8 op de 10 mensen in 2023 succesvol geholpen met wachttijdbemiddeling

Steeds meer mensen maken gebruik van zorgbemiddeling door hun zorgverzekeraar. Dat blijkt uit een rondvraag bij de grootste zorgverzekeraars. Zorgbemiddeling helpt mensen bijvoorbeeld om een geschikte zorgaanbieder te vinden, ook als die zorgaanbieder niet in de buurt is. Daar kunnen ze dan wel eerder terecht voor de juiste zorg.

“De medewerkster heeft haar uiterste best voor mij gedaan, met als gevolg dat ik zorg krijg. Geweldig!” – mevrouw C. Scherpenzeel.

“Mijn probleem werd onmiddellijk serieus genomen en er is snel een oplossing gevonden.” – meneer J. vd Heuvel. 

Zorgbemiddelaars weten welke zorg – waar – beschikbaar is en kunnen verzekerden daardoor goed van informatie voorzien. Een beller naar de afdeling zorgbemiddeling kan gemiddeld zes weken eerder terecht voor (planbare) ziekenhuiszorg. Zorgbemiddeling is gratis voor de verzekerden van de zorgverzekeraar. 

Zorgverzekeraars zijn blij dat ze steeds meer patiënten kunnen helpen via zorgbemiddeling. Niemand vindt het leuk om ziek te zijn, en als je dan ook nog eens lang moet wachten op je behandeling kan dat extra vervelend zijn. Tegelijkertijd geven ze ook aan dat vanwege de stijgende zorgvraag het niet altijd lukt om de patiënt te helpen. Maar een luisterend oor, dat bieden ze altijd. Patiënten kunnen op www.mijnzorgverzekeraar.nl meer informatie vinden over zorgbemiddeling en hun eigen zorgverzekeraar. Daarnaast zijn ook alle wachttijden per regio, per zorginstelling en per specifieke behandeling beschikbaar op www.zorgkaartnederland.nl. Deze website is openbaar en dus voor iedereen vrij toegankelijk.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Man en vrouw fietsen in het bos
Eerstelijns­zorg

Oproep ZN aan Tweede Kamer GALA debat

Op 29 februari debatteert de Tweede Kamer over het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Het GALA, waarbij zorgverzekeraars samenwerken met het ministerie van VWS en gemeenten, bestrijdt gezondheidsproblemen en bevordert een gezonde levensstijl door het versterken van domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden.

Verpleegkundige en oudere wandelen buiten
Langdurige zorg

Regiomonitor capaciteitsplannen verpleegzorg 2023 gepubliceerd

Welke capaciteitsplannen er voor alle zorgkantoorregio’s voor de komende jaren liggen, is in beeld gebracht in de Regiomonitor Verpleegzorg 2023. Zorgkantoren hebben in oktober 2023 bij zorgaanbieders opgevraagd wat (vooralsnog) de capaciteitsplannen zijn voor de komende jaren. De input van de zorgaanbieders is verwerkt in de Regiomonitor 2023. Hierin staan de capaciteitsplannen tot en met 2027. De monitor vormt het uitgangspunt voor regionale en individuele gesprekken die zorgaanbieders en zorgkantoren met elkaar voeren over passende zorg voor ouderen.

Gehandicapte man krijgt hulp bij het eten
Langdurige zorg

Reactie zorgkantoren op uitspraak hoger beroep inkoop gehandicaptenzorg

De rechter heeft vandaag uitspraak gedaan in het hoger beroep dat de VGN en aanbieders van gehandicaptenzorg aanspanden tegen zorgkantoren*. Dit hoger beroep ging over elementen uit het inkoopbeleid voor langdurige zorg. De rechter geeft aan dat (een aantal onderdelen uit) dit inkoopbeleid van de zorgkantoren moet worden aangepast. Zorgkantoren gaan de komende dagen met de uitspraak en de toelichting aan de slag.

Bekijk alle berichten