Medisch specialistische zorg

Zorgverzekeraars reiken minister de hand bij zorgcoördinatie

Zorgverzekeraars hebben minister Ernst Kuipers een brief gestuurd waarin zij aangeven bereid te zijn een voortrekkersrol te vervullen bij de implementatie van zorgcoördinatie. Dit willen zij doen vanuit een functionele aanpak, wat naar verwachting zorgt voor het benodigde draagvlak bij de betrokken zorgaanbieders in de regio’s. Draagvlak is de sleutel om op korte termijn tot een succesvolle uitvoering te komen.

Zorgcoördinatie kan, in de vorm zoals het is beschreven in het adviesrapport, een belangrijke bijdrage leveren aan het toekomstbestendig organiseren van de acute zorg. Zorgverzekeraars staan daarom achter de doelstellingen van zorgcoördinatie zoals beschreven in het adviesrapport ‘Advies voor Landelijke Inrichting Zorgcoördinatie’. Op 12 mei jl. heeft de minister zijn reactie op het adviesrapport per brief naar de Kamer gestuurd.

Bottom-up benadering
Zorgverzekeraars hebben een aanpak uitgewerkt om zorgcoördinatie in heel Nederland te realiseren.  Het verzoek aan de minister is om de ROAZ-voorzitter en marktleider zorgverzekeraars de opdracht en het mandaat te geven om de regie te nemen bij de regionale implementatie van zorgcoördinatie. Zorgverzekeraars gaan uit van een functionele aanpak, met een bottom-up benadering vanuit samenwerkingsafspraken tussen bestaande aanbieders.

De focus van zorgcoördinatie in de dagelijkse praktijk ligt bij huisartsenzorg in ANW-uren, onplanbare nachtzorg in de wijkverpleging, ELV-coördinatiefunctie en ambulancezorg bij niet-levensbedreigende situaties. Per ROAZ-regio worden algemene afspraken gemaakt en komt er één systeem en inzicht in de actuele capaciteit van de zorg. De praktische invulling vindt plaats met zorgaanbieders per subregio, want daar ligt het zwaartepunt van zorgcoördinatie. Juist bij zorgcoördinatie is onderlinge verbondenheid en het kennen van de regionale situatie van dichtbij namelijk cruciaal. In verschillende regio’s zijn bovendien al goedlopende samenwerkingen op subregio-niveau.

Randvoorwaarden
Zorgverzekeraars willen hun verantwoordelijkheid nemen, maar kunnen dat alleen doen als hiervoor steun is vanuit het Ministerie van VWS en commitment van de zorgaanbieders in de regio. Ook is een helder kader noodzakelijk, waarin staat beschreven wat de scope is van zorgcoördinatie en binnen welk realistisch tijdsbestek de verschillende onderdelen van de implementatie gereed moeten zijn. Tenslotte is het belangrijk dat voorzien is in randvoorwaarden, zoals uitwisseling van patiëntgegevens en het inzichtelijk maken van capaciteit. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor het Ministerie van VWS.

Link naar brief en aanpak

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Geestelijke gezondheids­zorg

Werkbezoek van ZN aan Terwille Verslavingszorg Groningen: Housing First

Onlangs brachten wij een bezoek aan Terwille Verslavingszorg in Gronigen. Dit bezoek gaf ons waardevolle inzichten in de cruciale zorg die zij, bieden aan kwetsbare doelgroepen.

Patiënt in de stoel bij de tandarts
Langdurige zorg

Vergoeding van aparte declaraties reiskosten Mondzorg Wlz stopt per 01-01-’25

Reiskosten die vanaf 01-01-2025 gemaakt worden voor de levering van mondzorg ten laste van de Wlz kunnen mondzorgprofessionals niet meer apart declareren bij het zorgkantoor.

Langdurige zorg

Oproep ZN aan Tweede Kamer ouderenzorg debat

Op woensdag 16 oktober debatteert de Tweede Kamer over de ouderenzorg en -huisvesting in ons land. Het aantal ouderen dat afhankelijk is van zorg neemt snel toe, terwijl het aantal zorgprofessionals simpelweg niet kan toenemen.

Bekijk alle berichten