Zorgverzekeraars vergoeden medisch noodzakelijke mineralen-geneesmiddelen ook in 2024
Zorgverzekeraars vergoeden ook volgend jaar een aantal zogeheten mineralen-geneesmiddelen vanuit de basisverzekering. Het gaat om kaliumcitraat, magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en zinksulfaat (zogeheten mineralen), die een groep patiënten niet als voedingssupplement maar als geneesmiddel gebruikt.

De regeling voor 2024 is gelijk aan de regeling die voor 2023 getroffen is. Gebruikers die deze geneesmiddelen in 2022 en 2023 vergoed kregen op basis van bepaalde voorwaarden, blijven deze geneesmiddelen dus ook in 2024 via hun apotheek vergoed krijgen. Dat geldt ook voor nieuwe gebruikers die aan deze vergoedingsvoorwaarden voldoen. Deze groep mineralengeneesmiddelen wordt door specifieke patiëntengroepen zoals patiënten met ernstige nierziekten of stofwisselingsziekten, gebruikt als therapeutisch middel en niet als voedingssupplement.
Het betreft de volgende middelen en voorwaarden:
- Voor magnesiumgluconaat 500 mg en magnesiumlactaat 350 mg geldt dat het eerste recept afkomstig is van een internist/MDL-arts of (kinder)nefroloog en de patiënt bekend is met renale hypomagnesiëmie of hypomagnesiëmie ten gevolge van chemotherapie of short bowel syndroom.
- Voor kaliumcitraat 500 mg geldt dat de patiënt bekend is met niersteenlijden of renale tubulaire acidose.
- Voor magnesiumcitraat 376 mg geldt dat het eerste recept afkomstig is van een internist/MDL-arts of (kinder)nefroloog.
- Voor kaliumcitraat- en magnesiumgluconaat d dranken geldt dat ze naast de bovengenoemde voorwaarden alleen worden vergoed bij patiënten met slikproblemen en kinderen jonger dan 12 jaar.
- Voor zinksulfaat capsules 200 mg geldt dat de patiënt bekend is met het syndroom van Danbolt of ziekte van Wilson.
- Voor zinksulfaat drank geldt dat het alleen wordt vergoed voor kinderen jonger dan 7 jaar.
Het Zorginstituut Nederland, de NZa, de KNMP en ZN werken momenteel samen om de bekostiging van deze groep geneesmiddelen vanaf 2025 structureel te regelen.
Uitgelichte artikelen

Zorgverzekeraars doen dringende oproep voor een meldpunt medicijntekorten
Zorgverzekeraars pleiten bij het ministerie van VWS voor een onafhankelijk en verplicht meldpunt voor medicijntekorten. Nederland is een van de weinige landen in Europa zonder een centraal meldpunt voor geneesmiddelentekorten. Herhaalde oproepen aan ketenpartijen om informatie te delen met zorgverzekeraars hebben tot nog toe tot niets geleid.

Nieuwe subsidieregeling voor opleiding ziekenhuispersoneel (SO MSZ-regeling)
Vanaf 2025 ondersteunt ZN namens de zorgverzekeraars de nieuwe SO MSZ-regeling voor strategisch opleiden in de medisch-specialistische zorg, waarbij zorgaanbieders via co-financiering subsidie kunnen aanvragen en ZN de helft van het bedrag in vier termijnen uitbetaalt via een standaardovereenkomst op VECOZO.

Zorgverzekeraars Nederland staat achter Hoofdlijnenakkoord Ouderen (HLO)
De ouderenzorg in Nederland staat onder druk. Er komen meer ouderen en minder personeel. Vanuit het belang van hun verzekerden hebben zorgverzekeraars en zorgkantoren, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland, intensief meegepraat en meegedacht bij de totstandkoming van het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO). Afgelopen dinsdag maakte demissionair staatssecretaris Vicky Maeijer het overeenkomen van het HLO bekend. Iedereen moet toegang houden tot ouderenzorg. Het uitgangspunt is dat ouderen nu en in de toekomst zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven, met toegang tot ondersteuning en zorg wanneer nodig. Dit akkoord is een goede basis voor verdere uitwerking.