ZN-beleidsadviseur John Rijsdijk wint zorginnovatieprijs
John Rijsdijk, beleidsadviseur bij Zorgverzekeraars Nederland, heeft de Jan Taco te Gussinklo Prijs gewonnen als baanbrekende persoon in de zorg. De prijs werd aan hem toegekend voor zijn initiatiefrijke karakter en voor het vele grondwerk in zijn rol als kwartiermaker van het Kenniscentrum Digitale Zorg. De Jan Taco te Gussinklo prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt ter nagedachtenis aan deze in 2021 overleden internist, innovator, schrijver en onderzoeksjournalist.

John is een echte pionier en verbinder met een menselijke benadering wat betreft bepalen en implementeren van beleid inzake het IZA zorgakkoord en de strategie van de ‘Hybride Zorg’, aldus de jury. Ook doorgewinterde zorgprofessional John was geraakt: “Ik ben blij verrast met deze blijk van herkenning uit het werkveld voor het belang van goed beleid. Zeker omdat dit niet altijd als de meest ‘sexy’ kant van zorginnovatie wordt gezien. Deze prijs zie ik vooral als een blijk van waardering voor het Kenniscentrum Digitale Zorg en als een aanmoediging om in de komende periode het centrum met de veldpartijen door te ontwikkelen naar een nationaal platform dat de transformatie naar hybride zorg gaat faciliteren, versnellen en opschalen.”
In de categorie personen waren, naast Rijsdijk, ondernemer-wetenschapper Madelon Bracke en immunoloog Dimitri Diavatopoulos genomineerd. Daarnaast was er ook een categorie organisaties. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ging daar met de prijs naar huis. Namens het ziekenhuis nam cardioloog-anesthesioloog Rosita Bihariesingh (links op de foto) de prijs in ontvangst. De andere twee genomineerde organisaties die in deze categorie tot de finale doorgedrongen: zorgaanbieder Clear.bio en psychische zorgverlener Stapp@work/GGZ centraal.
Uitgelichte artikelen

Reactie ZN n.a.v. Kassa-uitzending zaterdag 15 maart 2025
Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen succesvol met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten.

Snelle toegang tot veelbelovende geneesmiddelen voor zeldzame ziekten
Dankzij een nieuwe methode, het Orphan Drug Access Protocol (ODAP), is het gelukt om in korte tijd prijsafspraken te maken voor een medicijn tegen een zeldzame ziekte, in dit geval een zeldzame vorm van ALS. Overeenstemming krijgen over de vergoeding van dergelijke (dure) medicatie is vaak lastig, waardoor het lang duurt voordat patiënten toegang krijgen tot een mogelijk effectieve behandeling. Met ODAP kan dit proces veel sneller verlopen.

Zorgverzekeraars zeer bezorgd na uitspraak inkoopprocedure CDK 4/6 remmers
Zorgverzekeraars zijn zeer bezorgd over het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg na de uitspraak in het kort geding over de gevolgde inkoopprocedure bij zogeheten CDK 4/6 remmers, zeer dure medicijnen tegen uitgezaaide borstkanker. De rechtbank in Arnhem stelde vandaag farmaceutisch bedrijf Novartis grotendeels in het gelijk. De zorgverzekeraars overwegen een hoger beroep.