Langdurige zorg

Afronding pilot Morele Beraadkamer Meerzorg

Dagelijks ervaren klantadviseurs dilemma’s bij het beoordelen van de voortdurend stijgende meerzorg aanvragen voor cliënten. Meerzorg is een manier om complexe zorg die niet binnen het zorgprofiel van een cliënt past te financieren. Om de klantadviseurs houvast te geven in het toekennen van meerzorg, is twee jaar geleden de pilot Morele Beraadkamer Meerzorg (MBM) gestart. Het laatste deel hiervan is op 25 november afgerond met een handreiking en moresprudentie voor alle beoordeelaars van meerzorg, die hen helpt hun werk beter te kunnen doen.

Gehandicapte man krijgt hulp bij het eten

Besluitvorming zorgvuldiger

Door de pilot MBM hebben we beter alle beginselen (rechten) en belangen van alle betrokkenen in beeld die je in de besluitvorming rondom meerzorg moet meenemen. Daardoor wordt de besluitvorming zorgvuldiger en het geeft handvatten om de meerzorg toe te kennen rekening houdend met alle rechten, belangen en wensen van alle betrokkenen.

Handreikingen

Een van de uitkomsten van de MBM is dat we twee handreikingen hebben gemaakt en moresprudentie wordt ontwikkeld. Zodat de ontwikkelde kennis concreet toepasbaar en goed te verspreiden is:

  • Een handreiking voor beoordelaars die al eerder een Training Morele Oordeelsvorming hebben gedaan en kunnen werken met de methodiek die daar is aangeleerd en kunnen deelnemen aan een moreel beraad.
  • Een handreiking voor beoordelaars die nog niet eerder een training hebben gevolgd maar wel baat kunnen hebben van hetgeen we hebben geleerd.
  • Er wordt daarnaast moresprudentie ontwikkeld op basis van de casussen uit de MBM. Moresprudentie is de kennis die een organisatie ontwikkelt over haar morele kernvraagstukken. Kernvraagstukken zijn lastige beslissingen waar professionals steeds opnieuw mee geconfronteerd worden. In de moresprudentie van meerzorg wordt o.a. helder wat morele gronden zijn voor toekenning van meerzorg. Op welke gronden het beperkt kan worden én hoe de uitvoering en kosten van meerzorg beperkt kunnen worden.

Lastige beslissingen langs de morele meetlat

Zorgkantoren zijn sinds 2016 verantwoordelijk voor de beoordeling van de meerzorg aanvragen. Meerzorg is een manier om complexe zorg die niet binnen het zorgprofiel van een cliënt past te financieren. Het aantal aanvragen én de complexiteit van de aanvragen neemt toe. Om het budget dat beschikbaar is op de juiste manier te verdelen, is het maken van een goede en juiste afweging bij het toekennen of afwijzen van de aanvragen belangrijk. Dat vraagt iets van de professionals die deze afweging maken. Daarom is een paar jaar geleden gestart met een ethische dialoog meerzorg waarbij alle betrokken partijen die met meerzorg te maken hebben aan tafel zaten om lastige beslissingen over meerzorg langs de morele meetlat te leggen. Er werd gekeken naar de invulling van meerzorg, kwaliteit van bestaan, verdeling van financiële middelen, maar ook naar het duurzaam toegankelijk houden van meerzorg. Deze ethische dialoog is uitgegroeid tot de pilot Morele Beraadkamer Meerzorg die in 2022 is gestart.

Hoe gaat de MBM verder in de toekomst

Zorgkantoren kijken terug op een geslaagde pilot en onderzoeken of zij de Morele Beraadkamer Meerzorg op structurele wijze gaan vormgeven.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Handen bij elkaar
Geestelijke gezondheids­zorg

Zorgverzekeraars bieden noodoplossingen na onrust over declaratieregels GGZ

Zorgverzekeraars komen met noodoplossingen voor ggz-zorgaanbieders die vanaf 1 januari 2025 hun zorgnota’s niet meer willen declareren met vermelding van de zogeheten DSM-hoofdgroepdiagnoses en het gb-ggz profiel. De NZa heeft met ingang van dit jaar de verplichting laten vallen om de DSM-hoofdgroepcodes en de gb-ggz profielen op de zorgnota te vermelden. Zorgverzekeraars moeten deze gegevens echter nog steeds ontvangen om de nota’s te kunnen controleren. Ook zijn ze onmisbaar voor een goede werking van de risicoverevening. Sommige zorgaanbieders zijn bang dat zij zonder deze verplichting juridische risico’s lopen als ze deze gegevens doorleveren aan zorgverzekeraars.

Verpleegkundige en oudere wandelen buiten
Langdurige zorg

Handreiking MGZ biedt startpunt voor regionale samenwerking

Als vervolg op het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ) is een Handreiking Samenwerking MGZ ontwikkeld voor de regio’s. De handreiking biedt houvast om regionaal met het convenant aan de slag te gaan: heldere processtappen, wat moet er gebeuren en wie is verantwoordelijk. Het biedt handvatten voor regionale initiatieven en een escalatieroute als het niet lukt om tot regionale afspraken te komen. De handreiking is een waardevolle aanvulling op het convenant, dat landelijke afspraken bevat om de toegang en bereikbaarheid van MGZ voor mensen met een Wlz-indicatie te verbeteren.

Medewerker en klant bij de balie in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars blijven bezorgd over medicijntekorten ondanks daling in 2024

Zorgverzekeraars zijn bezorgd over medicijntekorten. Ook andere partijen blijven hierover zorgen houden, ook al blijken de tekorten in de laatste cijfers van de KNMP over 2024 wel te zijn gedaald. Medicijntekorten hebben een grote impact op patiënten en zorgaanbieders. Zorgverzekeraars nemen hun verantwoordelijkheid. Ze hebben al maatregelen genomen door hun inkoopbeleid (preferentiebeleid) aan te passen en werken aan extra maatregelen.

Bekijk alle berichten