ZN: gebrek aan bestaanszekerheid grote bedreiging gezondheid Nederlanders
Zorgverzekeraars maken zich zorgen over de groeiende groep Nederlanders die onvoldoende bestaanszekerheid hebben. Steeds meer volwassenen en kinderen lopen gezondheidsschade op omdat ze door geldgebrek geen toegang hebben tot bijvoorbeeld goede voeding, een geschikte woning, sport en lichamelijke verzorging. Door onvoldoende hulp bij maatschappelijke problemen is de gezondheidszorg het vangnet voor veel mensen. De zorg raakt hierdoor overbelast en door de toegenomen vergrijzing dreigt de toegang tot zorg in gevaar te komen.
Het is goed dat het demissionaire kabinet de bestaanszekerheid repareert. Een nieuw kabinet zal moeten investeren in een gezonde samenleving. Het is essentieel om de gezondheidszorg toegankelijk te houden. Zorgverzekeraars wijzen de politieke partijen op het versterken van de maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg, en het voorbereiden van de samenleving op het met elkaar zorgen voor de groeiende groep ouderen. Zorgverzekeraars werken op dit moment hard samen met zorgaanbieders om voor inwoners de zorg beter te organiseren in hun wijk, stad en regio. De zorgsector staat voor de grote opgave om met elkaar overal in Nederland een goede balans te vinden in het toegankelijk houden van de zorg, wachtlijsten te voorkomen, de kwaliteit van zorg te behouden, de werkdruk van zorgverleners te verminderen én te zorgen dat het ook betaalbaar blijft voor de premiebetaler.
Uitgelichte artikelen
Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd
Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.
De fax is eindelijk uit de zorg verdwenen
Het faxgebruik in de zorg behoort tot het verleden. Dat is goed nieuws, want naast ouderwets is het gebruik van een fax in de zorg onveilig en kostbaar. De missie van het programma Faexit: een Nederlandse gezondheidszorg zonder fax, is eind 2024 gerealiseerd. Met het verdwijnen van de fax uit de zorg is een belangrijk en concreet IZA-resultaat behaald in het onderdeel digitalisering en gegevensuitwisseling.
Zorgverzekeraars blijven noodzakelijke medicatie uit buitenland vergoeden
Zorgverzekeraars blijven de medicijnen vergoeden die vanwege een tijdelijk tekort uit het buitenland worden gehaald. Dit maken de zorgverzekeraars bekend nadat de minister van volksgezondheid een aanwijzing heeft gegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze aanwijzing voorkomt dat de IGJ handhavend optreedt tegen handelingen die nodig zijn om het in het buitenland geregistreerde vergelijkbare alternatieve geneesmiddelen naar Nederland te halen omdat hier een tekort is.