Eerstelijns­zorg

Handreiking voor zoektocht naar geschikte huisvesting huisartsen

Ongeveer drie op de vier huisartsen ervaren problemen met huisvesting. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig om nieuwe praktijkruimte te vinden of groeien uit hun jasje bij de bestaande huisartsenpraktijk. Om huisartsen én gezondheidscentra te ondersteunen bij hun huisvestingsproblemen is de ‘handreiking huisvesting huisartsen en gezondheidscentra’ gemaakt.

Huisarts en patient bespreken iets samen

Deze handreiking is niet alleen bedoeld voor huisartsen, maar ook voor andere organisaties die ervoor moeten zorgen dat alle Nederlanders een huisartsenpraktijk dicht bij huis hebben, zoals bijvoorbeeld regionale huisartsenorganisaties, gemeenten en zorgverzekeraars.

Handreiking biedt instrumenten

De handreiking vloeit voort uit een afspraak uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) over de huisvestingsproblematiek van huisartsen en gezondheidscentra. De handreiking geeft inzicht in de instrumenten die kunnen bijdragen aan een oplossing voor de huisvestingsproblemen. In de handreiking staat hoe men op lokaal en regionaal niveau kan samenwerken om knelpunten op te lossen.

Zo kan een regionale huisartsenorganisatie in kaart brengen wat in de regio de huisvestingsbehoefte is van huisartsen en gezondheidscentra. Hierna kan zij deze kennis delen met de gemeente en de zorgverzekeraar. Een gemeente kan op haar beurt bij nieuwbouwprojecten bijvoorbeeld rekening houden dat een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum een plek in de wijk moet krijgen. Ook kan zij het bevorderen van voldoende ruimte voor eerstelijnszorg een prominente plek geven in haar beleid.

Zorgbehoefte van de toekomst in beeld

De zorgverzekeraar kan in beeld brengen hoe de zorgbehoefte zich in de toekomst ontwikkelt. Zo wordt tijdig geanticipeerd op veranderende behoeften. Ook kan een zorgverzekeraar afspraken maken met een regionale huisartsenorganisatie om de toegankelijkheid van de huisartsenzorg in de regio te ondersteunen.

De eindverantwoordelijkheid voor het vinden van geschikte huisvesting ligt uiteindelijk bij de huisartsen zelf. Zij moeten bijvoorbeeld tijdig bij de regionale huisartsenorganisatie aangeven of ze een nieuwe praktijkruimte zoeken, een wachtlijst hebben of hun huidige praktijk ontgroeien.

De handreiking Huisvesting huisartsen en gezondheidscentra is een initiatief van InEen, de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Zorgautoriteit, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Zorgverzekeraars Nederland en de ministeries van VWS en BZK.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Molen met medicijnen in de apotheek

Medicijntekorten hebben mondiale oorzaken; ZN roept op tot gezamenlijke aanpak

Het geneesmiddelentekort is een wereldwijd probleem, dat volgens cijfers van het CBG uit maart 2024 voor 96 procent als belangrijkste oorzaken heeft: problemen met de productie, de wereldwijde stijgende vraag naar medicijnen en problemen met de planning en distributie. Oplossing van dit probleem is een 'veelkoppig monster’, waaraan alle betrokken partijen hun steentje bij moeten dragen. Recentelijk wijzen partijen in de media met enige regelmatig naar zorgverzekeraars als hoofdschuldige aan de medicijntekorten. Dat is onterecht en daarom willen we graag tekst en uitleg geven.

Medisch specialistische zorg

Zorgverzekeraars en kraamzorgorganisaties bundelen krachten in convenant voor kraamzorg in Nederland

Iedere kraamvrouw moet kunnen rekenen op minimaal 24 uur kraamzorg; zo luidt het doel van het nieuwe convenant voor 2024-2025 dat 25 april is gesloten. Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland hebben afspraken gemaakt om te zorgen dat zelfs in tijden van krapte, iedereen die dat nodig heeft kraamzorg kan krijgen.

Mensen houden elkaars handen vast
Langdurige zorg

Kwaliteitskader woonzorg in de langdurige GGZ deze maand ingediend bij Zorginstituut Nederland

Het kwaliteitskader woonzorg in de langdurige GGZ is af. Na goedkeuring door Zorginstituut Nederland wordt het kwaliteitskader naar verwachting per 1 juli 2024 van kracht.

Bekijk alle berichten