Digitalisering

Belangrijke rol voor ZN bij einde faxgebruik in de zorg

In 2025 moet het definitief afgelopen zijn met het faxgebruik in de zorg.

Om dat voor elkaar te krijgen, loopt het programma Faexit. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) speelt hierbij als financier een belangrijke rol. Eerder was er het project dvd-exit, waarbij aan het versturen van dvd’s met patiëntgegevens een einde kwam. Bij het einde van dat project, dat tot stand kwam met onder meer de ziekenhuizen, bleek dat die ook nu willen meewerken aan het afschaffen van het faxverkeer.

“Het past in onze doelstelling om de digitalisering van de zorg te verbeteren, met als hoger doel betere zorg voor patiënten en aantrekkelijker werk voor zorgverleners”, zegt Peter Jansen informatiemanager bij ZN. Zo kwam ZN aan de wieg te staan van Faexit, het programma dat het faxgebruik in de zorg definitief ten einde moet brengen. ZN werkt hier samen met VZVZ en RSO Nederland aan. Gezamenlijk trekken deze partijen ten strijde om een einde aan te maken aan het privacy-technisch onveilige faxen.

De bijdrage van ZN bestaat niet alleen uit agenderen en aanzwengelen, maar is ook financieel. Zo’n 6 miljoen euro steekt ZN in totaal in het programma. “We willen dan wel concrete resultaten zien”, benadrukt Jansen. Voordeel van de actieve rol die ZN speelt, is dat de organisatie zelf de aanpak mede kan bepalen. Faexit kiest voor een regionaal model, waarbij stapsgewijs steeds meer regio’s kunnen aanhaken. Jansen: “We gaan niet van bovenaf zeggen: wij hebben het uitgevonden, deze stappen moet je zetten. In plaats daarvan vragen we de regio wat er nodig is en stellen we tools en best practices beschikbaar.”

Bronnen: Zorgvisie

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Den Haag, 02-09-2024, Ondertekening van het convenant Medisch Generalistiche Zorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en langer thuiswonen.
Langdurige zorg

Convenant: betere toegang Medisch Generalistische Zorg

Op 2 september 2024 is het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) ondertekend op het ministerie van VWS. Met dit Convenant borgen ActiZ, InEen, LHV, NVAVG, Verenso, VGN en Zorgverzekeraars Nederland de beschikbaarheid en toegankelijkheid van MGZ voor mensen met een indicatie voor langdurige zorg (Wlz). Het initiatief voor dit convenant is genomen tegen de achtergrond van ontwikkelingen als toenemende vergrijzing, groeiende zorgvraag, tekorten aan artsen en andere professionals in de zorg- en welzijnssector.

Molen met medicijnen in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars verlagen de administratieve lasten voor bijlage 2-middelen.

Zorgverzekeraars hebben besloten om per 1 september 2024 de ZN-formulieren te laten vervallen voor de SGLT2-remmers canagliflozine, dapagliflozine, empagliflozine en ertugliflozine én voor de DPP4-remmers linagliptine, saxagliptine, sitagliptine, vildagliptine. De afschaffing geldt voor alle patiënten die deze geneesmiddelen op of na 1 september 2024 met een recept komen afhalen in de apotheek.

Ziekenhuisgang waarin een ziekenhuisbed wordt geduwd door een verpleegkundige.
Medisch specialistische zorg

Zorgverzekeraars: samen zoeken naar oplossingen seh’s en ziekenhuiszorg

Door het tekort aan arbeidskrachten, de toenemende zorgvraag door vergrijzing en de hoge(re) kwaliteitseisen komen in diverse regio’s de medisch specialistische zorg en spoedeisende hulp (seh’s) van ziekenhuizen in de regio onder ernstige druk te staan. In sommige regio’s, zoals Limburg en Friesland, zijn deze ontwikkelingen actueel. In alle regio’s zijn ziekenhuizen, zorgverleners, gemeenten en zorgverzekeraars in gesprek om de zorg anders te organiseren.

Bekijk alle berichten