

Van 4 oktober tot en met 8 november 2023 kunnen zorgaanbieders in de wijkverpleging opnieuw aanvragen bij het IZA-fonds Wijkverpleging indienen voor financiering van projecten die passende zorg in de wijkverpleging versterken. Na een succesvolle eerste ronde in het voorjaar is er nog ruim voldoende budget beschikbaar voor een tweede aanvraagronde in het najaar. Het streven is nog voor het nieuwe jaar aanvragers te berichten of hun project wordt gefinancierd vanuit het fonds.

Gehandicapte man krijgt hulp bij het eten
Langdurige zorg

Zorgkantoren passen richttariefpercentages voor 2024 aan

Zorgkantoren hebben besloten om de zogeheten richttariefpercentages voor 2024 te verhogen. Deze richttariefpercentages zijn het vertrekpunt voor de inkoopafspraken die zorgkantoren en zorgaanbieders regionaal met elkaar maken. Aanleiding voor de verhoging van de percentages is een analyse van de beschikbare jaarrekeningen van zorgaanbieders over 2022. Hieruit komt naar voren dat de vastgestelde richttariefpercentages voor 2024 niet voldoen aan de uitgangspunten van de tariefsystematiek die de zorgkantoren gebruiken. Zorgkantoren beoordelen de wijziging als substantieel en hebben besloten de wijziging niet pas in 2025, maar al in 2024 te laten ingaan.

Bekijk alle berichten