Digitalisering

Belangrijke rol voor ZN bij einde faxgebruik in de zorg

In 2025 moet het definitief afgelopen zijn met het faxgebruik in de zorg.

Om dat voor elkaar te krijgen, loopt het programma Faexit. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) speelt hierbij als financier een belangrijke rol. Eerder was er het project dvd-exit, waarbij aan het versturen van dvd’s met patiëntgegevens een einde kwam. Bij het einde van dat project, dat tot stand kwam met onder meer de ziekenhuizen, bleek dat die ook nu willen meewerken aan het afschaffen van het faxverkeer.

“Het past in onze doelstelling om de digitalisering van de zorg te verbeteren, met als hoger doel betere zorg voor patiënten en aantrekkelijker werk voor zorgverleners”, zegt Peter Jansen informatiemanager bij ZN. Zo kwam ZN aan de wieg te staan van Faexit, het programma dat het faxgebruik in de zorg definitief ten einde moet brengen. ZN werkt hier samen met VZVZ en RSO Nederland aan. Gezamenlijk trekken deze partijen ten strijde om een einde aan te maken aan het privacy-technisch onveilige faxen.

De bijdrage van ZN bestaat niet alleen uit agenderen en aanzwengelen, maar is ook financieel. Zo’n 6 miljoen euro steekt ZN in totaal in het programma. “We willen dan wel concrete resultaten zien”, benadrukt Jansen. Voordeel van de actieve rol die ZN speelt, is dat de organisatie zelf de aanpak mede kan bepalen. Faexit kiest voor een regionaal model, waarbij stapsgewijs steeds meer regio’s kunnen aanhaken. Jansen: “We gaan niet van bovenaf zeggen: wij hebben het uitgevonden, deze stappen moet je zetten. In plaats daarvan vragen we de regio wat er nodig is en stellen we tools en best practices beschikbaar.”

Bronnen: Zorgvisie

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Verpleegkundige en oudere wandelen buiten
Langdurige zorg

Regiomonitor capaciteitsplannen verschijnt februari 2024

De zorgkantoren en Zorgverzekeraars Nederland publiceren sinds december 2021 jaarlijks de regiomonitor verpleegzorg. De regiomonitor geeft per zorgkantoorregio een compleet beeld van de huidige én benodigde capaciteit van de verpleegzorg in Nederland. De Regiomonitor 2023 verschijnt in februari 2024.

Oudere meneer steekt zijn duim op
Langdurige zorg

Nieuw Generiek Kompas “Samen werken aan kwaliteit van bestaan” bevordert een open gesprek over kwaliteit van bestaan en samenwerking

Een krachtige alliantie van diverse partijen heeft het Generiek Kompas "Samen werken aan kwaliteit van bestaan" ontwikkeld. Dit Kompas voor ouderenzorg is gericht op het optimaliseren van het leven van individuen in verschillende zorgfases. Het Zorginstituut toetst het Kompas. Het is de verwachting dat het Generiek Kompas per 1 januari 2024 in werking kan treden.

Vrouw aan het werk in de apotheek

ZN Formulieren overzichtelijk te vinden op ZN.nl

Alle ZN Formulieren voor onder andere CieBAG en Farmacie zijn nu overzichtelijk te vinden op deze website. Gebruikers kunnen hier eenvoudig zoeken op bijvoorbeeld geneesmiddel of indicatie.

Bekijk alle berichten