Belangrijke rol voor ZN bij einde faxgebruik in de zorg
In 2025 moet het definitief afgelopen zijn met het faxgebruik in de zorg.

Om dat voor elkaar te krijgen, loopt het programma Faexit. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) speelt hierbij als financier een belangrijke rol. Eerder was er het project dvd-exit, waarbij aan het versturen van dvd’s met patiëntgegevens een einde kwam. Bij het einde van dat project, dat tot stand kwam met onder meer de ziekenhuizen, bleek dat die ook nu willen meewerken aan het afschaffen van het faxverkeer.
“Het past in onze doelstelling om de digitalisering van de zorg te verbeteren, met als hoger doel betere zorg voor patiënten en aantrekkelijker werk voor zorgverleners”, zegt Peter Jansen informatiemanager bij ZN. Zo kwam ZN aan de wieg te staan van Faexit, het programma dat het faxgebruik in de zorg definitief ten einde moet brengen. ZN werkt hier samen met VZVZ en RSO Nederland aan. Gezamenlijk trekken deze partijen ten strijde om een einde aan te maken aan het privacy-technisch onveilige faxen.
De bijdrage van ZN bestaat niet alleen uit agenderen en aanzwengelen, maar is ook financieel. Zo’n 6 miljoen euro steekt ZN in totaal in het programma. “We willen dan wel concrete resultaten zien”, benadrukt Jansen. Voordeel van de actieve rol die ZN speelt, is dat de organisatie zelf de aanpak mede kan bepalen. Faexit kiest voor een regionaal model, waarbij stapsgewijs steeds meer regio’s kunnen aanhaken. Jansen: “We gaan niet van bovenaf zeggen: wij hebben het uitgevonden, deze stappen moet je zetten. In plaats daarvan vragen we de regio wat er nodig is en stellen we tools en best practices beschikbaar.”
Bronnen: Zorgvisie
Uitgelichte artikelen

Inkoop langdurige zorg vanaf 2024: meerjarig inkoopbeleid per regio op basis van landelijke visie
Zorgkantoren publiceren op 1 juni hun meerjarig inkoopbeleid. In dit inkoopbeleid heeft elk zorgkantoor voor hun regio uitgewerkt hoe de uitdagingen waarmee de langdurige zorg te maken heeft regionaal worden aangegaan. Daarin ligt de nadruk op het toegankelijk en betaalbaar houden van langdurige zorg voor iedereen die deze zorg nodig heeft. De gezamenlijke landelijke visie op duurzame toegang tot langdurige zorg vormt het uitgangspunt voor het meerjarig inkoopbeleid per zorgkantoorregio. Het inkoopbeleid gaat in op 1 januari 2024.

Inkoopbeleid onafhankelijke cliëntondersteuning 2024 en 2025 is gereed
Steeds meer mensen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) doen een beroep op cliëntondersteuning. Voor de inkoop van onafhankelijke cliëntondersteuning (OCO) hebben de zorgkantoren een landelijke inkoopbeleid voor 2024 en 2025 opgesteld. Dit inkoopbeleid beschrijft de doelen en uitgangspunten van onafhankelijke cliëntondersteuning.

ZN-beleidsadviseur John Rijsdijk wint zorginnovatieprijs
John Rijsdijk, beleidsadviseur bij Zorgverzekeraars Nederland, heeft de Jan Taco te Gussinklo Prijs gewonnen als baanbrekende persoon in de zorg. De prijs werd aan hem toegekend voor zijn initiatiefrijke karakter en voor het vele grondwerk in zijn rol als kwartiermaker van het Kenniscentrum Digitale Zorg. De Jan Taco te Gussinklo prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt ter nagedachtenis aan deze in 2021 overleden internist, innovator, schrijver en onderzoeksjournalist.