Digitalisering

Belangrijke rol voor ZN bij einde faxgebruik in de zorg

In 2025 moet het definitief afgelopen zijn met het faxgebruik in de zorg.

Om dat voor elkaar te krijgen, loopt het programma Faexit. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) speelt hierbij als financier een belangrijke rol. Eerder was er het project dvd-exit, waarbij aan het versturen van dvd’s met patiëntgegevens een einde kwam. Bij het einde van dat project, dat tot stand kwam met onder meer de ziekenhuizen, bleek dat die ook nu willen meewerken aan het afschaffen van het faxverkeer.

“Het past in onze doelstelling om de digitalisering van de zorg te verbeteren, met als hoger doel betere zorg voor patiënten en aantrekkelijker werk voor zorgverleners”, zegt Peter Jansen informatiemanager bij ZN. Zo kwam ZN aan de wieg te staan van Faexit, het programma dat het faxgebruik in de zorg definitief ten einde moet brengen. ZN werkt hier samen met VZVZ en RSO Nederland aan. Gezamenlijk trekken deze partijen ten strijde om een einde aan te maken aan het privacy-technisch onveilige faxen.

De bijdrage van ZN bestaat niet alleen uit agenderen en aanzwengelen, maar is ook financieel. Zo’n 6 miljoen euro steekt ZN in totaal in het programma. “We willen dan wel concrete resultaten zien”, benadrukt Jansen. Voordeel van de actieve rol die ZN speelt, is dat de organisatie zelf de aanpak mede kan bepalen. Faexit kiest voor een regionaal model, waarbij stapsgewijs steeds meer regio’s kunnen aanhaken. Jansen: “We gaan niet van bovenaf zeggen: wij hebben het uitgevonden, deze stappen moet je zetten. In plaats daarvan vragen we de regio wat er nodig is en stellen we tools en best practices beschikbaar.”

Bronnen: Zorgvisie

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Langdurige zorg

Nu ook informatie over zorgaanbieders te vinden op www.zorgkantoor.nl

De juiste informatie over langdurige zorg in Nederland staat op www.zorgkantoor.nl. Op dit platform kunnen mensen die op zoek zijn naar eenduidige en begrijpelijke informatie over langdurige zorg terecht. Nieuw op www.zorgkantoor.nl is dat er nu ook gezocht kan worden naar zorgaanbieders van langdurige zorg. Deze zorgaanbieders staan in de ZorgAtlas.

Gehandicapte vrouw maakt muziek
Langdurige zorg

NZa, ZN en VGN onderzoeken differentiatie in bekostiging van VG7-prestaties

De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking die behoefte hebben aan zeer intensieve begeleiding, behandeling en verzorging vanwege ernstige psychische en/of gedragsproblemen (zorgprofiel VG7) staat al enkele jaren onder druk. De tarieven voor deze zorg sluiten niet goed aan bij de zorg die deze mensen nodig hebben. Daarom onderzoeken de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gezamenlijk twee sporen op weg naar een passende oplossing.

Mensen houden elkaars handen vast
Geestelijke gezondheids­zorg

Zorgverzekeraars vragen stevige maatregelen om wachttijden gespecialiseerde ggz te verminderen

Zorgverzekeraars Nederland vraagt in een brief aan de Tweede Kamer om stevige maatregelen die helpen om de gespecialiseerde ggz beter toegankelijk te maken. Zorgverzekeraars werken al jaren intensief samen met de ggz-sector om de wachttijden voor gespecialiseerde ggz te verkorten. De huidige maatregelen zijn niet voldoende; veel mensen met ernstige mentale klachten moeten nog steeds te lang wachten (langer dan de Treeknorm) op diagnostiek en een gespecialiseerde behandeling.

Bekijk alle berichten